mandag 4. mars 2024

Grågåsa er her

grågås

Når grågåsa dukker opp i Hønefoss, da er det vår! Våren er nok skikkelig på gang nå. Hr Yr melder varmegrader så langt han har anelse. Etter alt regnet i helga så er snøen mer enn halvert og gårdsplassen er full av is med noen bare flekker.

grågås

Det er lenge siden jeg så gåsunger i skaukanten, så når jeg så grågåsa etter jobb i dag når jeg var en liten runde i byen med Varga.

grågås

Grågås er overveiende en trekkfugl. De ankommer Norge i mars–april og trekker vanligvis sørover i perioden august–oktober. I enkelte områder hvor det utøves jakt på høsten kan dette fremskynde trekket. De fleste grågjess som hekker i Norge overvintrer i Danmark, Tyskland og Nederland. En mindre andel overvintrer i Spania, mens enkelte oppholder seg på kysten av Sør-Vestlandet gjennom vinteren.

grågås

Grågåsa kan spise opp mot én kilo gras hver dag. Dersom det er mange av dem kan grågåsa gjøre betydelige innhogg i grovfôrmengden som produseres. Et nytt forskningsprosjekt skal beregne kostnadene knyttet til grågåsas beiting og se på muligheter for nye måter å utnytte grågåsa på. Bestanden av grågås har økt jevnt siden 1970-tallet og teller i Norge nå omtrent 100 000 individer på høsten.

grågås

I tillegg til å spise mye gras etterlater grågåsa store mengder avføring på jordene, avføring som ender opp i graset som høstes. På denne måten reduseres også kvaliteten på grovfôret som bøndene produserer. I tillegg tråkker grågåsa ned graset, noe som i enkelte perioder, når det er mange gjess på besøk rett før slåtten, vil redusere avlingen.

grågås

Grågjess med mørke fjær i bukpartiet kan forveksles med tundragås og dverggås, men de mørke fjærene hos grågjessene er ikke samlet i striper eller mønster som hos de to mulige forvekslingsartene. Dverggås er også mye mindre, litt større enn ei stokkand. Det samme gjelder kortnebbgås som er mindre og har kortere hals, men har den samme lyse framvinge som grågås. Sædgås er en annen mulig forvekslingsart, men sædgjessene har en gjennomgående mørkere kroppsfarge, mørkere hals og et nebb som på avstand ser spinklere ut enn grågåsas. I flukt har sædgås en mørkere framvinge enn grågås.

grågås

I Sør-Norge legger grågåsa egg allerede fra månedsskiftet mars–april. Lenger nord i landet legges eggene gjerne i slutten av april eller tidlig i mai. De 4–6 eggene ruges av hunnen i 27–28 døgn. Etter 1–2 dager forlater ungene reiret og blir med foreldrene ut på vannet hvor de beiter på vannplanter. Ungene passes av begge foreldrene fram til de er flygedyktige etter 50–60 dager.

grågås

 

13 kommentarer:

  1. Flotte bilder, og spesielt det første. Det går mot vår ja, selv om det kanskje blir kaldt om natta fremover. Typisk marsvær! :)

    SvarSlett
  2. Fina bilder och visst är det ett vårtecken när grågåsen kommer. Jag vet inte om jag har sett den här någon gång men lite längre söderut har jag absolut sett den många gånger. För mig är det först bofinken och sedan storspoven som kommer med våren :D

    SvarSlett
  3. These are fantastic! Brilliant shots. #WWOT

    SvarSlett
  4. I'm happy to see signs of spring's return. You did a fabulous job capturing the geese. It's hard to photograph birds. :)

    SvarSlett
  5. Great shots!!!
    Thanks so much for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2024/03/introducing-tommy.html

    SvarSlett
  6. That goose is beautiful and so are your photographs, bravo!

    SvarSlett
  7. Gorgeous photography of the geese ~ thanks,

    Wishing you good health, laughter and love in your days,
    A ShutterBug Explores,
    aka (A Creative Harbor)

    SvarSlett
  8. Beautiful photos of the goose in flight.

    SvarSlett
  9. They are beautiful. Such wonderful photos.

    SvarSlett
  10. Lovely birds. Happy spring!

    SvarSlett
  11. Beautiful shots. I can't wait to go to our boat and see the water fowl.

    Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...