mandag 10. april 2023

Trøgstad Fort

Trøgstad fort

Vil du være med oss på påskens utflukt til Trøgstad Fort på skjærtorsdag? Ikke alle mine turer går i solskinn fra skyfri himmel. Men det regnet ikke i det minste.

Trøgstad fort

Skjærtorsdag var det avtalt tur med Marius og Patran til Trøgstad Fort. Dette stedet var ukjent for meg, helt til Marius sendt meg en TikTok link fra stedet. Hit måtte vi ta en tur. Været var en blanding av snø og regn når jeg dro hjemmefra for å plukke opp Patran og Marius. Merethe jobbet, så da var det enklest å plukke han opp, enn at han skulle møte oss. 

Trøgstad fort

Trøgstad Fort er friluftsområde med mange veier og stier. Fra plattforma på toppen av fortet er det flott utsikt. I fint vær kan du se flere fjell i vest, bl.a. Gaustadtoppen. Fra tunellen ved Stjerneplassen er det merket tursti "Fortet rundt" som passerer mange av forsvarsanlegga på Fortet. Det er satt opp skilt som forteller om anlegg inne i fjeldet. Noen steder er det også mulig å utforske overbygde skytestillinger.

Trøgstad fort

Trøgstad Fort er et fjellfort bygget i perioden 1912 til 1917, som en del av Fossumstrøkets befestninger.  Fortet er et av landets største innlandsfort med 1,3 km tuneller og overbygde skytestillinger og 500 meter skyttergraver. I tillegg er det utsprengte rom for forlegning av soldater og alt som trengs i en krigssituasjon. Fortet ble opprinnelig etablert som to kanonartelleribatterier. Her var kanonene sprengt inn i stillinger i fjellet. Til forsvar for kanonstillingene var det etablert et ytre forsvarsverk med infanteriverk med oppholdsrom, løpeganger og skyttergraver. Dette bidrar til at Trøgstad fort fremstår som et unikt innlandsfort.

Trøgstad fort

Trøgstad fort er det festningsanlegg som har lengst tid som operativt forsvarsanlegg, fra åpningen i 1917 til Nike ble nedlagt i 1990. I tiden mellom 1. og 2. verdenskrig ble fortet brukt til utdanning av festningsartillerister, og som rekruttskole.

Trøgstad fort

Når det viser seg at det er en sti som er snarvei oppover i anlegget, så må jo denne testes ut. Og hadde vi ikke gjort det, så hadde vi gått glipp av en bunker. Vi sjekket nemlig ut alle "huller" i bakken. Det kunne potensielt være noe spennende.

Trøgstad fort

Marius stilte med sekk, for som han sa "jeg har vært på tur med deg før" 

Trøgstad fort

For å sjekke ut den første bunkeren vi kom til, måtte sekken av ryggen. Hullet var ikke mer enn akkurat stort nok, og inn måtte vi jo alle tre.

Trøgstad fort

Ved Fossum bru lå 12. april 1940 120 norske soldater i stillinger på Askimsiden. De forsøkte å hindre at tyske tropper kom seg over over Glomma. Tyskerne kom også nordfra fra Lillestrøm, og 13. april slo Trøgstad fort tilbake et tysk fremstøt langs Rv22 fra Båstad. 12 skudd ble avfyrt og en tysk infanterikanon ble ødelagt. Senere samme dag ble det avfyrt 18 skudd i retning Slitu.

Trøgstad fort

Vel ute igjen av bunkeren, var det bare å børste av seg grusen på knærne og fortsette oppover neste trapp. 

Trøgstad fort

Litt dumt med all tåka, så kanskje jeg skal ta turen en annen gang for å sjekke utsikten. På skjærtorsdag så vi ikke Gaustatoppen i alle fall.

Trøgstad fort

Vi trengte ikke kart for å sjekke hva vi så, for å si det sånn. 

Trøgstad fort

Fortets 12 cm tårnkanoer hadde en skuddvidde på ca. 11.300 m. Disse nådde ikke lenger enn til Askim jernbanestasjon og kunne, i likhet med Høytorp fort, ikke medvirke i forsvaret av Fossum bro. Fortet ble overgitt til tyskerne 15. april og ble resten av krigen okkupert av tyskerne. Etter krigen ble fortet tatt i bruk som ammunisjonslager.1945 til 1956 var det radarstasjon/skole
1955 til 1995 hadde hæren ammunisjonsverksted 1959 til 1991 hadde Luftforsvaret radarkontrollområde for Nikebatteriet her.

Trøgstad fort

I 1995 ble all militær aktivitet lagt ned, og fra 2001 ble Indre Østfold kommune eier av eiendommen, og har et overordnet ansvar for bruk og drift av området. Trøgstad Forts venner har lagt ned et betydelig arbeid på fortet i årevis, for eksempel i A + B –batteriet og i «fortgrava». Hele fortområdet er på ca. 430 mål, og dette må vedlikeholdes og følges opp.

Trøgstad fort

Det er gjennomført mange aktiviteter og arrangementer for befolkningen de senere årene, her kan nevnes: påskeeggjakt på fortet (ca. 1 000 deltagere hver gang de siste årene) samt kulturaftener. Utover dette gjennomføres det opplegg for skoler og barnehager i kommunen, både undervisning og tursti. Utover over dette har man besøk av foreninger og organisasjoner, for orienteringer og omvisning av Trøgstad fort.

Trøgstad fort

I 2017 var Trøgstad fort 100 år og jubileumsuken som var et samarbeid mellom Trøgstad Forts Venner og Trøgstad kommune, inneholdt blant annet konserter i kulturskolen, besøk av HM Kongens Garde og utekonsert med Kongelige Norske Marines Musikkorps med flere hundre tilhørere.

Trøgstad fort

Et hvert hull i bakken er en potensiell overraskelse, men veldig mange steder var disse murt igjen.

Trøgstad fort

Mens andre var det fritt fram å utforske.

Trøgstad fort

Dog med noen portvoktere vi måtte forsere først. Jupp de sitter i taket.

Trøgstad fort

Litt sånn "Fangene på fortet" følelse når de krabbet på veggene også.

Trøgstad fort

Alt for mange slike åpninger

Trøgstad fort

Jeg dannet baktropp for det meste. Jeg merket at jeg ble helt stiv i kroppen for å prøve å ikke gli på is og falle ned trapper. Jeg har slått meg alt for mye tidligere, men merket raskt at jeg slett ikke var avslappet.

Trøgstad fort

Slike skyttegraver var det mange av rundt på området.

Trøgstad fort

Både med og uten tak.

Trøgstad fort

Det var god takhøyde på mange av disse gangene

Trøgstad fort

Andre var mørke trange trapper nedover i en kjellerlignende sak.

Trøgstad fort

Litt synd de hadde fjernet slangene i skapet

Trøgstad fort

Det var mange avlåste bygg

Trøgstad fort

Det var en merket sti nedover til anlegget. Vi fant ut at vi gikk stien feil vei, for alle pilene pekte mot oss og ikke i den retningen vi skulle gå.

Trøgstad fort

Litt i overkant tilrettelagt til tider

Trøgstad fort

Overraskende mye var laget i betong isteden for fjell

Trøgstad fort

Om du ikke har vært der er det absolutt et sted å dra om du ikke er dårlig til beins.

Trøgstad fort

Mange ganger var åpne nede i skauen, så en kunne gå gjennom til neste skyttergrav.

Trøgstad fort

Noen steder var det trapper både opp og ned.

Trøgstad fort

Noen plansjer rundt på området og forholdsvis godt merket. Jeg har dårlig for å se sånn merkinger, men de mente jeg var unnskyldt fordi vi gikk feil vei i løypa,

Trøgstad fort

Tidvis fulgte vi sporene i snøen.

Trøgstad fort

Ikke alle hullene var like synlige

Trøgstad fort

Til tider var det helt greit med medbrakt lommelykt.

Trøgstad fort

Vi nærmet oss slutten av runden skjønte vi når terrenget begynte å lysne igjen.

Trøgstad fort

Enkelte avlåste steder hadde luftepipe over bakken

Trøgstad fort

Det ble en god runde etterhvert på snaue 4 filometer fra bilen.

Trøgstad fort

Det må ha vært litt nervepirrende å sitte her å vente, samtidig som man hørte fienden nærme seg. Ha is i magen til de var kommet nære nok, nære nok på skuddhold uten å bli skutt selv.

Trøgstad fort

Sitte med ørene på stilk og egentlig ikke se noe særlig

Trøgstad fort

Jeg savnet egentlig å kunne gå inn i en lengre tunell, men det var bare de korte som var åpne.

Trøgstad fort

Stearway to heaven

Trøgstad fort

Når man lusker seg inn bakveien...

Trøgstad fort

Og han som er både høyest og lengst i beina sier at "vi kommer opp her da, vi behøver ikke gå rundt"

Trøgstad fort

Da er det ikke noen tvil om at han har vært med meg på tur tidligere.

Trøgstad fort

Med en håndstrekning så kom vi da opp vi andre også. Godt hundene ikke var med på denne turen.

Trøgstad fort

Her var den største plassen over bakken med mange låst dører.

Trøgstad fort

Her var det mange andre som hadde gått også

Trøgstad fort

Tipper det er mange her på sommeren

Trøgstad fort

Husker du dette huset langt i det fjerne på et tidligere bilde?

Trøgstad fort

Tenk å vært her på besøk når dette fremdeles var i drift

Trøgstad fort kart

Fint sted å fordrive tiden

Trøgstad fort

Fremdeles daglig drift i noen av bygningene, blant annet en barnehage.

middag

Dagen ble avsluttet med middag på Mortens Kro




12 kommentarer:

  1. Vilket ställe! Både spännande och lite skrämmande med tanke på varför det finns. Jag har alltid gillat att gå in i grottor och i gångar så jag skulle ha gillat att undersöka det här. Men kanske är det bättre att komma dit när snön är borta och solen skiner.

    SvarSlett
  2. Det så spennende ut. Har aldri vært der, men synes at krigshistorie er intressant.

    SvarSlett
  3. What a marvelous day trip! I'm not sure if I knew this before now but it just dawn on me that you live in Norway, right? I find this particularly interesting because we are nearing the end of the Amazon series Vikings. :) Anyway I loved the photo journey you took me on explaining each point of interest. This is a place filled with stories told and untold but those we'll never know. How cool!

    SvarSlett
  4. That is an amazing place to visit. Somewhere I would have liked to go when I was younger and able. Now I can only visit through your photos, thank you.

    SvarSlett
  5. Thanks for taking us along, that is quite the amazing place and those missles are something. Yuck on the spiders though, I don't like those things!

    SvarSlett
  6. It looks like those stairs could be treacherous to walk on in the snow and ice! Glad you enjoyed your visit, and I thank you for sharing your photos at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/04/beautiful-quilts.html

    SvarSlett
  7. Great pics and dinner looks yummy!

    SvarSlett
  8. Wonderful photos. Thank you for sharing with us and for the history lesson. :)

    SvarSlett
  9. I would have enjoyed this hike. I love your adventures and I love that meal you had too. Delicious.

    Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett
  10. Thank you for another wonderful journey and sharing your land with us. Hugs and happy day!

    SvarSlett
  11. Very interesting place and history. Thank you so much for sharing!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...