Hele våren og sommeren kunne jeg tenkte meg å leve et liv som sau. Daffe rundt i matfatet og bare nyte, ta en liten cowboystrekk når en måtte føle for det og litt utpå sommeren ble det høydetrening i fjellet. Men så er det nok med fårelivet, for om høsten kommer slaktebilen... da vil man ikke være sau lenger.
På fredag etter jobb stoppet jeg på Veme for nå var sauene sluppet ut på beite etter at lamminga er vel overstått. Da er det riktig latmannsliv som gjelder så det ut til. De var spredt over hele jordet, så jeg gikk inn til dem for en liten stemningsrapport. Husk å sjekke med bonden om det er greit at du går over gjerdet før du gjør det. Det er ikke alle bønder som vil ha hvermansen over gjerdet og inn til dyrene sine.
Familiens sorte får holdt sammen og hadde full oversikt over hvor mamma'n var til enhver tid. Hun fotfulgte meg beitet rundt for å få både kos og selskap. Det er så trivelig når dyra driver litt oppsøkende virksomhet for å få kos.
De så ikke på meg som noe forstyrrende element i det hele tatt. De fortsatte med sitt. Det vil si spise. Lamungene var litt mer nysgjerrige og lurte på hva det var jeg ville. Og om jeg hadde med noe til dem. Det hadde jeg ikke gitt.
Denne så nesten ut som hun slett ikke hadde fått lammene sine ennå, men det var nok bare godt med foring innabords.
De fleste norske sauer og lam beiter i utmarka om sommeren. Dette er spesielt for Norge og gir kjøttet en unik kvalitet. Utmarksbeiting reduserer faren for å bli smittet av sykdommer, og det er bra for sauen å gå i fred på beitet. Sauebøndene har jevnlig tilsyn med dyra, for å sjekke at alt er som det skal. De norske sauene har et godt liv, helt enkelt.
Sauene som ikke blir slaktet mens de er lam, flyttes innendørs i vinterhalvåret. Gjennomsnittlig levealder for en sau er rundt fire år. I mange år har produksjonen av sau og lam vært for lav til å dekke etterspørselen i Norge. Sammen med andre aktører har Nortura stimulert til økt produksjon. Sauebøndene har fulgt opp, og nå har vi mer enn nok sau og lam til å dekke det norske markedet. Det er ingen grunn til å ikke kose seg med norske kvalitetslam!
Jeg har gjemt den ene lammesteika jeg jobbet for i fjor sommer ennå. Tenkte å ha den en dag til sommeren. En sein sommerkveld på verandaen med godt tilbehør. Lammekjøtt er utrolig godt kjøtt, men den unike smaken er noe for seg selv. Alt kjøtt har sin egne smak, så tilbehøret varierer for å få fram den særegne smaken. Krydderet har også mye å si for at alt skal bli best mulig.
Men med sånne søte små er det litt vanskelig å tenke på at de skal spises på en måte. Nei en får nyte sommeren og maten får komme til vinteren. Da er de blitt større og ikke fult så søte lenger.
"Hallo mutter'n, jeg sto liksom å supa litt melk da..."
Staslige søyer på gården, stiller seg stramsint opp. Skulle tro hun hadde vært på hundeutstilling og tatt seg noen runder i ringen.
Men det er ikke alle som lar seg imponere.
De tar rett og slett livet med ro.
Noen er slett ikke så avhengig av mamma'n sin som andre var.
Nysgjerrigheten lenge leve
Vil du komme for å se hvordan vi har det under grana? Ganske hjemmekoselig til tider.
Tørk av deg på beina så du ikke drar inn skiten her.
Flere som hadde lyst på kos. Man må se ann kroppsspråket til søya, for noen er i overkant ivrig på å passe på lamma sine. Men denne var mer interessert i å få oppmerksomhet enn å få meg bort.
Andre kunne ikke brydd seg mindre
Jeg synes dyr er trivelige, men jeg kunne ikke tenkt meg å hatt en 24/7 jobb. Da skulle jeg nok vært 20 år yngre når jeg startet.
Hallo Mutter'n bli med å leik 'a! Slutt å vær så kjip da...
Jeg gir ikke opp så lett serru.
Takk for titten og kosen. Denne fulgte meg på beite og tilbake til grinda. En siste kos før jeg dro hjem igjen.