torsdag 27. februar 2020

Har du sjekket deg?


Prøvetaking fra livmorhalsen (portio og cervix) har vært anvendt til å stille tidlig diagnose av forstadier til livmorhalskreft siden 50-tallet. Etter innføringen av celleprøver har antallet krefttilfeller i livmorhalsen gått ned med 60 til 70 prosent. Celleprøve fra livmorhalsen innebærer at det skrapes av celler fra livmorhalsen, og disse cellene granskes i mikroskop av trenet laboratoriepersonell som ser etter celleforandringer. Celleprøven kan også avdekke betennelsesceller, trichomonader, sopp og mistanke om herpesinfeksjon. Den faglige betegnelsen på celleprøve (cytologi) fra livmorhalsen er cervixcytologi.

Fra 2019 innføres en ny analysemetode for livmorhalsprøver hos kvinner mellom 34 og 69 år -HPV test. Istedenfor å granske prøven for celleforandringer først, undersøkes prøven for humant papillomavirus/HPV. Dersom viruset blir påvist, tester de videre for å se om det ses celleforandringer. Dersom det ikke påvises HPV, anbefales ny kontroll etter fem år. Prøven blir tatt på samme måte som celleprøven i et avskrap fra livmorhalsen.

I Norge anbefales kvinner mellom 25 og 69 år å ta celleprøve hvert tredje år. I løpet av perioden 2019 til 2021 vil alle kvinner i landet mellom 34 og 69 år anbefales HPV test hvert femte år.

4 kommentarer:

  1. Jo, jag går snällt till barnmorskan och låter henne ta cellprovet. Ganska självklart tycker jag men jag vet att många tycker att det är jobbigt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er litt merkelig at det ikke er like naturlig å sjekke inne i kroppen som utenpå. Kreft er så utbredt og det er så viktig at det oppdages i et tidlig stadie for at en skal trenge minst mulig behandling. Det hele er over iløpet av to minutter.

      Slett
  2. Jepp! Sist nå i høst, og alt sto bra til der inne. Heldigvis.

    Dattera mi hadde ei venninne som døde av livmorhalskreft 30 år gammel. Ho etterlot to små barn som ho var alenemor for. Faren ville ikke ha noe med de å gjøre. Så det endte med at ei venninne, som hadde et par barn fra før av, ble fostermor til dem.

    Tidligere slurva jeg litt med disse testene, det er jo ikke akkurat oppbyggende å ligge i den stolen! Men er blitt flinkere nå da. Før skulle en jo sjekke seg hvert tredje år. Og det hendte rett som det var at jeg ikke gikk før jeg fikk purring. Da var det gjerne gått 4-5 år og vel så det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg og har slurvet litt, men en bør vel bli flinkere jo eldre en blir...

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...