onsdag 2. desember 2020

Juletanker #2


Hva får folk til å få en slik julenisseide før jul? Hvordan kan det falle deg inn at folk vil ha en slik julenisse for å skape stemning i hjemmet sitt før jul... i Norge? Kanskje om en skulle feire jul i sydligere strøk som Bahamas eller Hawaii, men i disse reiseforbudstider og i kalde Norge...


Det er ikke mye tradisjoner jeg er opptatt av eller har tatt med meg inn i voksen alder i egen hjem, men hvordan Nissen skal være det er vel det nærmeste jeg kommer tradisjon. Klart nisse i pysj eller kledd for å kose seg kan gå ann, men mye annet går vel under kategorien "Ikke den skarpeste kniven i skuffen". Det betyr at en person ikke er av de mest oppegående, ikke er særlig smart. Hvorfor snakker man nå om disse knivene? Det har faktisk svært lite med kniver å gjøre. 


Det handler om intelligensen til noen, og det på en nokså negativ måte. Personen man snakker om er dessverre ikke så veldig smart. Å være skarp, eller kvass kan også bety å være litt aggressiv og lite hyggelig, men som oftest betyr det altså å være intelligent, smart, gløgg og kvikk i hodet. Herav uttrykket «ikke den skarpeste kniven i skuffen». Vi finner en tilsvarende frase på engelsk som du kanskje er kjent med, nemlig «Not the sharpest tool in the shed».


Det kan da ikke bare være meg som synes at dette slett ikke er noe passende antrekk for en Nisse. Ikke om det er aldri så mye klimaendring eller kulturelle sammensmeltinger i samfunnet. Nissefar skal se ut som han alltid har gjort i alle år. Han skal se ut som han som kom på besøk på julaften når vi var små. 


Det norske språket er fullt av rare formuleringer. Mange av dem har en bokstavelig betydning, men det er likevel ikke meningen at vi tolker dem slik. En del av disse uttrykkene finnes i tilsvarende varianter på andre språk, mens andre er helt særegne for Norge. Har du trampet i klaveret eller tråkket i salaten? Tolker du spørsmålet helt konkret, så er jeg temmelig sikker på at du svarer "nei". Sjansene er gode for at du neppe har tråkket på tangentene til et piano eller gått omkring i salater. Men - her lurer vi faktisk på noe helt annet. Det jeg spør om er nemlig om du har gjort noe som er pinlig eller dumt. Har du sagt noe som er ufint eller taktløst kan du bruke dette uttrykket til å fortelle om det.


Det skal være litt sånn med språket, når man sier en ting så skal alle vite hva man mener. Når man hører et ord så får man visse assosiasjoner. Og sier noen Nisse så er det ikke slike menn jeg tenker på akkurat.

Hver dag kommer det til å komme en dagens juleglede. Tar du utfordringen? Legg gjerne igjen en kommentar på innlegget her om hvor vellykket dette ble.

 DAGENS JULEGLEDE:

Hvordan skal en ordentlig julenisse være?

6 kommentarer:

  1. Dette ble bra, det! Det finns dem som samler på alle slags nisser, så de kommer nok inn i stua disse nissene også. Men jeg vil ikke ha sånne nisser, jeg vil bare ha en liten fjøsnisse. Gjerne en med temperament 😉

    SvarSlett
    Svar
    1. Hadde vi vært nisser så hadde vi vært fjøsnisser begge to :)

      Slett
  2. Ikke nisser jeg vil ha heller. Jeg er ikke engang særlig glad i coca-cola-nissen / julenissen. Nei, nissen skal være av type fjøsnisse :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei nissen skal kjøre reinsdyr ikke lastebil :)

      Slett
  3. Det verkar som om tomten klär sig efter vilken del av världen han befinner sig men jag vill ha den traditionella jultomten och här hos mig finns det gott om dem nu :D
    Alla uttryck utom den med salladen har vi motsvarigheter till här. Inte så konstigt eftersom vi är så nära :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig like, men samtidig veldig forskjellige...

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...