fredag 11. desember 2020

Juletanker #11


 I fjor var jeg og Bella på julemarked i Hønefoss med Kjersti, Frida, Merethe og Tessy. I år var vi på julemarked med Helle og Georg. Julemarked er en fin tilstelning for å få opp julestemningen, og ikke minst en god sosialisering for de firbeinte. Det var mange som kom bort for å hilse på de firbeinte. 


Det er egentlig bare å le, for hver gang vi skal ta bilder av Bella og Georg ved siden av hverandre, så snur de ryggen til hverandre. Og det er ikke tilfeldig, for det er hver eneste gang.


Det var ikke like mange bodene i år som i fjor, det er jo forståelig nok. Vi var på kveldstur for å se på julelysene, men vi rakk å titte i bodene før de pakket sammen. HER ser du julestemningen i fjor.


Vå tråkket rundt i to og en halv time totalt, før vi var tilbake i bilen igjen var det blitt både mørkt og litt småregn.


Det har stått i lokalavisa at det er laget stor pepperkakeby til utstilling. Vi gikk til sentrumskvartalet der vi trodde den sto, men der var det tomme vinduer. Vi kikket litt på hverandre og lurte på hvor den egentlig var plassert. Åhh så fikk vi se noe blått lys lenger ned i gata på andre siden i et lokale som har stått tomt siden bygget var nytt. 


Det var en forseggjort liten samling av pepperkakehus, noen bar preg av en litt mer sofistikert del av europa, mens andre hus var direkte kopier fra Hønefoss.


Det ligger mange timer med jobb bak et slikt hyttetun, der til og med granbuskene var laget av pepperkaker. Jeg savnet en oversikt på hvem som hadde laget det forskjellige, for noe var virkelig flott, mens andre ting bar preg at det var unger som hadde laget helt på egenhånd. Jeg heller vel heller litt mot det perfekte når jeg skal se på noe, enn noe som er ... tja hvilken kategori skal en putte det?


Ikke så enkelt å få fram ting bra gjennom et vindu når det er mørkt ute, men du får ta deg en tur selv å sjekke ut julebyen.


Egentlig kunne dette lokalet blitt brukt til utstillinger året rundt. Ja ikke til pepperkaker da, men til forskjellige ting som folk lager selv, bilder, brukskunst eller fornuftige gaver. Alt er da bedre enn at lokalene står tomme?


Ett av husene var heldekt med melis.


Storgata fra Søndre Torg.


Om jeg hadde drevet med politikk, eller hatt noe innflytelse på byplanlegging så har jeg et par ting jeg skulle endret i Hønefoss. Hele bykjernen skulle hatt butikker i først etasje, så kunne folk bodd, hatt kontorer og annen kundefri virksomhet i 2., 3., og 4. etasje i byggene. Kjøpesentre skulle vært forbudt.  Det skulle vært store torg med boder og annen aktivitet i tilknytning til parkanlegg. Tenk hvilke muligheter det hadde vært i Hønefoss der elva deler byen i tre.


Hønefoss er faktisk en trivelig by å gå rundt i når det begynner å mørkne, ja det ble skikkelig mørkt før vi fant bilene igjen. Etter to og en halv time fra kirka, rundt på torget, oppover i Hønengata til lysstolpene ikke fantes lenger. 


Jeg foretrekker vindusshopping framfor innendørs shopping i åpne butikker. Når man vindusshopper så trenger en ikke å forholde seg til priser. Man kan drømme seg bort og handle ubegrenset uten at det er tungt å bære tilbake til bilen. Hønefoss har blitt fult av bruktbutikker, men etter prisen å dømme så er det helt unike antikke skatter som er funnet i en hule i ugga bugga land av selveste Indiane Jones!


Nordre torg kan jeg ikke huske annerledes enn det er i dag. Jeg kan ikke huske at det har vært noe andre tilstelninger der enn julegran tenning for å si det sånn. Søndre torg husker jeg fra før det ble bilfritt, da var det rundkjøring midt på torget og det gikk biler i  alle gågatene som er der i dag. Jeg tror det het søndre torg da også, tiltross for alle bilene.


Bella hadde pyntet seg med julenisseskjerf for anledningen.


Man trenger vel ikke være Albert Einstein for å skjønne at dette er utstillingen til et rørleggerfirma, men de kunne jo dyttet inn et juletre der, det var god plass i resten av vinduet.


På vei tilbake gikk vi elvelangs.


Hønefoss kirke til venstre med Tippen og Stormarkedet, Glatvedtbrygge i forkant.


1 kommentar:

  1. Det verkar vara en trevlig ort med mycket julstämning. Bara snön som fattas men den kommer förhoppningsvis snart. Kul att få hänga med på promenaden :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...