torsdag 24. januar 2019

Har du ubudne gjester i kroppen?


En høy andel av verdens befolkning er bærere av parasitter. Dette er ofte menneskespesialister som er avhengige av å bo hele eller deler av livet i vår kropp. Litt må man da finne på en søndag og gradestokken viste ganske kaldt. Gleder meg til de er ferdig med oppussingen av museet så en får fult utbytte igjen av å være der. 


Som du kanskje skjønner så ligger jeg litt etter med alt som har skjedd, så her kommer dokumentasjonen på søndagsutflukten min til Naturhistorisk museum. Sist jeg var det så var begge jentene med, det var sommer og det blomstret i Botanisk hage som ligger rundt museet. På søndag lå alt gjemt under et teppe av snø og husene med blomster ble brukt som varmestue av mange andre enn de som var interessert i hva som grodde der.'


Jeg var ute i litt god tid, for det var først til mølla med å få plass da dørene stengte ved 70 stykker. Jeg hadde ingen anelse om hvor mange som pleier å være på slike arrangementer de har på søndagene. Kommer sikker litt ann på tema de har foredrag om også.


Men det var ingen trengsel for å si det sånn. At den vakta holder ut med jobben sin synes jeg er helt beundringsverdig. Unger trenger ikke løpe og hyle når de er på offentlig sted. Jeg har hatt tre unger og de måtte faktisk oppføre seg når de ble med på ting. Ser unger til og med på matbutikker som er under fri flyt. Trenger ikke ha lydnivå som ved et knuseverk med sirener heller akkurat. Det ødelegger jo "opplevelsen" for de som ikke har små unger og synes disse er verdens søteste og må få utfolde seg for enhver pris.


HER kan du ta en titt om det er noe av det som frister deg å ta en titt på. Naturhistoriske museer har en unik posisjon blant kulturinstitusjoner som en formidler av kunnskap og forståelse av naturen. De store klimautfordringene verden står overfor aktualiserer dette ytterligere. Neste år utvider museet sitt tilbud til publikum med et helt nytt Klimahus. Dette blir et av verdens første hus viet spørsmål om klima og klimaendringer.




Mange flotte naturscener som er veldig detaljerte om du tar deg tid til å se nøye på dem.


Her er den berømte "Ida" som er museets stolthet. Ida er verdens eldste hele apeskjelett, og ett av NHMs mest verdifulle utstillingsobjekter. Hun ble kjøpt av museet i 2007, og ble presentert for verden i mai 2009. Vi vet ikke hvem som fant Ida, bare at hun ble funnet i 1983. På den tiden var det ulovlig for private å samle fossiler, og funnet ble holdt hemmelig. Men i 1996 utstedte tyske myndigheter amnesti for alle fossilfunn som var gravd ut i Messel før 1995. Dermed kunne eieren fritt selge Ida på det åpne markedet.


Det skjedde først i desember 2006, da selgeren Thomas Perner tok kontakt med Jørn Hurum på fossilmessen i Hamburg og viste ham et foto av Ida. Messel-sjøen, hvor Ida ble funnet, lå i et krater som var blitt dannet etter et vulkanutbrudd. Under den 300 meter dype innsjøen har det ikke vært langt ned til en lomme av magma, dvs. den smeltede steinen i jordas indre. Fra denne kan det ha sivet ut gasser, spesielt karbondioksid, som har blitt løst opp i vannet, omtrent som i en flaske brus.


Så nærmet klokka seg ett og jeg kunne finne meg en stol i foredragshallen. Parasitter skulle det handle om. Jeg hadde misforstått litt før jeg dro innover for jeg trodde foredraget skulle handle om to dyr som vi har på oss som har en funksjon og som vi trenger. Men det viste seg at det skulle handle om topp ti av over etthundre parasittfamilier. Mange steder i verden er dette et betydelig medisinsk og økonomisk problem. Så mange som søtti av dem er "vanlige" og disse topp ti har millioner av folk verden over,


De vanligste menneskeparasittene bebor til enhver tid over én milliarder mennesker, og parasitter tar årlig livet av millioner av mennesker.



I dette foredraget så vi litt nærmere på de 10 vanligste menneskeparasittene. Einar Strømnes er huszoolog og lektor ved Naturhistorisk museum og en interessant person til å holde foredrag. Han svarte på spørsmål underveis og kunne svare på det det ble spurt om.


På de parasittene som vi kun er mellomvert så følger de blodbanen og gjerne ned i svelg og mage systemet. Men er vi mellomvert så skal vi jo bare "oppbevare" parasittene til de finner sin sluttvert, der de kan legge egg og vokse seg store, før de må innom en mellomvert for å komme til neste stadiet. Her er et tverrsnitt av en menneskehjerne som har parasitter som har gått i dvale i hjernebarken i vente på sin sluttvert. Når de kapsler seg inn kan de dø og skape infeksjoner i området de befinner seg. Hjernen er ikke noe ønsket sted for slik virksomhet. De kan samle seg i alle kroppens organer, ligge å vente i årevis.



Han har doktorgrad på parasitter, men er også veldig glad i andre dyr, spesielt fugler. i tillegg til undervisning har Einar hovedansvar for å passe på de vakre og unike dioramaene i Colletts hus (Zoologisk museum).


Det var ikke dagen for å ha spagetti til middag for å si det sånn.


Når kroppen får for mye av en parasitt så dør den, denne personen var ganske full av ekstra bagasje. Når kroppen dør så rømmer parasittene ut av alle kroppens hulrom. De overlever ikke i en død kropp, de er avhengig av blod og næring for å klare seg. De fleste parasitter trenger en ikke mikroskop for å se, de er tydelige for det blåtte øye. De synes godt på både CT og MR scanning.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...