tirsdag 1. desember 2020

Juletanker #1


Tenker du gå inn i 2021 med krum hals og nyttårsforsetter du er ganske så sikker på at du skal klare å holde. Ser du for deg hvordan det blir når du har fått det til. Det gikk ikke i fjor, men man skal jo ikke gi opp. Du skal få skviset det inn, med hardt arbeid. Nytt år og nye muligheter, ikke sant. Forbausende mange vet mer om hvordan de ikke vil ha det, enn hvordan de vil ha det. Jeg vet at det som kreves for å få gleden tilbake, er å ta fullt ut ansvar for seg selv. Det starter alltid der. 


Jeg starter inngangen til det nye året med å ta et tilbakeblikk på det gamle, og stille meg selv noen grunnleggende spørsmål. Det funker bedre enn nyttårsforsettene. Hva har 2020 gitt meg, hva er det jeg har opplevd som er bra, hva vil jeg ha mer av i livet mitt, og hva er det jeg vil ha mindre av? Da vil mange hevde at 2020 var da et helt unormalt år. En kan da ikke ta utgangspunkt i det året. Men for meg var det ikke veldig store forskjeller enn de siste årene sånn generelt sett. Jeg har aldri vært videre sosial av meg, så mangel på festligheter merket jeg ikke særlig til i 2020.


Årskavalkaden for i år kommer på nyttårsaften. Da er det bilder gjennom året over hva jeg har gjort av både små og store ting. De små minneverdige tingene fra måned til måned. Men en trenger ikke ha en liten årskavalkade for å finne ut at 2020 ikke ble som jeg eller noen andre hadde tenkt seg. Det er bare hva vi gjør med ting som gjør at vi har opplevd dette året så forskjellig, både du og jeg.


Det kommer innenfra, jeg har med både hode og hjerte, det gjør veien frem tydeligere og enklere. Og det gjør det lettere å holde motivasjonen oppe, for den må komme innenfra. Det holder ikke med intensjoner. De må konkretiseres for å få ben å gå på, derfor har jeg i tillegg satt mål og konkretisert hvordan jeg skal gå frem og hvem som skal hjelpe meg. Intensjonene er min veiviser for prioritering, de gjør det enklere for meg å gjøre de riktige valgene i hverdagen. Uansett hvilke drømmer eller mål du har for 2021, den viktigste personen du må lede for å komme deg dit du vil, er deg selv. Mange feiler fordi de prøver for mye på en gang. Vær smartere, fokuser på det ene viktige som bringer deg fremover. 


I 2021 skal jeg mye av det jeg ikke gjorde i 2020 fordi energien ikke var på plass. Men med fokus på å gjøre ting som skaper energi og kutte ut ting som sluker energi blir man stadig flinkere til å forme livet slik man vil ha det og ikke slik livet bare blir. Vær bevisst på hva du vil og vær veldig bevisst på hva du ikke vil. Og ikke gjør det du ikke vill for synsskyld eller for noen annens skyld.


Energi er ikke noe du får, det er noe du skaper. Vi har ulike former for energi, vi har fysisk energi, emosjonell energi, mental energi og energien som kommer fra å gjør noe med mening. Finn ut hva du trenger mer av og skap det. Har du lite fysisk energi, skap den ved å være mer fysisk aktiv, så lite som 10 min daglig hjelper. Er du lav på emosjonell energi kan du ha mye å hente på å velge bort dårlige relasjoner eller nag og negative tanker om andre. Å bære på nag og i verste fall hat mot andre er som å drikke gift og håpe at noen andre skal dø av det. Som 11 åringen min sier når det er noe han ikke vil "det skjer ikke". Har du lav mental energi og er mye ukonsentrert og sliten kan det å fokusere på en ting av gangen hjelpe deg mye. Mange er slitne fordi de prøver gjøre flere ting på en gang. 


Overtenking og problematisering er indre distraksjoner som forstyrrer deg, og som gjør det vanskelig for deg å se ting klart. Det stjeler gleden også, så finn en måte å gå fra overtenking til handling. Det meste av det du går rundt og bekymrer deg for blir det uansett ingenting av. Du er fri til å begrense hva og hvem du gir din tid og energi til. Lær deg derfor kunsten å si nei, når du kjenner at det er det du har mest lyst til. Skal du være noe for andre må du først ta på deg din egen oksygenmaske, og en måte å gjøre det på er å ikke la alle andre styre din tid og agenda. Prioriter det som er viktigst, og la det andre gå med god samvittighet. 


Tenk gjennom og skriv ned det du er takknemlig for, hver dag. Ved å gjøre det påvirker du positivt kjemien i egen hjerne. Gode tanker skaper gode følelser som påvirker dine handlinger. Jo oftere du praktiserer takknemlighet, jo lettere blir det å finne ting du er takknemlig for. I 2021 skal jeg prøve å bruke glad mandag hver mandag. Eller kanskje den burde endres til søndag, så en kan se tilbake på uka som har vært. Det kan en jo for øvrig gjøre på mandagen også. 


Lev mens du kan, det er ikke sikkert du får så mange sjansene til et nytt liv... Hver dag kommer det til å komme en dagens juleglede. Tar du utfordringen? Legg gjerne igjen en kommentar på innlegget her om hvor vellykket dette ble.

* *

DAGENS JULEGLEDE:
Skriv ned minst tre ting du er glad for i dag.



2 kommentarer:

  1. Haha, inte rätt dag för mig med det här temat men nog kan jag hitta tre saker som gör mig glad ändå.
    Jag är glad för att det har varit en otroligt vacker vinterdag, för att jag har träffat en jättefin hund i skogen och för att det trots allt inte är värre än det är :D
    Finaste tomtenissarna i ditt inlägg gör mig också glad. Nästa år är som ett blankt papper men jag hoppas att jag ska kunna göra några resor inom landet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja la oss håpe vi kan komme på noen småreiser til neste år.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...