lørdag 26. mars 2022

Lokalavisas elendige utvikling

 
En redaktør leder arbeidet i en redaksjon eller et mediehus, og avgjør hva som skal publiseres. Redaktøren har det faglige, etiske og ofte også rettslige ansvaret for innholdet. Ergo er det redaktørens skyld at en lokalavis er elendig. Om det er personangrep når en ikke bruker navn, men tittel er så sin sak, men litt kritikk bør en redaktør tåle spør du meg. 

Tidligere var det faktisk saker om bygdesamfunnene rundt Hønefoss by som var på trykk i avisa. Små og store begivenheter som skulle finne sted, og ikke minst hadde funnet sted. Vi husker vel alle fra barndommen og i voksen alder når vi kunne plukke ut en journalist på mange meters avstand der en fremmed ankom forsamlingen med notatblokk og penn i hånda og et kamera på skuldra. Lettere usikker i blikket og speidet etter noen å huke tak i for informasjon.

Lokalavisa fikk store endringer i negativ retning med ny redaktør. 

Nå er det veldig mange saker i denne kategorien som er merket med "innsendt" det vil si at ting har skjedd og det er for seint å få med seg noe som kunne vært interessant for flere. Noen ganger så blir ikke innsendte saker trykket heller. Greit nok, men på nettet er det stor plass. Der kunne kommet mange flere bilder og utfyllende dokumentasjon på det som foregår. Det er faktisk mange som blåser i sport og stoff fra andre steder i landet for ikke å snakke om utlandet. En lokalavis bør bry seg om lokale tilstander. Alt annet tar riksdekkende aviser seg av.

For å ta utgangspunkt i fredagens avis. Gressbrann på Tyristrand. Brannvesenet har rykket ut og det var et uthus som måtte gi tapt. Ett poeng til Ring blad som dokumenterte med bilder. Atle Brynestad blir selv sjef på Hadeland Glassverk, tja han er jo eier så i praksis så har han vært sjef der lenge. Så kan en si sin mening om hva vi skal tilhøre når Vikenfylke blir opplyst. Om leserne mener Buskerud eller Akershus tipper jeg ikke blir tatt til følge når saken skal til politisk behandling. Hvorfor de graver ved kirka, som skal bli ferdig til sommerferien... De begynte jo ikke akkurat å grave der i går liksom. Så er det to som foreslår sykkeltrasse og hevder at dette er snarveien. Ringblad dekker et forholdsvis stort område og flere kommuner, burde ikke overskriften vært en annen? Bernt er gjenvalgt i bondelaget, lokalt bondelag eller norges bondelag? Hvilken Bernt? Og i samme overskrift trues matsikkerheten. Om Bernt fortsetter er matsikkerheten sikret da eller? 

Neste sak hevder at det nærmer seg avduking av minnesmerke, hvilket merke, hvor ligger dette merket og hva skal vi minnes? Onsdag 6. april blir det avduking av minnesmerket «Innsikt» på Utsikten ved gapahuken på Borgersetra på Ringkollen. Minnesmerket er en hyllest til dem som har satt, setter og skal sette spor i fremtiden, - til glede for fremtidens skiløpere og turgåere generelt. Dette er inspirert av ønsket om et minne om vår folkekjære løypebas Svein Gulbrandsen som døde under løypepreparering i 2014, etter 35 år som løypebas. Hadde ikke "Minnesmerke reises på Ringkollen over løypebas Svein Gulbrandsen" vært en mer passende overskrift?

Mildvær og fare for snø, dette sier meteorlogen. Her har de laget en artikkel om hva prognosen på Hr Yr sier... 

Jeg er helt sikker på at det også er mange andre enn meg som går glipp av mange interessante artikler rett og slett fordi det er blitt umulig å sortere artikler i interessant og uinteressant basert på overskrift og bilde på forsida. Nå må man egentlig bare klikke seg inn på måfå og bruke mye tid på å sjekke om det er noe interessant og bruke opp tida på mye tull, istedenfor å rett og slett lese de interessante sakene. Jeg vil anta at de fleste av Ringblad sine lesere er mer interessert i hva slags forening / klubb artikkelen handler om enn fornavnet på lederen og hvor gammel han er. Samme greia med bedrifter osv også, bedre å få med bedriftens navn og / eller bransje enn et fornavn og alderen på vedkommende. Dette er gjengangere som i det siste har gjort Ringblad til ei ekstremt dårlig avis. Kan det være så vanskelig å lagge overskrifter som forteller hva saken handler om? Er Ringblad blitt så desperate etter kortsiktig antall klikk at det er viktigere å tvinge folk til å trykke mange ganger på leting etter noe interessant enn å gi abonnentene som betaler lønna deres det de har betalt for, som jo er nyheter og informasjon levert på en grei og oversiktlig måte.

Dette var innledningen på en kommentar til en artikkel i dagens nettutgave av lokalavisa Ringerikesblad. Vet du hva? Jeg kunne ikke vært mer enig med Rune. Jeg hadde en samtale seinest i går om hvor elendig denne avisa har blitt etter at den "nye" redaktøren fikk jobben for noen år siden. 

1 kommentar:

  1. Det finns ju en anledning till att allt fler överger både pappers- och nättidningar. Jag minns när tidningen var ett trevligt sällskap till frukosten men nu ser jag hellre på nyhetssändningarna på tv till frukosten.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...