lørdag 15. oktober 2022

Gaupe i Bjørneparken

gaupe bjørneparken

Vi gikk nå der å tuslet mellom de forskjellige innhegningene og fulgte materutinene fra dyr til dyr. Vi skjønte raskt, eller jeg skjønte raskt at Inger Synøve hadde peiling på hva som lønte seg i bjørneparken. På rett plass til rett tid, med andre ord.

gaupe bjørneparken

Det var hennes tredje tur i parken i sommer, så da vet man litt gangen i ting og hvilke rutiner da har. 

gaupe bjørneparken

Jeg var glad jeg hadde med kamera mitt og ikke tok bilder med telefonen. Det var en annen også som hadde med kamera med gigantlinse. Jeg vil ikke tro han fikk full utnyttelse av den linsa, for han hadde ikke med stativ. Det blir liksom ikke optimalt å legge ann kamera på rekkverket. Lite justeringsmuligheter. 

gaupe bjørneparken

Gaupa ble stengt ute fra bingen en stund, så de fikk gjemt kjøttbiter i trærne og knytt dem fast i stokkene som hun kunne balansere på. Hun snuste litt rundt i lufta og plukket bitene etter hvor vanskelige de ble vurdert som å få tak i.

gaupe bjørneparken

Hun passerte, så bøyde hun seg ned og vips så var den kjøttbiten spist.

gaupe bjørneparken

Kunne til tider minne litt om Oliver. Han er heller ikke særlig lett å lure.

gaupe bjørneparken

Gaupe har jeg vært så heldig å se en gang ute i det fri, da så jeg to stykker som krysset veien i Strømsoddbygda. Jeg har kommet over spor når jeg har gått tur oppover Holleia. Så det er ikke en sjelden sak, men ikke lett å komme i nærheten av i det fri. 

gaupe bjørneparken

Gaupe er et mellomstort rovdyr i kattefamilien og det eneste viltlevende kattedyret i Skandinavia. Arten har stor utbredelse i Europa og Asia, spesielt i nordlige områder.

gaupe bjørneparken

Gauper er kraftig bygde kattedyr med lange ben og store, pelskledde poter. De har fem tær foran, og fire bak, med klør som kan trekkes inn. Hodet er rundt med bred og flat snute. Øynene er lett skråstilte og er gulgrå med runde pupiller. Gaupa kjennetegnes ved at den har lange, svarte dusker på ørene og kraftig kinnskjegg. Den har 28 tenner. Som hos rovdyr flest er hjørnetennene lange og spisse mens kinntennene er kraftige og skarpe.

gaupe bjørneparken

Kroppsstørrelsen til gaupene varierer mye mellom forskjellige deler av utbredelsesområdet og vekten til et voksent dyr kan være fra 8 til 38 kilo. Hannene er vanligvis større enn hunnene. De norske gaupene er blant de største med gjennomsnittsvekt på 23 kilo for hanner og 17 kilo for hunner. Kroppslengden til norsk gaupe er 90–120 centimeter, med en kort hale på 19–23 centimeter.

gaupe bjørneparken

Gaupe utgjør sammen med ulv, brunbjørn og jerv de fire store rovdyrene i norsk natur. Pelsen til gaupa er vanligvis rødlig lysebrun med mørke flekker. Hvor tydelige og store flekker er varierende i de forskjellige delene av utbredelsesområdet. Gaupene er lysere under buken enn oppå ryggen, og den korte halen er svart på spissen. Gauper har sesongdimorfi, som betyr at pelsen er tykkere og mer grålig på vinteren enn på sommeren.

gaupe bjørneparken

I mesteparten av utbredelsesområdet, inkludert i Norge, lever gaupa i skog og foretrekker ulendt terreng. I noen av de sydligste områdene finnes den i fjellområder og slettelandskap. Leveområdene til hvert voksne dyr kan variere mye i størrelse (100–1000 km²). Størrelsen på leveområdene avhenger av tilgangen til mat og er større der forekomsten av byttedyr er lav. Den norske gaupa har blant de største jaktområdene, og de aller største områdene som er målt i Troms og Finnmark dekker opptil 4000 km².

gaupe bjørneparken

Gauper er mest aktive i grålysningen tidlig på morgenen og når det er i ferd med å bli mørkt

gaupe bjørneparken

Gauper er effektive jegere og kan drepe dyr som er langt større enn seg selv. I Norge er rådyr det mest vanlige byttedyret for gaupa, men de spiser også mindre pattedyr og fugler. De kan også ta husdyr som sau og tamrein. I Sibir der det ikke finnes rådyr, utgjør harer den viktigste føden for gaupa.

gaupe bjørneparken

Gauper jakter ved å forfølge byttet og så angripe i bakhold (smygejakt). Som katter flest er de veldig spenstige og kan hoppe både langt og høyt. De dreper byttet med bitt i strupen. Gauper kan oppnå stor hastighet på korte avstander, men har ikke god utholdenhet. Ungene er omtrent to måneder gamle når de begynner å følge moren ut på jakt. Det krever mye trening å lære å jakte som en gaupe.

gaupe bjørneparken

Gauper kan bli over 20 år gamle. Voksne gauper lever alene i områder som de markerer og vokter (territorier). Det kan være overlapp mellom leveområdene til hanner og hunner, men voksne dyr omgås ikke utenom paringstiden, som er i perioden februar–april. Ungene fødes på våren etter en drektighetstid på omtrent ti uker. Det er vanlig at kullene har 1–4 unger. Ungene lever normalt sammen med moren til hun får et nytt kull i neste sesong. Det er vanlig at ungene dier i et halvt år selv om de begynner å spise fast føde etter omtrent to måneder. Unge hunner kan få sitt første kull når de er to år gamle, mens hannene ofte er tre år ved første reproduksjon. Etter at unge gauper forlater mor og søsken, må de finne sitt eget territorium, og i denne perioden kan de streife over store områder og er spesielt utsatt for farer. Dødeligheten for gauper i alderen 1–2 år er 50 prosent.

gaupe bjørneparken

Gauper lager mange av de samme lydene som vi kjenner fra huskatter; de mjauer, knurrer, maler, freser og piper. Disse lydene brukes stort sett til kommunikasjon mellom individer på nært hold. Gauper er generelt sky og stille dyr, men i paringstiden kan de lage rop som høres over store avstander.

gaupe bjørneparken

Både hanner og hunner bruker lukt fra urin og avføring til å markere territoriene sine.

gaupe bjørneparken

Gaupa er bant de kattedyrene i verden med størst utbredelsesområde. Den finnes i store deler av skogbeltet som dekker Nord-Europa og Russland (den boreale barskogssone), med mindre bestander spredt sør i Europa, Kaukasus, Sentral-Asia og Kina. Det er beskrevet seks underarter som tilhører ulike geografiske områder. Det finnes noen forskjeller i utseendet mellom underartene, men de kan ikke skilles fra hverandre genetisk. Den europeiske gaupa deles likevel inn i ti bestander, blant annet den skandinaviske. Det finnes gaupe i hele Norge fra Sørlandet til Troms og Finnmark, men antallet er mindre på Vestlandet enn andre steder i landet.

gaupe bjørneparken

Omkring 1930 ble gaupa regnet for nesten utryddet i Vest-Europa. Den er senere satt ut i Alpene, og det finnes i dag bestander i blant annet Frankrike, Italia, Sveits, Tyskland og Østerrike. Også den norske bestanden var nesten utryddet, men tok seg opp igjen etter fredning. Økning i forekomst av små hjortedyr har også bidratt til økning i gaupebestanden flere steder i Europa.

gaupe bjørneparken

På verdens naturvernunions (IUCN) globale rødliste har gaupa over sitt samlede utbredelsesområde status som livskraftig (2015). På den norske rødlisten fra Artsdatabanken er den norske gaupebestanden vurdert som sterkt truet (2021). Antall reproduksjonsdyktige dyr i Norge ble i 2021 anslått til omtrent 220.

gaupe bjørneparken

Siden 1994 har det vært kvotejakt på gaupe i Norge. Jaktperioden er fra 1. februar til 31. mars og foregår i forvaltningsregioner der statsforvalteren har fastsatt kvoter.

gaupe bjørneparken

Den viktigste trusselen for den eurasiske gaupa er konflikt med mennesker, fordi de tar hjortevilt og i noen tilfeller husdyr. Bestandene påvirkes også av at leveområdene blir stykket opp i mindre områder (habitatfragmentering) når natur omlegges til bebyggelse, infrastruktur og jordbruk. I noen områder er i tillegg trafikkulykker og ulovlig jakt viktige trusler mot gaupas overlevelse.

gaupe bjørneparken

7 kommentarer:

  1. Å, så fina bilder på gaupen (lodjur i Sverige). Det verkar finnas gott om dem i mina trakter eftersom det regelbundet kommer rapporten om folk som sett nåt djur, men jag har bara sett spår. Drömmer förstås om att se ett djur i fria naturen. Det skulle vara stort!
    Allt gott
    /Anette

    SvarSlett
  2. Rost och rädisor är numera Ätliga trädgården.

    SvarSlett
  3. Så flotte bilder av gaupa. Akkurat den skulle jeg gjerne ha sett i det fri. Det er for meg helt uforståelig at disse dyrene blir jaktet på.

    SvarSlett
  4. Vilka härliga bilder du fick. Det är verkligen mäktigt med djur.

    SvarSlett
  5. That is such a beautiful creature, so majestic!

    SvarSlett
  6. Herlige bilder av fine kattepusen :)

    SvarSlett
  7. Jättefina bilder av lodjur (gaupa på jamska så det förstod jag). Våra huskatter har säkert många liknande drag och jag förstår att du jämförde med Oliver. Jag har sett spår av lodjur men aldrig stött på några i det vilda. Men de är skygga och håller sig säkert väl gömda när människor kommer.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...