tirsdag 18. oktober 2022

Elg og Reinsdyr i Bjørneparken

reinsdyr bjørneparken

Har du funnet Rudolf i år og overlevert julegavelista di, sånn at julenissen kommer med det du ønsker deg til jul?

reinsdyr bjørneparken

Litt kipt å se flokkdyr i en dyrepark. Særlig når de bare er to stykker. En av grunnene er kanskje at jeg har sett reinsflokker på Norefjell utallige ganger. Så kommer man til Bjørneparken og ser to stykker som henger litt med hodet og tusler litt rundt når det er mating. Når matingen er over så legger de seg for å vente på neste mating.

reinsdyr bjørneparken

Antallet rein varierer fra år til år, men det finnes i dag om lag 215.000 tamrein i Norge, mer enn 150.000 av dem i Finnmark. Sammensetningen av flokken er om lag 74 prosent simler, 20 prosent fjorårskalv og 6 prosent okser. Reindrift som næring, kultur og livsform er unik både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Den alpine villreinen i Norge er unik for Europa. Men flere av de bestander vi forvalter som villrein, er opprinnelig tamrein.

reinsdyr bjørneparken

Villreinen er fjellets nomade og en av våre mest ikoniske viltarter. Villreinen var blant de første dyrene som koloniserte Norge etter den siste istiden. Omfattende fangstsystemer, funn av pilspisser og helleristninger vitner om den betydningen villreinen har hatt for de første menneskene som vandret inn til landet vårt.

reinsdyr bjørneparken

I Norge har reindriften sitt opphav hos den samiske befolkningen. I dag utøves samisk reindrift hovedsakelig i fjell- og utmarksområder i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag, samt deler av Sør-Trøndelag, Møre- og Romsdal og Hedmark. Litt over 3000 mennesker er tilknyttet den samiske reindriften, 2200 av dem bare i Finnmark, som er det største reinfylket. Det drives også reindrift gjennom fire tamreinlag i Sør-Norge: Lom, Vågå, Fram og Filefjell reinlag. I tillegg utøver Rendal Renselskap en særegen reindrift, basert på slakt av privateide dyr i Rendalen, Engerdal og Trysil. Antallet rein varierer fra år til år, men det finnes i dag om lag 250.000 tamrein i Norge, mer enn 185.000 av dem i Finnmark.

elg bjørneparken

Elg var heller ikke særlig interessant å se på. Jeg har jo alltid hatt en eller flere som har holdt seg på jordene gjennom hele oppveksten. Jeg bor jo så landlig til at å se rådyr, hjort og elg som spiser i jordekanten er en vane. Men ennå snapper jeg med meg kamera når jeg ser dem på jordet og det er ikke for mørkt ute.

elg bjørneparken

Som du skjønner så var det ikke elg og reinsdyra som fikk mest oppmerksomhet når vi var der. Men man kan jo ikke bare gå forbi dem heller på en måte. Men det er vel heller noe med å se noe som man ikke ser bestandig. Jeg er vel ikke helt ukjent med rev rundt på jordet heller, men det er helst når ungene er blitt halvstore og utforsker terrenget rundt hiet sitt. 

elg bjørneparken

Jeg er vel glad jeg ikke har ulv, bjørn og gaupe som vante innslag på jordet. Så da må man knipse løs i dyreparker.5 kommentarer:

 1. Reinsdyr virker litt bortkomne i en dyrepark ja. De skal leve i en stor flokk. De to må jo savne sine artfrender.

  SvarSlett
 2. Nej, renar och älgar hör inte hemma i inhägnader i djurparker. Jag tycker att det är bra att djurparker arbetar för att bevara hotade djurarter men renar och älgar ska vara ute i naturen och där finns det dessutom gott om dem. I alla fall i närheten av både ditt och mitt område. Men det är klart att det kanske känns exotiskt för de som inte bor i de här trakterna att få se en eller två renar innaför ett staket.

  SvarSlett
 3. They really are gorgeous creatures and we agree with you on the zoo thing.

  SvarSlett
 4. So beautiful. Wildlife is so beautiful and precious.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 5. What fab photos this would probably be the nearest I would ever get to them I enjoyed these :-)

  Have a deertastic week 👍

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...