torsdag 6. oktober 2022

Darren 1100 moh Del 3

 imle darren imlan

Hailey fortsatte SPA-behandlingen sin videre innover i fjellet ved hver minste anledning. Du må jo få følge med tilbake til bilen også, så det blir en del tre fra runden på Darren. Vi holdt nemlig dagen ut på fjellet, vi var ikke tilbake på parkeringa før sola hadde forsvunnet bak åsen og mørket begynte å senke seg innen jeg var hjemme igjen. Det gikk jo en times tid i bil før jeg var vel hjemme i garasjen igjen.

imle darren imlan

Tove ble med hjem til Inger Synnøve, for hun har en time mer enn meg før hun er vel hjemme igjen. Greit å slippe å kjøre bil veldig langt når en er syk og har gått rundt i fjellet hele dagen, Imponert jeg over at hun holdt dagen så godt som hun gjøre med både fart og humør. Om det ikke hadde begynt å mørkne, så hadde jeg vel gått der å knipset bilder ennå.

imle darren imlan

På utkikk etter neste cache, det er lett å gå litt for langt når man går slik å skravler.

imle darren imlan

Man trenger ikke mange penger for å dra til fjells. Bensin og bompenger så er man kommet langt. Det er bra det er framkommelige veier opp i fjellet, så en slipper å gå flere timer før man kommer dit det er fint. Det er langt nok å gå der det er fint, om man ikke skal gå for å komme dit også.

imle darren imlan

Det er ikke bare de tobeinte som nyter fjellivet, en ser tydelig at de firbeinte gleder seg til hva som skjuler seg bak neste stein.

imle darren imlan

Når vi hadde tatt turens andre matpause så brøt sola litt og litt mer gjennom skyene og vi ble gående å nyte resten av turen med nesa i sky og tok mer bilder enn noen gang egentlig. (Er det mulig?)

imle darren imlan

Lenge siden jeg har vært på tur hvor jeg kommer hjem med flere bilder fra naturen enn av hundene.

imle darren imlan

Siden det var så vått i terrenget så ble vi litt våte oppover til knærne. Det var nemlig ikke alle steder som var like enkle å forsere med alt fra tette til forholdsvis svamper av noen tursko. Jeg skal impregnere skoene mine igjen, for nå har jeg vært på mange våte turer. Da kjører jeg føre var prinsippet. 

imle darren imlan

 Turens høydepunkt for tilskuerne, Findus frisør, men Inger Synøve var ikke særlig imponert over ferdighetene.

imle darren imlan

En liten pepptalk må til for slike unge sjeler som prøver seg. Ikke det at han tok seg særlig nær av det da.

imle darren imlan

Bella byr på Tovekos, tror Tove satte pris på tur med 5 hunder når hun måtte sette igjen sin Barfi hjemme. Gamle hunder må pleies med komfort, ikke på lange tunge fjellturer i myr.

imle darren imlan lundehund

Findus gikk over til kvisting isteden for frisørfaget.

imle darren imlan

Klart småtasser klør i tennene sine

imle darren imlan

Inger Synøve pekte og fortalte om alle toppene rundt oss , jeg er sikker på at hun har vært på de fleste av dem flere ganger. Det er jo slike topper som skiller seg ut som frister å bestige.

imle imlan darren

Så var vi igang igjen etter siste pausa. med mat.

imle imlan darren lundehund

Norsk lundehund er en eldgammel hunderase som ble brukt til jakt på lundefugl over store deler av Norges kyst. Man vet ikke sikkert hvor gammel lundehunden er, men man har beskrivelse av lundefangst med hund som er over 400 år gammel. Lundefuglen gjemmer reirene sine i utilgjengelig steinur, og hunden hentet ut levende fugleunger til føreren sin. Lundehunden var et viktig ledd i Kyst-Norges næringsvei. Kjøttet på lundefuglene ble brukt til menneskeføde, mens fjær og dun ble brukt til sengetøy eller eksportert sørover.

imle imlan darren

Fra 1850-åra gikk man over til å fange lundefugl med nett og det store behovet for lundehunder forsvant. I Måstad på Værøy, hvor forbindelsene til omverdenen var dårlig, tok man imidlertid vare på den stedegne stammen av lundehunder og tradisjonen knyttet til dette hundeholdet. Herfra fikk ekteparet Christie i Hamar tilsendt noen hunder i mellomkrigstida og de bygget opp en flokk på 60-70 hunder.

imle imlan darren

Under annen verdenskrig utryddet valpesyken nesten alle hundene på Måstad, som så fikk hunder tilbake igjen fra Hamar. Valpesyken rammet senere også Østlandet og mot slutten av 1950-tallet var stammen igjen svært liten. Eleanor Christie tok nok et krafttak for rasen og fikk fem hunder tilsendt fra Måstad som sammen med en sjette hund, dannet grunnlaget for det avlsarbeidet. Hun fikk nå med seg flere oppdrettere og rasen ble berget.

imle imlan darren

Tove nyter utsikten

I dag er det ca 650 lundehunder i Norge. I 2016 var det 84 tall nyregistrerte valper hos Norsk Kennel Klubb. Lundehunden regnes i dag som reddet, men rasen bør øke i antall for å være sikret ei trygg og livskraftig framtid.

imle imlan darren

Der i det fjerne er turens mål, selve varden på Darren.

imle imlan darren

Jeg er så takknemlig for å få lov å tilbringe en hel dag i dette terrenget med veldig hyggelig turselskap og mange hunder.

imle imlan darren

Endelig dukket det opp en flokk ryper som jeg så også. Men Ryper i flukt er ikke det enkleste å ta bilder av.

imle imlan darren

Godt jeg ikke er jeger med gevær, men med fotoapparat.

imle imlan darren

Når vi nærmet oss denne siden av fjellet dukket det opp flere stiskilt etterhvert.

imle imlan darren

Inger Synøve signerte oss inn i turboka på toppen, før vi satte kursen mot parkeringa og den siste cachen på turen.

imle imlan darren

Findus var veldig fasinert av både Hailey og Bella. De både rullet seg i lyngen og badet der det var vann.

imle imlan darren lundehund golden retriever

Findus lurer på hva Hailey egentlig driver med.

imle imlan darren

Den ene varden etter den andre, men ikke alle var like store.

imle imlan darren

Tove logger cache og Bella passer på at loggen blir signert.

imle imlan darren

Det begynte å bli kaldere da det nærmet seg solnedgang, så site pausa droppet vi.

imle imlan darren

Hailey, Bella, Tølle, Findus og Tassen foran. Hundene begynte å bli litt lei av å posere, det var ikke fult så enkelt å få plassert alle lenger. Vi var litt småslitne vi også og lengtet etter bilene.

imle imlan darren

Solnedgang på fjellet i oktober tror jeg ikke jeg har hatt siden jeg hadde hytte på fjellet.

imle imlan darren

Det er bare en ting å si om dette... Fjellidyll på høyt nivå. 

imle imlan darren

Findus vasser over bekken sammen med jentene isteden for å hoppe fra tue til tue med de andre gutta.

imle imlan darren

Sola forsvant bak åsen og vi hadde noen meter igjen før vi var på parkeringa.

imle imlan darren

Takk for turen Tove og Inger Synøve

Darren


4 kommentarer:

  1. The dogs must really have enjoyed that long hike! It is absolutely beautiful up there in the Autumn -- what lovely pictures. The two-legged and four-legged are fantastic hikers!

    SvarSlett
  2. Underbart! Jag kan inte se mig mätt på alla fina vyer, färger och hela skocken med hundar. Ja, det är kul att se er också så klart :D Just nu är fjällen som allra vackrast och vi som har möjlighet att se allt detta är lyckligt lottade :D Ja, du har ju lite fler fjäll att välja på och kommer upp på dem oftare men jag har i alla fall möjligheten :D

    SvarSlett
  3. Ja, selvfølgelig måtte jeg jo få med meg siste turen. Nydelig turterreng dere gikk i. Hundene må storkose seg på den lange turen.

    SvarSlett
  4. Du tok utrolig mange flotte bilder på turen :)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...