fredag 15. januar 2016

Islykter


Prinsippet er enkelt. En mengde med vann fryser alltid utenfra og innover, derfor får du isskorpe på vann, ikke isslush.


Vi utnytter dette ved å sette ut en bøtte med vann, vente en viss tid (indikert under punkt 5 nedenfor), og så når vi tror isskorpen er tykk nok så åpner vi og heller ut vannet inni – og du har en lykt.


Slik lager du en islykt i en bøtte eller bolle:
Finn en beholder med rette vegger eller vegger som går utover,  Beholderen må tåle frost, ikke bruk dyre glassvaser. Fyll med kaldt vann og sett ut. Tråkk ned eventuell snø og sett den et åpent sted. Lag en plasthatt av en plastpose for å isolere litt på overflaten slik at isen ikke fryser seg supertykk på toppen.


La stå ute til veggene er passe tykke, jeg liker at de er minst en cm og gjerne mer, iallefall når lykten er stor. Det vil for en 10 liters bøtte si: Ved 5 minus kan den stå minst 24 timer, maks 40. Ved 10 minus må den stå minst 18 timer, maks 30. Er det kaldere, eller om det blåser, eller beholderen er betydelig mindre så må den stå kortere. Snu beholderen på siden eller opp ned, om den ikke slipper isen så har du litt lunkent vann på.


Ikke bruk hammeren for hardt når du skal lage hull på toppen


Er isen litt tynn så er ofte bunnen ikke fryst, så du trenger nå bare å helle ut vann og lykten er ferdig. Er isen tykk og fryst hele veien rundt så kan du bruke en stråle varmt vann rett på isen for å smelte et passe stort hull. For å gjøre hullet superpent kan du bruke en ballong med varmt vann til å smelte sidene jevne. Sett den ut og nyt, husk, du kan lage åpningen både i topp og bunn, så får du ulike fasonger på lykten. Oppskriften fant jeg på Moseplassen, der er det også et større utvalg av mer avanserte lykter.

* *

2 kommentarer:

  1. Vilket trevligt sätt att lysa upp vintermörkret på... Kramis!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...