tirsdag 29. mars 2022

Den tiden av året

pollen

Så var det denne tiden på året igjen. Pollensesongen er i gang og snart avløser det ene treet det andre. Ifølge norsk folkemedisin kunne man legge oreblad i skoene som middel mot såre føtter og fotsvette. I Trøndelag ble det innerste laget av barken tørket, pulverisert og strødd på brannsår. Askelut av oretre ble sammen med ister blandet til en salve som ble benyttet mot ryggverk. Or blomstrer meget tidlig. Tidspunktet for blomstringsstart er avhengig av temperaturen og vil derfor variere fra år til år og fra sted til sted. Vanligvis starter or blomstringa i slutten av februar sør i landet, men i mildere vintre kan pollenspredninga begynne allerede i januar. Pollen fra or gir allergiske reaksjoner hos mange. Om du lurer, jeg merker det...

leonberger golden retriever

I helga har det blitt turer langs veien og inn i djupe skauen helt utenfor både stier og allfarvei. Etter ei oppdatering på klokka mi fant jeg ut at det var kommet en måling på fysisk alder. Spent kikket jeg der, men det viste seg at den kun tok aktiviteter som var satt i gang som fotvandring eller annen aktivitet. Ikke om man hadde mange tusen skritt om dagen. Helgene i det siste har vært veldig aktive med over 20 000 skritt og uka har jeg passert 15 000 hver dag. Jeg ble litt skuffa over målingen på fysisk alder, så jeg får være flink å starte trackingen når jeg går med hundene framover, så får jeg se hvordan jeg ligger ann.

elva

Det nærmer seg våren hos meg også. I helga ble det mye snø borte fra jordene og elva slo sprekker i isen. Smeltevannet brøyter seg fram der det vil. Hestehoven har kommet flere steder og nå har det smeltet såpass ved bekken i jordekanten at den snart dukker opp der også regner jeg med.

leonberger golden retriever

En ettermiddag gikk vi helt ut til Veme for å se på fossen der og kanskje få til noen bilder i solnedgangen. De helt store fargene i solnedgangen ble det ikke, selv om skyene var tilstede. Vi listet oss ut på gamle grunnmuren som ligger nesten ute i fossen når det er mye vann. Nå sildret den ganske rolig forbi.

elva

Veme Bruk omfattet tresliperi, mølle og sagbruk. Kvernvolden er allerede nevnt i 1738, da Veme eide 1/2 fossefallet. Bruket var eid av Ole Christian Oppen (1852-1880). Tresliperiet brant i 1880 årene. Mølla ble solgt og Saga revet. Kraftverket på Veme bygd i 1889 leverte strøm til Hønefoss. De som sto bak dette kraftverket var Oppen, Waagard og Thisted. Produksjonen var på 104 kw, og 3 faset vekselsstrøm. Hønefoss fikk eget kraftverk i 1912 med kraftstasjon i Åsa. Driften av kraftstasjonen på Veme opphørte i 1955.

elva

1910 ble det bygd en Kjerrat på Veme for 13 000,- kroner. Det var skogeierne i Soknavassdraget som bygde denne. De kunne da ta opp grantømmeret og laste det på Veme stasjon. Hvor det gikk med jernbane til Ådalsbrukerne. Kjerraten ble lite brukt og i 1918 ble det vedtatt med 43 mot 21 stemmer at den skulle selges til nedriving for kl 15 000,-

leonberger golden retriever

1910 ble det bygd en Kjerrat på Veme for 13 000,- kroner. Det var skogeierne i Soknavassdraget som bygde denne. De kunne da ta opp grantømmeret og laste det på Veme stasjon. Hvor det gikk med jernbane til Ådalsbrukerne. Kjerraten ble lite brukt og i 1918 ble det vedtatt med 43 mot 21 stemmer at den skulle selges til nedriving for kl 15 000,-

leonberger golden retriever

Det som er bygget i stein står nesten for evig, så denne muren kommer til å vare i mange år til, før restene blir helt borte.

elva

Men det er en god del mer som også er på den tiden av året, eller denne tiden av året om du vil. Det er skitne gulv. Jeg kunne sikkert stått klar med vaskebøtte og svamp hver gang hundene skulle inn. Om det var for de småturene de har ute på egenhånd, eller det er etter de lengre turene bygda rundt. Men jeg velger nå heller å ha en litt makelig holdning til reinhold en måneds tid i året. Går en runde med kost og feiebrett når det blir for ille. 

veme

Jeg sliter litt med å se fryktelig mange positive sider ved våren, men bare det tørker opp ute og pollenet har flydd sin vei. Da er jeg i 100 igjen. Planene er mange og jammen har jeg og Marius fått lurt med oss Merethe på en helgetur midt i juni. Vi skal gå og hun skal kjøre til andre enden og plukke oss opp. Nå gjenstår det bare å sjekke ut overnattingsmuligheter i nærheten. Ja for det er liksom ikke helt i nabolaget vi skal på tur.

veme

På sommeren er det lange lyse netter, så da er det ikke så farlig om det er litt seint når man kommer fram til målet. På sommeren er det bare å nyte... Sånn sett så har det vært en flott vår, med mye bra turvær og en helt grei temperatur. Nå begynner det å bli såpass lite snø i skauen at en kan godt ta seg noen runder utenom veier og stier også. Det er bare innimellom en må vabbe litt.

veme

I dag har det vært litt forskjellig vær, så det ble middag og litt husarbeide før det ble en rund om hengebrua.. Jeg rakk hjem før det ble mørkt, så nå kan en snart slå ut håret og reise på tur etter jobb uten at det er mørkt før en er tilbake til bilen igjen. I morgen ville Ingun bli med meg og Anne på tur med Otto. Det blir nok litt skauleis så de får løpt av seg litt energi.

veme

Nyt tirsdagskvelden!

leonberger golden retriever

8 kommentarer:

 1. Yes it's that time of year to see the signs of spring. I love spring.

  I had to smile over the comment about the pups coming in with dirty paws. I so remember. I'd give anything for our angel to be able to track in dirty paw prints.

  Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

  Have a fabulous Happy Tuesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 2. Her kom det en lang byge med masse snø i luften i et par timer. Så det har vært mye forskjellig vær i dag ja. Flotte bilder av elven i snøsmeltingen.

  SvarSlett
 3. The dogs look like they are enjoying the time out for the hike! I like the photos of the river. Very nice.

  SvarSlett
 4. Oh your photography is wonderful but those beautiful doggies steal my heart ~ Xo

  Wishing you laughter and love in all your days,

  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 5. Terrific photos and I love seeing your dogs. We're well into pollen season hear and it's pretty messy and sneezy here.

  SvarSlett
 6. I am enjoying this virtual walk with you and the dogs through the beautiful photos. Wonderful that you are going on a trip.

  SvarSlett
 7. Jag har turen att slippa besvär av pollenallergi. Men många har det besvärligt den här tiden och hela våren. Det ser ut ungefär likadant hos mig förutom tussilago. Den har jag inte sett till än. Men snö, is och lera finns det växelvis och jag möter många smutsiga hundar. Den delen av hundägande saknar jag inte :D Men era promenader ser härliga ut trots smutsen. Det blir spännande att få se vad ni ska hitta på i juni :D

  SvarSlett
 8. The snowy ground looks like spring is close by!

  Thanks for sharing your link at My Corner of the World this week!

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...