tirsdag 19. januar 2016

Hundens tenner



Hundevalpen fødes tannløs, og får sine første melketenner når den er rundt tre år gammel. Det er fortennene og de fire hjørnetennene. Når den er mellom fire og 12 uker kommer de bakerste tennene. I alt får den 28 melketenner. Når den er rundt fire måneder begynner tannfellingen, og når den er rundt åtte måneder har den fått alle sine 42 tenner. De har fire ulike tanntyper: fortenner, hjørnetenner, premolarer (fremre hjørnetann) og molarer (bakre hjørnetann). Det er seks fortenner, to hjørnetenner, åtte premolarer og fire molarer i overkjeven. I underkjeven er det seks fortenner, to hjørnetenner, åtte premolarer og seks molarer. Altså har den to molarer mer i underkjeven. Den bakerste premolaren i overkjeven er ekstra kraftig og kalles ulvetann.



Tennene slik de er festet til kjevebeinet. 


Tenner og kjevebein fra siden 

Tenner og kjevebein forfra

Bitt

Normalt skal fortennene i overkjeven så vidt bite foran fortennene i underkjeven. Dette kalles saksebitt, og er det korrekte bittet. Hunden har tangbitt når fortennene i over- og underkjeven møter hverandre. Tennene slites raskere ned enn hos hunder med saksebitt. Tangbitt tillates ofte i rasestandarder. Når underkjeven er for kort slik at fortennene i overkjeven tydelig står foran fortennene i underkjeven kalles det overbitt. Overbitt kan føre til at hjørnetenenen kommer feil i forhold til hverandre, slik at de presses ut i feil stilling. Underbitt er når fortennene i underkjeven biter foran fortennene i overkjeven. Noen raser har dette bittet som standard.


Saksebitt 

Tangbitt 

Overbitt 

Underbitt

Tannpleie

Det er viktig å gjøre tannpuss til en rutine allerede fra hunden er valp. Dette gjør tannpleien enklere når den er voksen. Man bør rense hundens tenner minst tre ganger i uka, helst hver dag. Man bør bruke en hundetannkrem, da vanlig tannkrem inneholder bl.a. såpe som ikke er bra for hunden siden den ofte svelger tannkremen. Man kan bruke en vanlig tannbørste, bare den ikke er for hard. Alle hunderaser kan få tannsten, selv om noen har lettere for å få det. Tansten er fôrrester med høyt bakterieinnhold. Bakteriene forgifter lokalt og kan angripe tannkjøttet og spre seg i kroppen. Man kan skrape bort tannsten som ikke løsner under tannpuss selv. Man bruker da en tannskrape. Får man det ikke til, gjør veterinæren det. Ekstra standhaftig tannsten kan fjærnes med ultralyd.

Hundre får skjeldent hull i tennene. Men om den får det kan det repareres på samme måte som på hos mennesker. Er hullet stort trekker man tannen før den skaper andre problemer, siden en ødelagt tann kan spre betennelsen til resten av kjeven.

Tannkjøttbetennelse (periodontitt) er relativt vanlig hos hunder. Betennelsen angriper hinnen (periodontet) som fester tannen til benet. Dette kan få tennene til å løsne. Resten av kroppen kan også påvirkes.

Brukkede tenner er en vanlig skade. Hunder kan også slite ut hele tenner under lek, om den f.eks. setter seg fast i halsbånd ol. Veldig slitte tenner ser man gjerne på hunder som har for vane å gnage på harde ting, som stein.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...