lørdag 12. januar 2019

Kaktus - ikke bare pigger


Her om dagen var jeg og Patran innom Plantasjen etter jobb. Der var det mange små kaktuser. 3 stykker for 100 kroner, så da måtte det nesten stemme ut med 3 når vi plukket. Tror nesten det ble en av hver, men da stemte det ikke helt. Så det ble to andre miniplanter også. Hvor lenge de lever gjenstår å se.


Med små planter så trenger man små potter også, men siden jeg ikke har kaffetrakter i hus eller drikker kaffe, så ble kaffekoppene fine potter. De er jo alt for små å drikke te av på en måte.


Disse piggede plantene finnes i utallige varianter, store som små, og har alle en ting felles - de er lettstelte og motstandsdyktige. Fra små blomstrende kaktussorter til større kaktuser. For pusekattene er rimelig aktive plantespisere, så for å ha noe grønt rundt om i stua så får jeg prøve kaktuser. 


Kaktuser er flott og glemmer du å vanne de når du reiser bort eller på ferie, så ser de like flotte ut når du kommer hjem - uansett om du har vært borte et par dager eller flere uker. Med andre ord kan man si at kaktus er den optimale planten for deg som har annet å tenke på.


Kaktuser finnes i alle størrelser og former, fra miniatyrmodeller til trelignende stammer med høyde på opptil 3 meter. Det som først og fremst kjennetegner kaktuser er en sylindrisk, høy og grenete eller kort og kuleformet stengel. Kaktuser mangler blad. I stedet er stengelen kantet, ribbet og besatt med såkalte areoler (avrundete utvekster besatt med hår eller pigger). Kaktuser med spisse pigger bør plasseres på steder hvor man unngår for mye nærkontakt. 


Kaktuser kommer opprinnelig fra varmere strøk i verden (Amerika, Middelhavet og Øst-Afrika), og de vil helst ha det varmt og godt selv hjemme hos deg. De klarer seg i kjøligere temperaturer, men trives best med ca 25 grader. Ergo passer de ypperlig her hos meg. 


Jo varmere det er i rommet, desto mer vann vil de ha. Men, en kaktus som vil ha mye vann vil tross alt bare ha vann 2-3 ganger i måneden. Plasser din kaktus i en potte med dreneringshull i bunnen, slik at du unngår at kaktusen blir stående i vann og blir overvannet til tross for at du vanner sjeldent. Kaktus tåler ikke overvanning, da dør de. Det som skjer er at plantecellene trekker til seg vann til cellemembranene revner slik at planten slutter å transportere vann fra røttene. Likevel vil celle etter celle bli smittet av naboen under, til hele planten er et vassent skinn.


Piggene på kaktusen kan være små og se hårete eller store og spisse. Man kan synes de er litt skremmende, og det er også selve poenget. I naturen beskytter piggene kaktusplanten fra dyr som kan finne på å forsyne seg av plantens vannlager, samt at de gir nødvendig skygge til stammen på planten. De samler også opp fukt og gjør dette om til dråper som faller ned og gir vann til røttene.


I dag ble det litt trasking på Steinsfjorden, langs land, for ingen av oss er videre begeistret for å gå på vannet. Man veit aldri, så vi holdt oss så vi regnet med å nå bunnen om isen ikke holdt. Men utrolig mange som var strødd utover og attpåtil boret huller for å fiske. Ærevære de som har tålmodighet til det. Det har ikke jeg og den fisken der har jeg heller ikke lyst på.


De hundene som ikke fikk være med på isen måtte få et par runder på jordet med ski, klart de må få lee seg litt de også. Men det var forholdsvis mye kaldere enn ved fjorden.


Bare jeg blir ferdig med å spise nå, så blir det fram med vaskebøtta så jeg kan kose meg resten av kvelden. Nyt helga!4 kommentarer:

 1. Så stilig det ble! Nesten så jeg vurderer å anskaffe meg noen kaktuser jeg også. Jeg er nemlig ekspert på å ta livet av de fleste planter. Bare noen ganske få grønne som klarer å overleve her hos oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble riktig fornøyd med den kreativiteten der

   Slett
 2. De var kjempesøte! Så dekorativt å plante dem slik. De trives kanskje best i grupper?
  Kaktuser og sukkulenter (er det det samme, egentlig?) er det eneste jeg greier å holde liv i over lengre tid. Og noen orkideer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte litt på å plante dem i det gamle akvariet mitt, der har de både lys og varme i ett...

   Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!