lørdag 23. januar 2016

Hundens mentalitet


Om du har hund selv, mener du sannsynligvis at den er mye smartere enn de fleste skulle tro – og du forsøker til stadighet å overbevise venner om det samme. Nå kan du støtte deg til vitenskapelige argumenter for å vinne den evige diskusjonen. En ny studie publisert i Applied Animal Behaviour Science har nemlig sett på hvor taktisk hunden tenker når den er på matraid. Funnene indikerer at hunden faktisk er i stand til å ta inn over seg hva du kan oppfatte, og så bruke det til å planlegge kuppet. Vet om den blir betraktet.


Shannon Kundey og kollegene ved Hood College i Maryland, USA har testet over 40 hunder, halvparten vanlige familiedyr og halvparten hentet fra en kennel. Hundene ble plassert foran to beholdere med mat gjemt inni. Begge beholderne var utstyrt med bjeller, men på den ene var bjelleinnmaten tatt ut slik at bjellene ikke lenger laget lyd. Sammen med hunden i rommet var det dessuten et menneske som enten så på hva hunden gjorde, eller så bort. Resultatet viser at hunden var fullt klar over om den ble iakttatt eller ikke: Dersom hundene skulle ta maten mens mennesket fulgte med, var det ett fett hvilken beholder de tok fra. Om de derimot oppfattet at de ikke ble iakttatt, valgte samtlige hunder den stille beholderen.


Kundey konkluderer med at de gjør dette fordi de er klar over at det da er mindre sjanse for å bli oppdaget. Hundene visste altså om de ble betraktet eller ikke, og justerte atferden sin for å maksimere muligheten for suksess. Anekdoter satt i system. Morten Bakken er professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Han mener denne forskningen på hunder er veldig spennende: Hundeeiere har jo tusen anekdoter som forteller akkurat det samme som disse forsøkene – at hunden planlegger og så videre. Men det trenger å settes i system, og det er det som skjer nå, sier han.


Bakken påpeker at det alltid vil være noen metodologiske svakheter i et så nytt forskningsfelt som dette, og mener derfor studien må gjentas før resultatet kan fastslås som sikkert.  Hvilke raser er brukt i studien, for eksempel, eller hva har hundene lært tidligere? Det er ting som burde avklares nærmere. Men resultatene er såpass entydige og statistisk solide at jeg absolutt tror det er noe her. Smartere av samliv med mennesket. Det er en vanlig antagelse at hunder er “dumme ulver”, noe som til en viss grad støttes av at hunder på på størrelse med en ulv har 10 prosent mindre hjerne relativt til kroppen enn sine ville slektninger. Imidlertid mener en del forskere, med evolusjonsbiolog Marc Bekoff fra University of Colorado i spissen, at hundene tar igjen for denne hjernekrympingen med økte kognitive evner.


Det å leve i komplekse menneskelige samfunn i generasjoner, og å måtte forholde seg til oss har gitt hundene en kognitiv kapasitet ulvene bare kan drømme om, tror forskerne:  En av de tydeligste forskjellene mellom ulv og hund er villigheten til å følge menneske og behovet for blikkontakt. En hund vil søke blikkontakt med deg, mens en ulvevalp som er oppdratt blant mennesker aldri vil gjøre det samme, forteller Bakken.  Det kan nok absolutt stemme at dette kommer fra et langt samliv med mennesker. Følelser og rettferdighet. Ifølge Bakken er vi bare i startgropa på et felt som sannsynligvis vil gi mye ny kunnskap om hunders mentale evner.


Det er allerede kommet flere påfallende resultater: En studie fra 2005 viser for eksempel at mennesker som aldri har hatt hund likevel er i stand til å gjenkjenne hvilken tilstand hunden ønsker å kommunisere gjennom bjeffing: Bjeffing er typisk forbeholdt hunder – det er veldig sjelden at ulver bjeffer i det fri. Forsøkspersonene i studien klarte altså å skille mellom en glad, en ensom og en aggressiv hund. Dette tyder ifølge forskerne på at bjeffingen kan være utviklet nettopp for kommunikasjon med mennesker. Et annet eksperiment fra 2008 viste dessuten at hunder på et eller annet nivå reagerer på urettferdighet. - Både hunder og andre pattedyr er sannsynligvis mye mer avanserte enn vi hittil har trodd. Det skal bli veldig spennende å følge utviklingen på dette feltet, avslutter Bakken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...