lørdag 22. oktober 2022

Hverdagsglimt... eller helga?

 solnedgang

Ja hva foretrekker du? Er det mest å glede seg i hverdagen eller i helgene. Rent statistisk lønner det seg å ha en flott hverdag, størst gleder i hverdagen. Det er tross alt mange flere hverdagsdager enn det er helgedager. Men om gleden er størst i helgene, så veier de kanskje opp for en hverdag som ikke er fult så fylt av glede? Skulle du rett og slett gå inn for å øke hverdagsgleden, så du rett og slett får ei hel uke med glede?

solnedgang

Gjelder det å gå for alle de små gledene, slik at de samlet blir mye glede. Eller skal man rett og slett kun gå for de store gledene? Tenk tilbake på uka som har gått, hvilke gleder har du hatt. Har du hverdags gleder eller er det helgegledene som har tatt overhånd. Husker du ikke siste ukas gleder kan du tenke over det den kommende uka. Noter hver kveld dagens største glede...

solnedgang

Noen gleder er aller best bare for deg selv. Noen gleder ønsker man ikke å dele med andre heller. Noen gleder kan man bare kose seg med når man tar de fram. Noen trenger ikke deles med andre, eller skal ikke deles med andre. De er en glede bare du kan glede deg over. Sånn er livet fint. 

solnedgang

Vi trenger ikke glede oss over det samme, vi trenger ikke glede oss over det som gleder andre. Noen ting passer rett og slett ikke for alle. Noen hevder at gledene blir doble om de deles. Jeg er ikke så flink til å glede meg på andres vegne. Helt greit at de gleder seg, men mine gleder er større enn andres gleder.

solnedgang

På slutten av uka er det ikke så enkelt å tenke tilbake på hva gledet deg mest sist lørdag? Du kan kanskje tenke tilbake, eller kanskje du kan jukse og se om du har notert noe aktivitet i kalenderen din dersom det er helt blankt hva du gjorde sist lørdag.

solnedgang

Jeg hadde en stor glede på lørdag, da var jeg nemlig på tur med Åse til Jaklefoss. Det kunne du lese om i går. Søndag var det så vidt jeg husker regnvær, eller i allefall ikke noe særlig turvær, for jeg var ikke ute på noe. Så søndagens glede må være at det rett og slett er søndag og jeg ikke trenger å ha vekkeklokke, ikke trenger å gjøre noe MÅ ting. Mandag måtte jeg jukse og kikke i kalenderen, der sto det rett og slett ingen ting, Jeg gjorde med andre ord ikke noen verdens ting med noen andre. 

solnedgang

Tirsdag var jeg på Escaperoom i Oslo med jobben. Det var en litt frustrerende opplevelse, stor glede og for å være ærlig. Det er sjelden jeg er så sint på noen jeg ikke har møtt før, som jeg var på veien hjem den kvelden. Den historien kommer en annen dag. Hva som gledet mest tror jeg at jeg holder for meg selv...

solnedgang

Onsdagens glede endte vel egentlig med skuffelse. Da var jeg på kino og så "Smile". Noe mer rørete film uten noe skrekk eller handling er lenge siden jeg har sett. Filmen sluttet som den startet og om du liker litt zombisjangeraktig, så liker du sikkert filmen. Det hjalp vel ikke å ha et "gammelt ektepar" bak seg som kommenterte som de skulle se på tv hjemme. Men jeg gledet meg til kinoen i det minste. Så en kan vel kanskje kalle det en ikke helt gjennomført glede. Før filmen vasket jeg golv og skiftet på senga, tok til og med fram vinterdyna for sesongen. Så jeg gledet meg til å komme hjem også. 

solnedgang

Torsdag kom det ei julegave som kunne plukkes opp på posten, så nå har jeg startet juleforberedelsene. Handlet inn etter jobb og endte opp med julebrus i handlekurven. Torsdagens store glede ble tur på Sokna med Wenche Lill og Virre i 8 kilometer. Gårsdagens glede var vel at det er fredag, og jeg fikk besøk av Marius og Merethe.

solnedgang

Befolkningens livskvalitet er landets viktigste ressurs. Forskning har vist at livskvaliteten kan styrkes og vi kan utstyre politikere, fagfolk og befolkningen med en verktøykasse for bedre psykisk helse. De gamle grekerne diskuterte livskvalitet grundig og dypsindig – og kalte det lykke. Dagens begreper, som «well-being» og «livskvalitet», har flere teoretiske opphav, med klare røtter i antikken. I dag brukes «livskvalitet» på ulike måter, men i kjernen av begrepet finner vi følelsesmessige opplevelser og evalueringer av hvordan den enkelte har det og fungerer. Det er nyttig å se på livskvalitet som et allment velferdsbegrep, der velferd forstås som en mangedimensjonal størrelse som dekker både psykologiske og materielle behov

solnedgang

Det å se etter ting som skjer i livet ditt som er bra for deg, vil hjelpe deg i å endre måten du tenker om deg selv og livet ditt på. Se etter små og store ting rundt deg som gir glede for deg selv og andre. Når vi har noe å glede oss til øker endorfinnivået, noe som reduserer stress. Gleden av å glede andre gir en god følelse, og kan være god for egen psykisk helse. Det er mye glede i å glede seg over noe som har skjedd (hente frem gamle eller nye gode minner). Eller bare å glede seg over de små tingene i hverdagen – de som vi tar for gitt. Det å glede seg over noe du har fått til gir også mestringsfølelse og bedre selvfølelse.

solnedgang

Go'hælj!


4 kommentarer:

  1. Wow, vilken himmel. Fantastiskt vacker.
    För mig är det ingen skillnad på helg och vardag. Glädje hittar jag varenda dag och det behövs inte mycket för att göra mig glad.

    SvarSlett
  2. Nydelige himmelbilder og farger. Hverdagslykke kan være så mangt, og det er viktig å ha noe som gir glede. Dyr og blomster gir meg alltid glede.

    SvarSlett
  3. Such beautiful skies. I wish we could move way out in the country where the only neighbors are the resident wildlife.

    SvarSlett
  4. Love the pretty skies, Lillian. 🧡🧡🧡
    Beauty, joy and happiness are hidden in the simplest of things.

    Great post!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...