søndag 30. oktober 2022

Tør du delta

 leonberger

Sjefsheksa inviterer til heksesamling for alle flyvende damer på kosteskaft. Skikkelig hekseparty for store og små hekser. Nå er det snart en ny måned igjen og når det har blitt november så er det liksom greit om snøen kommer. Det blir lysere og ikke minst mye reinsligere når man har hunder om det holder seg på et par kuldegrader og bakken blir hard.

Leonberger golden retriever

Hailey er heller ingen heks som ikke spiller rollen sin helt ut. Posering med rekvisitter er ikke det helt store for dem, men de veit at om de er medgjørlige så er det meste veldig raskt overstått.

leonberger golden retriever

Denne helga er over snart også, men jeg har nå vært ute på vift denne helga også. Bilder fra de turene får du neste uke. Før helga luftet jeg Pink litt også. Ingrid er ikke så rask lenger og ikke orker hun å gå så langt heller. Så jeg plukket henne med meg etter jobb for å ta en runde oppe i skauen.

leonberger golden retriever

Brått har det blitt endel planer for neste år allerede, så da er det greit at jeg har kjøpt meg almanakk for neste år allerede. Jeg er sikkert litt gammeldags, men jeg må ha bok på benken på kjøkkenet over ting jeg må huske på. Er så fort gjort å glemme noe, og telefonen er jeg ikke så opphengt i. I år ble det ingen fotobok som jeg har hatt i år. Litt forandring er greit.

leonberger golden retriever

På mandag hentet jeg Patran på Gardermoen, så lå hun her til tirsdag. Fult program med jobbing på Kleivstua i uka, før hun drar opp igjen til Kirkenes i dag. En perm til i november så er det jul og i januar er hun ferdig. Dette året har gått utrolig raskt egentlig.

cocker spaniel

Ronja fikk en stussing av luggen når Merethe og Marius var her forrige helg. Så nå ser hun ikke fult så heksete ut, men det lurvete utseende står bra til hekse imaget. Ronja liker å posere meg rekvisitter, hun storkoser seg med fult fokus på seg.

cocker spaniel

Allehelgensdag eller Helgemesse er en gammel minnefest for alle helgener og martyrer. I den gresk-ortodokse kirke ble dagen siden det 4. århundre feiret første søndag etter pinse. I den romersk-katolske kirke ble Allehelgensdagen innført i år 610 av pave Bonifacius IV til minne om martyrene. Allehelgensdag er markert med et skip eller et kors på primstaven. Ifølge Store Norske Leksikon, skal skipet symbolisere den kristne kirke. Mange blander dagen med Halloween, noe som kan være fordi den katolske Allehelgensdagen feires dagen etter Halloween. Allehelgensdag er alltid første søndag i november. Til allehelgensdag pynter man gravstedene – og tenner lys.

cocker spaniel

I hele Sør-Norge ventet man helgemesseflommen til allehelgensdag, en mildværsperiode med regn og sludd. Kom den ikke da, mente man i Solør at den kunne ventes julekvelden, og i Telemark mente man at den ville komme til våren. I Østfold mente man at hvis det regnet på allehelgensdag, ville det vare i sju uker. I Hordaland mente man at hvis snøen la seg før helgemesse, ville det bli sen vår. I Trøndelag mente man at solskinn på helgemesse varslet om et godt år. På Voss ble dagen kalt for aldersmesse og var regnet som den første vinterdagen og den første jaktdagen. I Hordaland hadde den som fant husdyr i fjellet etter allehelgensdag, rett til finnerlønn. I Nord-Norge het det at man var sanndrømt natten til helgemesse.

cocker spaniel

Gjør det høstfint på graven med planter og tente lys. I tiden rundt allehelgenshelgen pleier kirkegårder og minnelunder å pyntes med lys, blomster og grønt. Også hjemme kan du tenne et lys for dem du savner og tenker på. Denne helgen går mange til kirkegårder og minnelunder for å tenne lys og legge ned høstblomster, kranser og dekorasjoner på gravene. Når mørket faller på, lyser tusener av lys stemningsfullt opp kirkegårdene rundt om i landet. Gravlykter, dekorasjoner, betonghjerter og andre dekorasjoner pynter opp samplantingene. Lykter til gravlyset gjør at disse brenner lenger og forhindrer at de slukker når det blåser og regner.

cocker spaniel leonberger

Allehelgensdag var hellig i Norge frem til slutten av 1700-tallet. Halloween, kvelden før Allehelgensdag, er den mest trolske dagen i året. På denne kvelden trodde man tidligere at trollfolk kunne samle seg på kirkegårder rundt Den Onde. De dødes nærvær var sentralt, og tette bånd mellom levende og døde tydelige. Halloween kommer av All Hallow Even.

cocker spaniel leonberger

Denne kvelden skal en svart messe ha funnet sted i North Berwick i Skottland i 1589. Djevelen og hans medsammensvorne møttes i kirken med Den Onde selv på prekestolen, og med tente, svarte lys i kirkerommet. Djevelen skal ha holdt opprop av medlemmene i sin menighet, forsamlingen skal ha danset langs kirkegården og gravet opp bein fra gravene for å bruke til trolldom. Resultatet ble en rekke rettssaker, og disse er blitt berømte fordi den skotske kongen, James VI, selv deltok i forhøret av de tiltalte. Han hadde vært i Danmark og hentet sin brud, prinsesse Anna, etter at hun høsten 1589 var blitt hindret av storm fra å komme til Skottland. Kongen trodde stormen var forårsaket av skotske og danske hekser i kompaniskap.

cocker spaniel leonberger

Det hevdes at kelterne feiret nyttår 31. oktober i hedensk tid. Den ble feiret med lys og bål, og neper skal ha blitt brukt som lykt. Ved irsk og skotsk innvandring til USA fikk tradisjonen en ny vending. Gresskar erstattet neper, lys og lykter ble videreført, og tradisjonen ble til barnekultur – Halloween var skapt.

cocker spaniel leonberger

6 kommentarer:

 1. Søte hunder med djevelører. Overtro har alltid eksistert, men nå er det på tide at den blir borte for godt.

  SvarSlett
 2. Y'all sure are ready for Halloween and you look terrific too. Stop by tomorrow and see our costumes!

  SvarSlett
 3. They look cute in their Halloween outfits. In Belgium it's still not well known by everybody but each year it's a little more.

  SvarSlett
 4. Oh your doggies are adorable little witches ~ Happy Halloween ~ Xo

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 5. Awww, so adorable. You made me smile.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to all the furbabes. :)

  SvarSlett
 6. I love weather lore, thank you. Fascinating stories. And I love the costumes!

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...