torsdag 20. april 2023

Fra Slottet til Operaen

 den norske turbandagen

Etter besøket i Slottsparken så sov Sofie like godt, så jeg kom med forslag om å kanskje gå en tur nedover Karl Johan i retning Brygga. Der var det mange med turban. Det er jo alltids noen å se med turban når man er i Oslo. Men på lørdag var det overflod av dem. Når vi kom nærmere så klarte vi å lese plakaten. Den norsketurbandagen faktisk.

turbandagen

Jeg må innrømme at jeg trakk litt på smilebåndet av disse barske kara foran et rosa party telt. Det var stands hvor de brettet din egen turban om du hadde lyst på en. De sto klare til å svare på alle slags spørsmål du måtte ha. 

turbandagen

Ingen av oss følte for å investere i noe turban, så vi tuslet videre nedover gata. 

oslo

Når vi passerte hotellet som jeg egentlig har veldig lyst til å overnatte på, så kom vi ned til Stortinget.

stortinget oslo

Løvene er egentlig ikke så veldig store. Hvor logisk er det med løver foran et storting i Norge liksm. Siden 1865 har to løver av granitt voktet stortingsbygningen. På sokkelen under skulpturene står signaturen til billedhogger Christopher Borch. Mer kjent er det likevel at løvene ble hogd av straffanger på Akershus festning. Hvem var disse fangene, og hvor selvstendig arbeidet de med løvene? Enda et navn må med i fortellingen. Den som satte det hele i gang, var stortingsarkitekt Emil Victor Langlet.

oslo

Er du interessert i mer om Stortinget og utsmykkingen utenfor, kan du ta en titt her.

oslo

Nede ved festningen så man at våren hadde kommet til hovedstaden.

oslo

I hellinga mot Rådhusplassen er det reist et monument av president Franklin D. Roosevelt. Det ble finansiert gjennom en landsomfattende innsamling, som takk for USAs hjelp under og etter andre verdenskrig. Monumentet er utført i granitt av Stinius Fredriksen og ble avduket av presidentens enke Eleanor Roosevelt den 7. juni 1950.

oslo akershus festning

Akershus slott og festning er et festningsanlegg i sentrum av Oslo. Akershus ble påbegynt av kong Håkon 5. rundt år 1300 og er norgeshistoriens viktigste festning.

oslo akershus festning

Ytre festning huser blant annet Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet, i tillegg til at Forsvaret har tung tilstedeværelse med blant annet Forsvarsstaben, Forsvarets høgskole og Forsvarets fellestjenester, med avdelinger som Forsvarsmuseet, Forsvaret kommunikasjon, Forsvarets musikk og Forsvarets stabsmusikkorps.

oslo akershusfestning

Akershus slott er representasjonslokale for regjeringen, men er likevel åpent for publikum mesteparten av året. Til de mest besøkte attraksjonene på festningsområdet hører Forsvarsmuseet, som også omfatter Norges Hjemmefrontmuseum.

oslo akershusfestning

Festningsrestauranten som brant før jul. Nå er hele huset tekket til og blir trolig restaurert.

oslo akershusfestning

Festningsanlegget ble påbegynt av kong Håkon 5., formodentlig i tiden 1299–1304. Kan hende er festningen enda litt eldre, men det er ikke bekreftet. I 1308 var det blitt en sterk borg som kunne trosse den svenske hertug Erik Magnussons angrep. 

oslo akershusfestning

I middelalderen var festningen et omfattende borganlegg på høyde med datidens krav. De enkelte funksjonene, som fruerstue, borgestue/borgstue, fadebur og så videre, lå ordnet omkring to gårder sør og nord for hovedtårnet Vågehals og det mindre tårnet Fuglesang. Nordvest for dette komplekset, forbundet med det ved en høy og bred mur, lå Knutstårnet. 

oslo akershusfestning

I sør lå den såkalte Jomfrugård med borgens porttårn Jomfrutårnet. Utgravninger i vest blottla i 1960-årene en ringmur som arkitekt Holger Sinding-Larsen hadde funnet spor av allerede på begynnelsen av 1900-tallet. I sør var det en forborg med vanntårn, staller og økonomibygninger.

oslo akershusfestning

Oppføringen av anlegget, som må ha vært planlagt i sin helhet under Håkon 5., ble antagelig fortsatt under hans datter hertuginne Ingebjørg og hennes sønn Magnus 7. Eriksson og avsluttet under Håkon 6., som ofte residerte der sammen med sin dronning Margrete. 

oslo akershusfestning

Vesentlige forandringer ble ikke foretatt før Christian 2. forhøyet sørfløyens salsbygning med en etasje og foretok andre tilbygninger og ominnredninger. Dette skjedde mens Christian som prinsregent i 1506–1512 bodde på Akershus. I 1527 brant hele slottet nordenfor Vågehals og Fuglesang, men det motstod allikevel Christian 2.s beleiring i 1531.

oslo akershusfestning

Løs kanon

oslo akershusfestning

Dua mi trengte en liten matstopp på festningen, for når man har sovet så lenge så blir man sulten.

oslo akershusfestning

Mens Ingrid satt på en benk så gikk jeg og Kenneth og kikket litt rundt.

oslo akershusfestning

Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940–45, en stor bronseskulptur på vestsiden av Festningsplassen, til venstre for broen over Kongens gate til Akershus, utført av Gunnar Janson.

oslo akershusfestning  minnesmerke

Festningen har mange minnesmerker over falne folk i forskjellige anledninger.

forsvarsmuseet

Både kanoner og tankser er utstilt.

oslo akershusfestning

Hvorfor sluttet folk å lage hus av murstein?

oslo akershusfestning

Inngangen til museet.

oslo akershusfestning minnesmerker

Minnesmerker over falne sjeler ved forskjellige anledninger.

oslo akershusfestning

Levende kanonkule i trening. Kanskje greit at Kenneth ikke fikk et år i militæret...

oslo akershusfestning

Max Manus var en av de mest kjente motstandsmennene i Norge under andre verdenskrig. Han var medlem av Kompani Linge og utførte flere dristige sabotasjeaksjoner. Fra 1944 var han også en del av Oslogjengen. Manus ble født i Bergen, men levde sine første år i København. Da foreldrene skilte lag, tok faren med seg Max og en søster til Oslo.

den norske opera

Passert gjennom festningsområdet så kommer du ned på kaia ved operaen. Nå er også Munkmuseet med i bildet.

munkmuseet

Utsikten fra taket på operaen

den norske opera

Det er et stort bygg, hvor vi tok den andre siden ned igjen.

klokke

Denne klokka har ikke jeg lagt merke til tidligere. Den har en ring av stjernetegn rundt urskiva. Den henger i enden ved Sentralbanestasjonen mot Karl Johansgate om du vil se den selv.

jernbanetorget

Så gikk vi gjennom sentralbanestasjonen og Karl Johan helt tilbake til bilen. 

12 kommentarer:

  1. Det blev en rejäl sightseeing i Oslo och det verkar finnas hur mycket som helst att titta på och upptäcka. Men så är det i alla stora städer och kanske särskilt i huvudstäder. Trevligt att få hänga med på er stadsvandring :D

    SvarSlett
  2. Takk for flott byvandring rundt om i Oslo. Jeg har vært mange av stedene, og har en gang laget en demonstrasjonshage sammen med en annen blogger for noen år siden.

    Jeg har sakset litt om løvene:
    "Løvene ble nemlig unnfanget av hendene til en straffange ved navn Gudbrand Mørstad. Mørstad satt fanget på Akershus festning etter først å ha blitt dømt til døden, og siden til livslangt straffarbeid.

    Hans livshistorie fulgte en brokete sti fra Valdres, via Bergen og Christiania, før han endte sine dager i Amerika. På veien gjorde han seg skyld i flere forbrytelser, men viste seg også å være en usedvanlig fingernem håndverkskunstner. Evnene hans kom først til sin rett da han på Akershus festning fikk gå i lære hos billedhuggeren Christopher Borch. Ved hjelp av Borchs skisser og granitt fra Grefsen, lagde Mørstad de to granittløvene "

    SvarSlett
  3. Thank you for the wonderful tour! If i could, i'd love to visit and see this for myself.

    SvarSlett
  4. You sure do find so many fun things to do and places to see, we're a bit jealous!

    SvarSlett
  5. I do enjoy visiting old castles especially. I have never visited Norway but it looks very interesting with lots of photo opportunities.

    SvarSlett
  6. This is such a beautiful post! It's fascinating to learn about the history behind these iconic buildings and how they have been transformed over time. The photos you've included are also breathtaking and really help to bring your words to life.

    SvarSlett
  7. Thank you for a lovely tour. Today you visited places I am familiar with. The cruise ships usually dock by the Akershus Fortress and Castle so we always took a good walk around there, and then into the city. I think the last time we docked a bit further away because we were on a bigger ship. I have mobility problems so we took a taxi and had a sightseeing tour instead.

    SvarSlett
  8. There are many interestings things here to see, to read. I enjoyed your post.

    Thank you for sharing and being part at
    MosaicMonday.

    Have a wonderful week.
    Greetings by Heidrun

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...