søndag 16. oktober 2022

Et av verdens sjeldneste dyr

amurleopard bjørneparken

Vi hadde vel ikke plassert oss her om det ikke var for at Inger Synøve hadde vært her tidligere. Som visste hvor de ble matet og at det kom til å bli en drakamp om rådyrbeinet. Der det fleste plasserte seg så fikk de se det hele fra siden, De fikk ikke amurleopardens angrep rett mot seg, der han hoppet fram og raste ned av plattformen noen ganger før han fikk dratt til seg byttet.

amurleopard bjørneparken

Amurleopard er en svært sjelden leopardart som lever i området Amur langt øst i Russland. Dyrene levde i sin tid også i Kina og Korea, men regnes her for å være utryddet. Hannen veier som oftest mellom 32 og 48 kg, men kan komme opp i formidable 60–75 kg. Lengden er normalt mellom 95–167 centimeter. Hunnen veier typisk 25–43 kg.

amurleopard bjørneparken

Amurleopard er en underart av arten leopard. Det finnes totalt 9 underarter av leopard, hvor Amurleoparden er den som er mest truet. Den finnes kun på et begrenset område mellom Russlands fjerne øst og Kina. Området de befinner seg på er på rundt 10 000 km2 og er kun 3% av deres historiske leveområde. 

amurleopard bjørneparken

Dette er et område med temperert løvskog, og kjennetegnes med ekstrem kulde og mye snø om vinteren, mens somrene er varme. Pelsen deres skiftes derfor mellom sommer og vinter, hvor vinterpelsen blir så lang som 7 cm, og sommerpelsen er ca. 2,5 cm.

amurleopard bjørneparken

Amurleoparden er en ren kjøtteter og er en toppkonsument i områder den lever i. Den jakter for det meste om natten, hvor den sniker seg på byttedyr, eller legger seg i bakhold og venter til byttet er nærme nok til at den kan angripe. Da spurter den ned byttet sitt med en fart på opptil 60 km/t! Mye av kosten består av hjortedyr, som Sika hjort og rådyr, men den jakter også på mindre pattedyr som villsvin, røyskatt, hare og mårhund, for å nevne noen. 

amurleopard bjørneparken

Spesielt på sommermånedene består store deler av kosten av mindre pattedyr. I motsetning til et annet stort kattedyr som lever i samme område; Amurtigeren, har ikke Amurleoparden noe imot å jakte små byttedyr som ekorn og mus som et mellommåltid, mens den venter på et større byttedyr. Restene av byttedyr blir dratt opp i trær slik at andre rovdyr ikke skal stjele de.

amurleopard bjørneparken

Amurleoparden er et av de mest utrydningstruede kattedyrene i verden. Det vil si at hvis ikke vi gjør noe for å stoppe det, kan Amurleoparden forsvinne fra naturen i løpet av vår generasjon.

amurleopard bjørneparken

De største truslene er krypskyting, ødeleggelse av habitat (både av mennesker og naturlige skogbranner), og lav genetisk variasjon.

amurleopard bjørneparken

Krypskyting er et stort pågående problem for Amurleoparden. Både i Russland og Kina blir leoparden drept for pelsen, som blir solgt på svarte markedet, og for bein som blir brukt i tradisjonell asiatisk medisin.

amurleopard bjørneparken

Konflikt mellom lokale bønder og leoparden. Leoparder blir ofte drept av bønder hvis de tar beitedyr.
Skogbruk, jordbruk, utbygging av infrastruktur og skogbranner er alle med på å redusere leveområdene til Amurleoparden. Som nevnt tidligere er det kun 3% igjen av deres historiske leveområde.

amurleopard bjørneparken

Når leveområdene blir redusert vil også bestanden bli redusert. Amurleoparden er avhengig av store leveområder for å ha tilgang til nok byttedyr. I 2007 var bestanden så lav som 35 leoparder. Dette gir et problem for framtiden i form av lite genetisk variasjon og innavl. På grunn av dette er Amurleoparden det eneste store kattedyret som er godkjent til reintroduksjon fra dyreparker, for å få nye gener inn i bestanden.

amurleopard bjørneparken

Heldigvis går vi i riktig retning. Flere beskyttede områder har blitt opprettet og det er satt i gang tiltak for å redusere krypskyting og ulovlig jakt av byttedyr. 

amurleopard bjørneparken

Fra en bestand som var på 35 dyr i 2007 har den i dag steget til over 100. Dette betyr derimot ikke at vi kan ta det med ro. Amurleoparden trenger fortsatt beskyttelse, og i framtiden vil den også trenge større leveområder slik at bestanden kan fortsette å vokse.

amurleopard bjørneparken

Amurleoparder er dyktige klatrere. Det er ikke uvanlig å se de i toppen av et 25 meter høyt furu tre!
Amurleopardens flekker kalles rosetter og hjelper de med å kamuflere seg bedre i omgivelsene sine.
De kan hoppe 3 meter rett opp i lufta og hele 5 meter bortover!

amurleopard bjørneparken

Amurleopardens pels er som vårt fingeravtrykk, ingen har helt likt mønster!
Tungen til Amurleoparden er som en rasp, slik at den kan skrape kjøttet av byttedyret sitt helt ned til beinet.

amurleopard bjørneparken

6 kommentarer:

  1. Onekligen mäktiga djur, blir imponerad av kattdjur och rovdjur i stort. Vilka muskler!

    SvarSlett
  2. Ett väldigt vackert kattdjur. Vilket fokus i blicken när den tittar på bytet :D Underbara tassar och om det vore möjligt skulle jag väldigt gärna kramas lite med den :D

    SvarSlett
  3. That is one gorgeous critter, absolutely beautiful.

    SvarSlett
  4. That is a beautiful cat. Wow. They are most impressive.

    Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

    Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to your precious furbabes. ♥

    SvarSlett
  5. What a beautiful kitty💗Double Pawkisses from us for you🐾😽💞

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...