lørdag 8. februar 2020

Averøya


Fugletitting ved Tyrifjorden med Bella og vi fikk se noe jeg aldri har sett tidligere. Jeg sendte en melding til Norsk Ornitologisk forening for å høre hva slags fugler dette var. De lignet nesten på pingviner i fasongen, fot de hadde superkorte bein, eller så satt de på huk. Svaret kom i løpet av noen få minutter, de sa det var Storskarv. 


Fredag etter jobb dro jeg hjem for å hente Bella før vi dro til Røsholmstranda. Tåka kom sigende så den sola jeg hadde hjemme så jeg ingenting til. Vi fortsatte langs stranda og fullførte planen om å gå helt ut til tuppen av Averøya som er ei halvøy i Tyrifjorden.


Jeg hadde ikke med det vanlige kamera, for jeg hadde planer om å ta fuglebilder og da regnet jeg med at jeg måtte zoome litt. Fuglene er litt varere når en har med hund. Selv om Bella ikke sier noen ting, men bare står og ser på dem.


Averøya naturreservat (1 050 daa, hvorav 850 daa vannareal) er et naturreservat i Ringerike og Hole kommuner. Naturreservatet ligger ved utløpet av Storelva til Nordfjorden (arm av Tyrifjorden), og omfatter Storelvas utløp og ferskvannsdelta (sandøyer/-banker og gruntområder), samt den lave halvøya kalt Averøya. Reservatet inngår i ramsarområdet Tyrifjorden våtmarkssystem IBA, på grunn av sin betydning for trekkfugler. Reservatet ligger i Ringerike (størsteparten) og Hole kommuner og er svært viktig for våtmarksfugler.


Reservatet ble opprettet 28. juni 1985 for å verne rikt og variert våtmarksområde med vegetasjon. Ramsarområde fra 1996. Forvaltningsplan godkjent 20. oktober 1999.


Vegetasjonen er sterkt vekslende. Ytterst finnes sandstrand og fuktig strandeng oppblandet med sumporeskog. Lenger inn er det vekslende partier av myr, sumporeskog, ospeskog, bjørkeskog og furuskog. Området grenser opp til dyrka mark. Det har særlig stor betydning som trekkrasteplass for våtmarksfugl, især om våren. Er overvintringsplass for sangsvaner. 173 fuglearter har blitt påvist i reservatet, hvorav 77 våtmarksarter.


Svaneunge som holder på å få sine voksne fjær, skifter farge fra grå til hvit i løpet av kort tid.


De voksne holdt seg på jordet for å spise.


De var mange.


Sangsvane


Det er ikke så ofte en får knipset dem i farta. Stort sett så svømmer dem eller vagger avgårde.


Det ble mange svanebilder, og de ble ganske stilige i tåka synes jeg.


Det er trist med alt plastsøppelet som ligger langs stranda. 


Det er bare så vidt en kan se tilbake på Røsholmstranda.


Helt i tuppen langt der framme skal vi. Det var ikke mange vi møtte, for det er vel ikke mange som har fri fra jobb ved ett tiden.  Den første vi møtte hadde en hund som gikk tur med han. Ikke så han på oss og ikke hilste han, så jeg og Bella konkluderte med at han var en egosekk.


Den andre stoppet for å hilse og jammen fikk Bella både kos og klapp. Hyggelig fyr. Den tredje møtte vi når vi var tilbake på stranda like ved bilen. Hun hilste, men bare passerte. 


"fifty shades of grey"


Ikke mange farger i naturen til tross for at det ikke er svarthvitt bilder jeg har tatt i dag.


Ytterst på odden står det et informasjonsskilt om naturreservatet. Det var en svanefamilie som svømte rundt der også, men de bildene tenkte jeg skulle komme i eget innlegg.


Så da er det  bare å glede seg. Ytterst på tangen til øya utenfor Onsakervika camping hadde en stripe av sand ut i fjorden. Da var jeg glad jeg hadde det nye kamera mitt, for da kunne jeg zoome så mye at jeg så hva det var. Men jeg er egentlig litt usikker på hva slags fugler de egentlig er.


Denne saken trivdes sammen med noen måker. De satt helt stille alle sammen.


Storskarv, fugleart i skarvefamilien. Den er ca. 90 cm lang, har svart fjærdrakt med blåaktig metallglans, hvit hake og hvitt kinn, fra januar til juni dessuten en stor hvit flekk på utsiden av låret, derav lokalnavnet hvitlåring. Storskarv hekker på begge sider av Nord-Atlanteren og spredt i flere andre verdensdeler. I Norge hekker den langs kysten fra Trøndelag og nordover. Storskarven hekker her i landet på holmer og klipper langs kysten, i motsetning til underarten mellomskarv, som hekker i trær. Koloniruger. Reiret består av tang og kvister. De 3–5 lyseblå eggene ruges av begge kjønn i 28–31 dager. Ungene holder seg i reiret til de er ca. 7 uker gamle. Delvis trekkfugl, norske fugler overvintrer hovedsakelig langs norskekysten. Død i fiskegarn har vært et problem for storskarvbestanden de senere år. 


Den oppdaget meg rimelig raskt ennå jeg ikke bråket det minste. Akkurat da var det dumt med tåke og at de var så langt unna.


Det ble mye litt stor makrofotografering i dag, kvister, vann, is og tåke ga spennende kombinasjoner.


Så var det på tide å vende nesa mot Røsholmstranda igjen for å dra hjem til to løpetisper og en ennå rolig hanne. Både Hailey og Tessy startet i går, så nå går resten av februar for dem ut på å være nede eller i hundegården. Godt de startet begge to så de har selskap i hverandre. Det er verst for Hailey for hun pleier å ligge oppe om natta. Men nå blir det tre uker nede.


Mange stubber og busker som er vasket reine av vannet når det er flom i fjorden.


Det buldret og braket mye i isen, så Bella gikk i bånd hele tiden, for jeg hadde ingen planer om å vasse ut for å få henne opp igjen om hun skulle gå gjennom. 


Det er både gamle båthus og små hytter utover odden.


Med litt fantasi så ligger Rudolf og sover i strandkanten.


Vinterstemning med rim i kanten,


Ha en flott lørdag! Kos dere ute og nyt helga!

2 kommentarer:

  1. Vilken fin rundtur i ett vackert naturreservat. Jag tycker att dimma kan ge en häftig bakgrund till det man fotar. Något magiskt och mystiskt. Det hade varit väldigt fint med sol också men den kanske visar sig nästa gång ni kommer dit :) Det var många fina bilder men jag gillar svanen som antingen landar eller startar :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er noe fint med det som er annerledes...

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...