Såper er litt som mat, det lages på kjøkkenet med forkle og kjøkkenredskaper, med et hav av oppskrifter å velge mellom. Imidlertid krever prosessen nøyaktig beregning av ingredienser og temperatur, vernebriller og en god dose tålmodighet, for såpelaging er også en kjemisk prosess.
Den største forskjellen mellom hjemmelagde naturlige såper og de som er laget i industrien er deres produksjon. Kunstige såper inneholder mye syntetiske ingredienser, som det meste av kosmetikk.
Med veldig liten arbeidsinnsats og et fåtall billige ingredienser kan du lage for eksempel såpe for flere måneder. Det er nesten magisk hvordan helt vanlig olje blir til såpe, bare ved å tilsette litt lut.
Den skummer ganske godt, og det er ikke farlig å lage såpe, selv om såpeproduksjon ikke anbefales for barn. Man kan for eksempel la noen mynteblader trekke til en velduftende myntete, og bruk den som væske. Noe som kan være greit å huske på, er at jo søtere væsken er, desto vanskeligere er det å lage såpe. Dette hørtes enkelt ut, så da var det å google seg fram til egnede former som man kunne benytte seg av. Akkurat setningen om at en trengte tålmodighet som sto flere steder på nettet vet jeg ikke helt om jeg er veldig begeistret for.
Såpe blir altså til gjennom en reaksjon mellom fettsyrer og lut. Ulike oljer gir såpe med ulike egenskaper. Kokosfett, gir en fast, hvit såpe som skummer mye. Såpe laget av kokosfett er gjerne litt hard mot huden, men det kan løses ved å bruke ekstra olje i oppskriften. Såpeoppskrift med 20% overfettet, det vil si at etter at all luten har reagert med fett er det fortsatt 20% olje igjen. Slik blir såpen mild og god!
Denne oppskriften er for nybegynneren, en allsidig kroppssåpe med et nokså treffsikkert resultat. Den skummer godt, og tar vekk vond lukt selv etter en lang tur i skog og mark. Såpen er uten farge og duft, dette kan enkelt tilsettes om du ønsker. Denne oppskriften bruker plantefett, du kan også bruke dyrefett, som nyretalg, men bruk da gjerne olivenolje i tillegg. Lut kan du finne på Biltema, Felleskjøpet, Fargerike eller annen byggevarehandel.
Alle mål må gjøres på vekta, volummål er ikke nøyaktig nok! For å finne ut hvor mye lut man skal bruke må man først velge oljer. En såpekalkulator hjelper deg å regne ut nøyaktig hvor mye lut du trenger. Når du har alt målt opp og klart til bruk kan du begynne. Start med å blande lut og vann. Du må helle luten i vannet, IKKE omvendt! Ikke innhaler gassene, gjør gjerne dette utendørs eller ved ett åpent vindu. Luten vil varme opp vannet, og du må la den kjøle seg ned til ca 30-45°C før du bruker det. Sett eventuelt lutvannet i ett kaldt vannbad så blir det fortere kaldt. Imens smelter du eventuelt harde oljer/smør du skal bruke, og blander i resten av oljene.
Såpe med farge og tilføring av egenskaper. Aktivt kull farger sort. Det sies også å ha antibakterielle egenskaper, og å dra urenheter ut av huden. Derfor kan såpe med aktivt kull være bra for uren hud.
Kakao gir såpen en fin brun sjokoladefarge, og kan også sette igjen ett svakt hint av sjokoladelukt.
Alkannarot gir rosa-lilla farge avhengig av hvor mye som brukes. Annattofrø gir gul-orange farge. Indigopulver gir «Dongeri-blå» farge. Krapprot (Madder root) gir rosa-rød farge. På våren kan du plukke høymolerøtter, renser de og la de trekke i olje en ukes tid. Når oljen tilsettes i såpe får såpen en fin gammelrosa farge. I tillegg skal uttrekk av høymolerot være bra for kløe og irritert hud. Fransk grønn leire gir lys grønn farge. Leiren renser og eksfolierer, og inneholder mineraler som gir næring til huden. Marokkansk rød leire gir orange-rød farge. Leiren renser og eksfolierer, og inneholder mineraler som gir næring til huden.
GRUNNOPPSKRIFT PÅ SÅPE I
150 g kokosfett
350 g olivenolje
150 g kaldt vann
71 g lut
GRUNNOPPSKRIFT PÅ SÅPE II
Kokosfett(delfia) 310 g
Solsikkeolje 330 g
Olivenolje 340 g
Vann 380 g
Kaustisk soda 140 g
DU TRENGER:
Stavmikser (denne kan ikke brukes til mat senere)
Gummihansker
Beskyttelsesbriller
Kjøkkenhåndkle
Digital vekt
Mellomstort glass med lokk
Høy og smal mikseskål
Form til å ha såpemassen i for stivning
Såpekalkulator om du skal lage noe "eget"
SLIK GJØR DU DET
Ta på deg klær du ikke er altfor redd for, ta på deg beskyttelsesbriller og gummihansker. Allerede her begynner det kanskje å høres farlig ut, men det er virkelig bare for sikkerhets skyld. Lut er etsende og kan forårsake brannskader på huden eller ødelegge klærne dine. Derfor skal du være ekstremt nøye med å sørge for at ikke et eneste korn av luten kommer på avveie. Verken kattunger, barnemager eller voksentarmer har godt av lut.
Smelt kokosfettet og bland inn olivenoljen. La den avkjøles litt.
Mål opp vannet og hell det i glasset. Mål opp lut og hell den i væsken. Merk deg at det er veldig viktig å helle luten i væsken og ikke motsatt! Skru på lokket og rist glasset forsiktig til all luten har løst seg opp i væsken. Du kommer til å kjenne at glasset blir skikkelig varmt. Lut varmer nemlig opp væsken den havner i, og hvis væsken blir altfor varm, sprekker glasset.
Jo søtere væske, desto varmere blir den. Med denne metoden gjør man det derfor veldig vanskelig for seg selv hvis man bruker honningvann eller en søt fruktjuice som base. Det blir rett og slett for varmt. Hvis du vil lage såpen med te, skal du altså passe på at den er helt avkjølt før du heller i luten. Væsken kan gjerne være kjøleskapskald.
Det er nå en del såpekokere får lyst til å ty til måleapparater. Forskjellige såpeoppskrifter oppgir nemlig forskjellige grader for når oljeblandingen og vann-/lutblandingen kan settes sammen. Men det enkleste er å tenke at de to blandingene skal holde omtrent samme temperatur. Du trenger altså ikke bruke en måler hvis du ikke vil, men kan nøye deg med å dyppe fingeren i oljen og kjenne
utenpå glasset med lut.
Hell oljeblandingen i den skålen du vil blande såpen i. Deretter heller du i væsken med oppløst lut. Det er viktig at det ikke er det minste lille korn av uoppløst lut igjen. Hvis du vil, kan du helle væsken gjennom en gammel sikt. Både lutblandingen og de smeltede oljene må være like varme. Sjekk at temperaturen på begge blandingene ligger mellom 48-54 grader før du blander de sammen.
Begynn å mikse blandingen med stavmikseren. Miks i korte intervaller på 20–30 sekunder med noen sekunders pause imellom. Prøv å ikke bevege stavmikseren for mye opp og ned i blandingen. Hvis du gjør det, kan det danne seg luftbobler, slik at såpen blir hullete. Dette er overhodet ikke farlig, det er til og med mange som synes det er ganske sjarmerende. Miks blandingen med stavmikseren til det blir en tykk krem. Du ser at såpekremen er ferdig ved å løfte opp stavmikseren og forsiktig riste av den over glasset. Hvis såpekremen som lander på toppen, ikke synker ned i blandingen, men danner et lite mønster på overflaten, er såpekremen ferdig. Dette pleier å ta 10–15 minutter, men kan variere avhengig av temperaturen på ingrediensene eller på oppskriften du bruker.
Frossen geitemelk
Hvis du vil tilsette noe i blandingen, for eksempel noen dråper eterisk olje eller knuste havregryn eller tørkede blomster, skal du gjøre det nå. Miks bare kort med stavmikseren for å blande det inn i såpekremen. Bare husk på at både blomster og havregryn må være i små, små biter, ellers er det fare for at de begynner å mugne. Du kan også eksperimentere med å farge såpen med for eksempel safran, paprikapulver eller gurkemeie. Bruk bare eteriske oljer av god kvalitet; du skal med andre ord unngå oljer beregnet på badstuduft eller duftlys.
Skrap ut såpekremen med en skje. Det aller enkleste er å helle såpemassen i en rengjort melkekartong som du siden river opp for å få ut såpen. Når du har fått kremen i kartongen, dunker du kartongen lett i bordet noen ganger for å få ut eventuelle luftbobler. Forsegl kartongen og pakk den inn i et kjøkkenhåndkle.
Nå skal såpen modne, altså hardne, i et døgn. Deretter river du opp kartongen (på med hanskene igjen) og skjærer såpen i passe store stykker. Hvis du vil trykke noe mønster i såpen, er det nå du
skal gjøre det.
Legg såpestykkene i for eksempel en luftig kurv. Sett kurven i et mørkt skap, og la såpen ettermodne i minst en måned. Nå forsvinner den skadelige luten, og du får en fin såpe å vaske kroppen med. Det er et par ting du bør være oppmerksom på når det gjelder såpene. Er det hvite «steiner» i såpen? Eller væskefylte lommer? Da skal du kaste såpen, fordi den kan inneholde for mye lut. Hvis du derimot ser et tynt, hvitt pudder på såpens overflate, kan du trygt bruke den. Det er ufarlig natriumkarbonat som det er lett å skylle bort. Hvis såpen er full av oransje flekker, kan det være at noen av fettstoffene har harsknet. Ikke bra, kvitt deg med såpen. Hvis du blir bitt av såpebasillen, finnes det massevis av oppskrifter på nettet.
Etter ca 1-2 døgn bør såpen være hard nok til å tas ut av forma og kuttes. Den trenger fortsatt å modne/tørke i minst 4 uker før den er klar for bruk.
Såpen er vanligvis ferdig saponifisert og mild nok til å brukes etter ett par dager, men bør få disse ukene for å tørke og hardne. Såpen blir enda mildere og bedre for huden, og du får ett hardere såpestykke med bedre skum når såpen får litt tid på seg.
* *
Litt tips til hvor du får tak i ting får du her hos Jordnært
Imponerende såpeproduksjon!
SvarSlettInser när jag läser att såpe i Norge inte är det vi kallar såpa i Sverige. Jag har en kompis som tycker om att göra tvål och hon ger mig med jämna mellanrum så än har jag inte kommit till att jag själv ska göra det.
SvarSlettHa det gott! Carina
Oj, vilket jobb och vad mycket man måste tänka på. Nu förstår jag varför handgjorda tvålar kostar en hel del och det är värt varenda krona. Jag är alldeles för lat för att försöka själv men jag beundrar dig för att du fixar egna tvålar.
SvarSlettWow. Making soap is a lot of work. Congratulations on doing it.
SvarSlett