fredag 28. oktober 2022

Djevler i hus

 pusekatt kattepus katt pus

Oliver er til tider ganske oppfinnsom til tider, så han er ikke langt fra noen djevel med horn i panna noen ganger. Om han ikke sover, så pønsker han på ett eller annet. Om han blir tatt på fersk gjerning og får litt tilsnakk, så ser han bare fornærmet på deg og fortsetter med sitt.

pusekatt kattepus katt pus

Oliver var ikke videre imponert over Halloween feiringen her i hus. Ikke en eneste flaggermus i sikte. Jeg er bare glad til at det ikke kommer noen flaggermus flagrende når jeg er inne. Jeg har jo sett noen av dem ute, men det er ikke så ofte. Det tyder på at de som kommer er omstreifende individer på sightseeing.

pusekatt kattepus katt pus

Det er nok ikke så optimale forhold ute om natta lenger, for oftere og oftere så er alle tre kattene inne når jeg skal legge meg om kvelden. Ikke er de direkte overivrige på å ut når jeg står opp heller.

pusekatt kattepus katt pus

Den tidlige kristne kirken feiret allehelgensdag om våren, første søndag etter pinse. Men på 800- og 900-tallet ble den katolske feiringen av de døde gradvis en høstfest. Det er sannsynlig at kirken flyttet feiringen til høsten for å bringe nordeuropeisk førkristen fedrekult i tettere kontakt med katolske feiringer av de døde. Allehelgensdag ble flyttet til 1. november, en dato som ligger noenlunde midt mellom høstjevndøgn og vintersolverv.

pusekatt kattepus katt pus

Den gamle keltiske kulturen markerte sommerens slutt og vinterens begynnelse med en feiring kalt samhain. Også slaviske og germanske kulturer har hatt lignende tradisjoner på dette tidspunktet. Felles var forestillinger om at døde sjeler og ånder kunne trenge inn i de levendes verden på bestemte tider av året. Dette var kritiske tidspunkter. De døde kunne gjøre stor skade, men hvis de ble behandlet med respekt kunne de også gi viktig hjelp. Sentrale skikker i alle disse feiringene var å oppvarte sjelene med mat, å beskytte de levende med lykter og bål, samt bruk av magi som skulle styrke neste års matproduksjon. Vi finner trolig rester av disse skikkene, om enn i en sterkt omarbeidet form, i dagens halloween.

pusekatt kattepus katt pus

I Storbritannia blandet tradisjonen etter samhain seg med den katolske allehelgensaften. Skikken med å gå omkring utkledd fra hus til hus og synge for å få mat, går i alle fall tilbake til 1500-tallet i Irland og Skottland. Men også andre steder i Europa har man hatt lignende skikker knyttet til disse merkedagene i begynnelsen av november. 

pusekatt kattepus katt pus

Både i anglikansk og katolsk område er det en gammel skikk som går tilbake til middelalderen; å bake en bestemt type kaker kalt sjelekaker til allehelgensaften, allehelgensdag og allesjelersdag. Tiggere som gikk rundt disse dagene fikk slike kaker i bytte mot å be for givernes avdøde familiemedlemmer som var i skjærsilden. Denne skikken har trolig også vært en viktig forløper for tradisjonen med å gå fra dør til dør på halloween. Med reformasjonen forsvant imidlertid den kirkelige delen av feiringen gradvis i en del protestantiske land, mens den stadig stod sterkt i katolske, som for eksempel Irland.

pusekatt kattepus katt pus

Halloween kom til USA med innvandringen på 1800-tallet, især med irske innvandrere. Den første omtalen av at utkledde barn gikk fra dør til dør på halloween var i Canada i 1911, og fra 1930-tallet begynte «trick or treat» å bre om seg i USA. Et tegn på dette er at masseproduserte halloweendrakter kom i salg på denne tiden.

pusekatt kattepus katt pus

Britisk og særlig irsk påvirkning har vært viktig i USA, men også spanske og polske innvandrere bidro med sine skikker fra feiringen allehelgensaften. I USA smeltet de europeiske allehelgensskikkene sammen med den katolske tradisjonen fra Mexico. Her kalles festen de dødes dag. Den har røtter i den prekolumbiske fedrekulten.

pusekatt kattepus katt pus

Utover på 1900-tallet utviklet det seg en særegen sammenblandet (synkretistisk) og sekulær versjon av allehelgensaften i USA. Her ble for eksempel den britiske skikken med å lage lykter med skumle ansikter endret. I Storbritannia brukte man store uthulte rotgrønnsaker, mens i Nord-Amerika ble gresskar tatt i bruk i stedet, og vi fikk de karakteristiske gresskarlyktene. Også den mexicanske allehelgensskikken med calaveras, ulike fremstillinger av hodeskaller, ble i denne perioden tatt opp i den nye amerikanske feiringen. Skjeletter tilvirket i en rekke ulike materialer ble karakteristisk for feiringen. Det britiske navnet halloween ble dominerende, og festen ble etter hvert svært populær blant amerikanske barn og unge, helt på tvers av klasse, etnisitet og religion.


6 kommentarer:

  1. Your cats were quite patient posing with Halloween costumes! And I found your info about USA Halloween really interesting- thanks!

    SvarSlett
  2. Jeg tenker at kattene var glade for å slippe kostymene etterpå!

    SvarSlett
  3. Aw, so cute. All dressed up for Halloween.

    Thank you for joining the Feline Friday Blog Hop.

    Have a purrfect Feline Friday and weekend, Lillian. Scritches to the kitties. ♥

    SvarSlett
  4. Thanks for the pictures and the info on traditions !

    SvarSlett
  5. That was a fun post and you look terrific in your special costumes!

    SvarSlett
  6. You guys look about as happy as we do when the Peep puts clothes/costumes on us! Love the history of the traditions! Purrfect! Purrs Marv

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...