fredag 28. april 2023

Turgleder i Vassfaret

 vassfaret


Jeg har vært så heldig å få låne turbok av Inger Synøve, Turgleder i Vassfaret. Jeg har kikket litt i den på morgenene når jeg har spist frokost. Vassfaret er ikke helt ukjent for meg, men noen av plassene har jeg aldri vært på. Målet er å få krysset av noen av disse iløpet av sommeren.

vassfaret

Boka foreslår 30 flotte turer i Vassfaret, mest på beina, men også noen på sykkel og noen med fiskestang. Turene tar deg ofte med til spesielle steder i Vassfaret, for eksempel et kulturminne, et bjørnehi, en boplass, et fløtningsanlegg, eller en spesiell topp. Hovedteksten består av en turbeskrivelse, sammen med historier og informasjon om kulturminner og natur. Du får gode kart og mye bakgrunns- og faktastoff.

vassfaret

Jeg hoppet raskt over de sidene med steder som omhandlet padling, sykling og steder jeg allerede har vært. Da endte jeg opp med en håndfull turer jeg skal prøve å få med meg i sommer og utover høsten. Regner med å få litt turfølge på disse turene. Treknatten har Tove vært på i august 2020. Gyranfisen var jeg og Hilde i juli 2016 og Bukollen som Tove tok i samme sveiven har jeg vært på mange ganger, så de har jeg ikke tenkt å gå til til sommeren.

vassfaret

Denne her har jeg knapt hørt om, så da kunne det vel kanskje vært gøy å tatt turen opp hit for å få litt utsikt. Middagsknatten ligger mellom Vassfaret og Vidalen. Turmålet kan du nå fra begge dalførene. Fra Bogbrua i Vassfaret kan du følge grusveg ca. 5,5 km før du kommer over skoggrensa og på stien som går fra Storekrakkoia opp til Steinhyttevatnet.  Den flotteste turen har du fra Steinhyttevatnet til Middagsknatten. Kan man lese på siden for Hedalen. I juli 2021 var jeg og Bella fra Hedalen, opp på Storekrakkoia og opp til Steinhyttevatna. Den strekka var trøstesløs og kjedelig, så skal jeg dit må jeg finne et annet utgangspunkt enn Hedalen.

vassfaret

Festningen var også et navn som jeg ikke kan si jeg har hørt om. I allefall ikke at det var bjørnehi der. Jeg visste bare om bjørnehiet ved Bjørke og ved Ørneflag. Inger Synøve og Tove har vært der i september i 2017. 

vassfaret

Hansespranget derimot det er et sted jeg skal til i sommer. Dette er et sted som også er vesentlig under krigen og har en bauta ved Hedal kirke kan en lese om i bloggen til Brit. En litt annen vinkling enn drapet på budeia. 

vassfaret

Nevlingkollen har jeg både hørt om og sett på som et turmål. Kanskje jeg skal få det til i år. Det er et av stedene jeg gjerne vil gå til. Nevlingen er liksom hjertet i Vassfaret. Det er selve essensen med mektig natur, forlatte boplasser og kulturminner.

vassfaret

Jeg og Wenche Lill har tenkt å ta en tur til Vassfaret med base på hytta på Teinvassåsen som vi har gjort tidligere da vi gikk vassfarstien fra Hallingdal til Hedalen september 2021. Dette er vel også ett av stedene som er høyt oppe på lista. 

vassfaret

Bringen er kanskje et sted man burde ha vært innom iløpet av en planlagt tur til Vassfaret, men om det frister er jeg ikke helt enig med meg selv om egentlig.

Selve boka var grei nok, men at han skulle ha med folk på alle bildene sine likte jeg dårlig. Veldig detaljerte var vel heller ikke disse kartene heller. Så det er godt en har Norgeskart.no som man kan gå etter for å finne det beste stivalget til målet.


7 kommentarer:

  1. Det ser så flott ut i Vassfaret, og jeg skjønner godt at du vil utforske flere steder der som du ikke har vært før.

    SvarSlett
  2. Boka hadde selvfølgelig vært mye mye bedre med hundebilder :)
    Bringen er det must, Lillian! Jeg tar det gjerne med både rundt og oppå Bringen i sommer - det er så spesielt å komme opp Feselskaret - og så har jeg tenkt å ta snarvegen videre opp på Strøslifjell, for det har jeg aldri gjort før...
    GOD HELG!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare å si ifra når du skal opp på Bringen og snarturen videre, jeg henger med!

      Slett
  3. It looks like you'll have lots more fun places to visit in the future!

    SvarSlett
  4. I love a good guide book like what you found.

    SvarSlett
  5. Jeg håper du får tatt både den ene og den andre turen. De du ikke rekker i sommer får du ha til gode til neste år.Jeg har flere turer igjen på lista mi og flere som jeg gjerne tar igjen. Du bør jo komme deg til Festningen bl.a.

    SvarSlett
  6. Du har massor av härliga turer att se fram emot och jag tänker hänga med på varenda en :D Det ska bli kul :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...