mandag 10. februar 2020

Oppdretterseminar - Wenche Farstad


Wenche Farstad fra kennel Streamside.no var en dyktig foredragsholder. Siden hun er veterinær også så kunne hun svare på alt hun fikk spørsmål om. Både jeg og Kjersti koset oss hele dagen, det gjør vi jo stort sett i hverandres selskap så det er ikke noe nytt.


Jeg tok endel notater fordi jeg hører bedre etter når jeg skriver, men det var ikke så mye nytt egentlig. Jeg har jo hatt endel oppdretterseminarer og ikke minst NKKs oppdretterskole som gikk over to dager i to bulker. Men noen tok jo bilde med mobilen av hvert enkelt skjermbilde som kom opp på lerretet. 


Drektighetsprosenten i Norge ligger på 85%. 90% av alle parringer skjer naturlig. Valpedødeligheten ligger på under 10%. Et gjennomsnittlig valpekull alle raser ligger på 6 valper. I Norge har vi en drektighetsprosent på 80% fra frossen sæd.


Herpesvirusimuniteten er kortvarig, ett år eller to. God hygiene hjelper mye. Vanlig sosiale hunder skaffer seg immunitet fra samfunnet rundt seg med normal omgang med andre hunder i sosiale sammenhenger. Lufteturer i byen, utstillinger og prøver. Ha hunden med der andre hunder ferdes naturlig så er problemet løst. Herpesviruset er ikke skadelig for en hund, men det er dødelig for valper. Om en skal vaksinere så gjøres 8 dager etter paring og 10 dager før forventet fødsel.


Progrestresjonsnivået er like høyt om tispa er drektig eller ei. Det dobler seg annenhverdag. Viktig med riktig tidspunkt for frossen sæd da den lever i kun 12 timer. I 1972 kom den første frossne sæden til Norge og ble inseminert. I 1980 ble den første ultralyden ved drektigheten gjennomført.


1 kommentar:

  1. Jag tror att du har skrivit att du vill ha Bella-valpar och det är klart att du behöver veta så mycket som möjligt. Även om du är van sedan tidigare så gissar jag att det kommer nya forskningsrön. Det dröjer säkert ett tag men jag ser fram emot att få se jättesöta små Bellor :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...