mandag 3. april 2023

Påskens løse fugler

morgenstund

Med slik himmel er det ingen sak å stå opp om man har påskeferie. Man trenger ikke stå opp når man har ferie. Noen synes faktisk det er helt optimalt å tilbringe hver ledige stund under dyna, eller på sofaen, eller i bilen,  eller ved matbordet... Jeg har stort sett et behov for aktivitet ute. Om det ikke er aktivitet, ja så vil jeg være ute i det minste.

grågås

På vei til Rytterager på lørdag kjørte jeg Røyse rundt. Det var egentlig ikke planlagt, men jeg svingte liksom av til Helgelandsmoen før jeg skjønte at jeg skulle egentlig ha fulgt riksveien til Vik. Men pytt pytt, en sightsing på landet har ingen vondt av når man har ferie.

grågås

De gikk på en åker ved gravhaugene . Gravfelt fra eldre jernalder på gården Frøyshovs grunn. Gravfeltet ligger høyt og fritt med vidt utsyn over Tyrifjorden og det eldgamle kulturlandskapet. 

grågås

Mange av gårdene på Røyse har navn etter de gamle norrøne gudene, og Frøyshov er en av dem. Snorre forteller at Ynglingeætta, den gamle norske kongeslekta, hadde Frøy til stamfar; han ble også kalt Yngve. Olav den Hellige tilhørte Ynglingeætta, og kan således sies å være etterkommer etter Frøy.

grågås

Grågås er overveiende en trekkfugl. De ankommer Norge i mars–april og trekker vanligvis sørover i perioden august–oktober. I enkelte områder hvor det utøves jakt på høsten kan dette fremskynde trekket. De fleste grågjess som hekker i Norge overvintrer i Danmark, Tyskland og Nederland. En mindre andel overvintrer i Spania, mens enkelte oppholder seg på kysten av Sør-Vestlandet gjennom vinteren.

grågås

De vandret stort sett uforstyrret, men holdt øye med hvor jeg var. Jeg satt i bilen og tok bilder ut av vinduet for ikke å forstyrre de for mye.

knoppsvane

Når jeg hadde kommet meg ytterst på Rytterager så fløy det en knoppsvane forbi. Jeg håpet den fant noen andre for å slå seg ned med inne ved iskanten. Jeg skulle jo rundt odden og kunne tenke meg å få til noen fuglebilder.

stokkand

Det fløy noen stokkender forbi også. Ender er veldig vare fugler i naturen, det er vel bare byender som blir matet man har helt oppe på tærne sine.

kråke

Det var et yrende fugleliv i motsetning til sist jeg var der. Da så vi ikke en eneste fugl på hele turen.

knoppsvane kanadagås

Svaner, ender og gås er ofte å se sammen når fugler oppholder seg et sted. De er ikke så sære på hvem de menger seg med. Denne svaneungen er i ferd med å bli hvit. Kanadagåsa svømte rundt med sin make.

knoppsvaneunger

Det var to knoppsvaneunger sammen med foreldrene sine.

svane and gås

Det var litt langt hold for å få noe pent gruppebilde av denne flokken. 

knoppsvane

Svanene er veldig beskyttende overfor ungene sine.

svaner

Det gikk virkelig unna en stund

knoppsvane

De syntes tydeligvis at disse ungene var litt vel trege med å komme seg vekk fra kanten og bort til dem.

svaner

Knoppsvanen er en majestetisk fugl.

kanadagås

Kanadagjess hører opprinnelig hjemme i nordre del av Nord-Amerika. Den er innført til Norge, Sverige og flere andre europeiske land. Arten ble innført i Oslo-området i 1936, men først fra 1955 i helt fri tilstand. 

kanadagås

Den er nå spredt på kunstig eller naturlig måte til forskjellige steder fra Vest-Agder til Nordland, og bestanden har enkelte steder blitt så stor at man har måttet sette i gang tiltak for å redusere antallet individer.

kjøttmeis

Gjennom skauen tilbake til bilen var kjøttmeisen ivrig mellom trærne både med sangen sin og på vingene. De var ikke så gode å få til noe bilder av, der de hoppet fram og tilbake i ett sett.

kjøttmeis

Men noen bilder ble det da når jeg fikk stått litt i ro.

kjøttmeis

Det er bare å nyte den trillende sangen til kjøttmeisen. Det er noen som er våryre, for å si det sånn.


11 kommentarer:

  1. Flotte fuglebilder. For flere år siden og etter at bi lagde gagedammen landet det en stokkand i dammen. Det synes jeg var veldig morsomt.

    SvarSlett
  2. Wow ~ magnificent photos of nature treasures ~ I agree ~ I try to be outside everyday weather permitting ~ it is such a gift ~

    Wishing you good health, laughter and love in your days,
    A ShutterBug Explores,
    aka (A Creative Harbor)

    SvarSlett
  3. Absolutely marvelous! I love each photo.
    Thanks for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/04/aaaah-springtime.html

    SvarSlett
  4. Oh my goodness the sky is gorgeous...WOW I'd love to have that photo framed hanging on the wall. Great photos of the ducks too
    Hugs Cecilia

    SvarSlett
  5. Vilken fantastisk himmel du fick se. Du fick även se många fåglar och visst är det fint när olika arter samlas. Särskilt svanarna är majestätiska och vackra. Men gäss, änder och småfåglar ger mycket glädje de också :D

    SvarSlett
  6. What a lovely collection of bird photos I enjoyed those :-)
    Have an Eastertastic week 👍

    SvarSlett
  7. Brr, it looks chilly there! I guess spring hasn't quite arrived in your part of the world, huh? Have a blessed and joyful Easter weekend!

    SvarSlett
  8. The geese, ducks and swans are all so beautiful

    SvarSlett
  9. It's nice to see all of those beautiful birds out and enjoying whatever comes their way!

    SvarSlett
  10. Lovely photos! We have mallards in our backyard creek and tons of geese flying in to visit in the spring! I rarely see a swan here. Thanks for the gorgeous photos!

    SvarSlett
  11. I love birds. We feed all the birds here. They are so fun to watch.

    Your photography is amazing. Wow.

    Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...