tirsdag 22. desember 2020

Juletanker #22

 

Når skauen kommer inn da er det lov å bli litt skeptisk mener Lurven. Nå er det nå engang slik at jula nærmer seg, så da må man dra granskogen inn i hus en ukes tid eller så. 


Jeg har belysning som går på batteri, så jeg er ikke avhengig av å plassere juletreet i nærheten av en kontakt. I år ble treet plassert et par steder før det ble stående. Jeg har fått meg spisestue siden sist jul og da ble det brått ikke noe tess å ha juletre der jeg pleide å ha det.


Så lite og puslete juletre har jeg aldri hatt tidligere, men det blir bra bare en får litt pynt på det. 


Lurven sjekker ut husets største paraplydrink med skogssmak.


Nå nærmer disse juletankene seg slutten og jeg skal ta det rolig i romjula. Det blir ingen juletanker i alle fall, men om jeg er ute på noe spennende så blir det vel et bilde eller to tenker jeg. Men nå er det liksom juletreet som er i fokus og den nest siste arbeidsdagen. I morgen er det halv dag og kanskje det blir en plan eller to før Merethe og Marius kommer for å feire jul.


Skikken med juletre stammer opprinnelig fra tidligere Vest-Tyskland i første halvdel av 1500-tallet. Det første juletreet kom til Norge i 1822 og ble pyntet i Christiania. Juletreet skal etter tradisjon våre et eviggrønt tre og symbolisere "Det evige liv." Som regel brukes gran eller furu som juletre. I Norge var det særlig prester og lærere i byene som introduserte tradisjonen med juletre. 


I Christiania ble det første juletreet registrert i 1822. Mange mente at dette vare en form for avgudsdyrkelse og dans rundt gullkalven. Juletrefester i skolenes regi startet man her i landet med midt på 1800-tallet. Det bidro til å gjøre juletreet kjent i bygdene. Gjennom dikt av Welhaven og Wergeland ble også folk kjent med den nye tradisjonen. Eventyrsamleren og forstmannen Peder Chr. Asbjørnsen ga i 1850 ut et julehefte med navnet "Juletreet".


Juletreet på Universitetsplassen i Oslo ble reist første gang i 1919. Verdens høyeste juletre skal visstnok ha støtt i et kjøpesenter i Washington i 1950. Treet målte 67 meter. I dag har over 90% av norske husstander tradisjon med å pynte et tre til jul. Grantreet er mest brukt som juletre her i Norge, med furu på en god andreplass. Den første julepynten var laget av strø og papir. Noen brukte også kjeks og småkaker. I dag har de fleste sine egne tradisjoner, en blanding av nytt og gammelt. Tidligere var stjernen laget av glitter eller sølvpapir. I dag er den laget i plast, og kommer med og uten elektrisitet. Stjernen symboliserer stjernen som hang over Betlehem for over 2000 år siden. Lysene vi pynter treet med symboliserer Jesus som verdens lys. De fargerike og skjøre julekulene skal være jordkloden.


Når han var oppdaget i juletrekulejakten så var det brått ikke så interessant lenger.


Når jeg kom inn igjen etter å luftet hundene til kvelds hadde Oliver tatt seg sin frihet å ha kongeplass til juletreinspeksjon. Han veit veldig godt at det ikke er lov å ligge på bord og benker, men jeg tror alle tre gjør litt som de vil på dagtid da jeg er på jobb. Klart da er det jo litt vanskelig å ikke glemme seg bort litt når jeg er hjemme.


4 kommentarer:

  1. Vi har ikke hatt juletre i hus på mange år. Brukte å ha lys i syrinen ute, og det var fint når snøen kom - men nå er syrinen nedklipt og jeg er redd snøen forsvinner til jul!! Da blir det slutt på julestemningen her, før jula ringes inn. Nei og nei, hvordan skal detta gå ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det blir nok skikkelig krise hjemme hos deg ;)

      Slett
  2. Duktiga katter som inte klättrar upp i granen utan nöjer sig med att lukta och titta på det spännande trädet :D Jag gör det enkelt för mig numera och har en plastgran. Det var det aldrig tal om förr men nu är jag lat :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Da ville jeg savnet lukten av gran i stua i jula.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...