onsdag 26. august 2015

Morgenstund har gull i munn


Ordtaket kommer fra norrønt. På gammelhøytysk og flere andre germanske språk som gammelnorsk og islandsk kan mund bety hånd. På islandsk brukes gjerne gir istedenforhar i ordtaket; da blir den norske oversettelsen: «Morgenstund gir gull i hånden». Betydningen er at man er godt tjent med å stå opp tidlig. Når ordet mund har forsvunnet fra norsk, har det blitt byttet ut med munn som ligger nært i uttale. Da har betydningen etter hvert blitt obskur og ugjenkjennelig fra ordene direkte.


Men litt utpå dagen så er det godt med et bad i elva for å myke opp noe muskulatur.


I dag har vi vært hos dyrlegen alle sammen for årlig helsesjekk og litt vaksinasjoner. Der hadde jeg en litt morsom eller rettere sagt tragisk opplevelse. Jeg delte opp flokken min i to i og med at Lady og Ronja ikke tåler synet av hverandre. Når jeg var inne med Ronja og Malin kom det en mann inn og fortalte at han ikke fikk hunden ut av bilen da den var litt engstelig. Vil du jeg skal hjelpe deg spurte dyrlegen. Ja han ville gjerne ha hjelp for han skulle ha veid hunden. Jeg gikk i bilen med dem og hentet de tre andre. Da så jeg mannen stå utenfor bilen som hadde parkert ved siden av min. Sidedøren sto åpen og i et stort bur lå en engelsk mastiff og tittet. Han hadde slett ingen som helst plan om å reise seg opp så mannen skulle få ha ut av bilen. 


Jeg ble ferdig med de tre siste og gikk for å hente lommeboka. Når jeg hadde betalt og fått resept på  Metacam til Malin, så hadde mannen og dyrlegen fått hunden ut av bilen i det minste. Men nærme seg inngangsdøra var heller ikke så populært. Jeg satte meg ned og snakket litt med hunden jeg da, og etterhvert tødde han litt opp. Med klapp og kos på utsiden og eieren på innsiden og dro i båndet så smatt han nå inn etter å ha tisset tre ganger der han sto. 


Jeg lurer nå litt bare jeg da. Når du forteller at du er oppdretter og har vært det de siste 15 årene, så har du ennå ikke skjønt poenget med sosialisering... Lurer på hvordan denne valpen på 8 måneder som han ikke fikk ut av bilen sin engang på egenhånd. Hvordan blir han å håndtere som fullvoksen og muskuløs nærmere 100 kg tung hannhund? Hvordan er det å kjøpe valp der når de gjør så dårlig jobb med sine egne hunder som de beholder?


"Rasen har imidlertid en naturlig skepsis til fremmede og må kunne kontrolleres. Den kan være egenrådig og noe sta, og den er modig og lite påvirkelig." Desto større grunn til å gjøre jobben din som oppdretter og eier. 


Mine hunder fikk bra skussmål etter undersøkelsene hos dyrlegen. Malin er stiv i ryggen, men han trodde ikke at kulene presset på noe som gjorde at hun er stiv om kvelden og vegrer seg for å gå ned trapper. Han kjente langsmed ryggraden og det kjentes ut som det var der problemet lå. Han strakk og tøyde på begge bakbeina, men det var ingen motstand eller unormal adferd der. Vi får teste ut Metacacm en periode så får vi se om det fungerer. Ellers går det vel mest en vei på gamle hunder.


Men her ser det ikke ut til at ryggen er direkte plagsom egentlig...


Godt en har kamera med endel zoom på, så en slipper å stå så nære for å ta bilder når de virkelig tar av i elva.


Denne gangen er de i det minste enige om retningen, det er ikke hver gang.


Tre som storkoser seg når det er varmt. Siden det var spådd regn i kveld og i morgen er det greit med full fart i elva.


Flere enn flater som liker seg i elva


Siden det er litt lite vann så kan en gå langt nedover elva på steinene som egentlig er under vann.


Det trives hundene med også, for der er vi ikke så ofte, så da får de nye områder å sjekke ut.


Elva blir bredere, men ikke noe dypere. God trening for hundene å løpe i vann, det er rimelig tungt for den som har prøvd.


De løper jo det de orker, for om de ikke gir alt, så er det jo noen andre som når fram først.


Skjer det snart noe?


Trenger ikke dykkemaske og snorkel for å bade litt under vann.


I tillegg til dyrlegen i dag, så har jeg både vasket huset og klær. Mat er handlet inn til helga siden Merethe kommer hjem på langhelg i dag. Hundene har fått tur og terassen er ryddet til høsten. Tror ikke det blir flere middager der i år.


Da blir det en rolig kveld med fyr i ovnen. Ja regn og nustrint ute, da må man ha varme inne.


Juhuuuu!


På fredag har jeg kjøpt billetter til Bølgen på premièren i Hønefoss til meg og jentene. Leif skal hjelpe en kamerat med noe flytting, så da blir det jentekveld på byen.


Dyrlegen fikk seg en god latter når jeg var der. Tessy var først oppe på bordet, det sto forholdsvis lavt så Lady hoppet opp og satte seg ved siden av henne. Ikke din tur ennå sa jeg og tok henne ned. Etter to sekunder var hun oppe igjen. Når Tessy var ferdig og Lady skulle opp så tråkket like så godt Tessy på knappen til opp og ned kjøringen av bordet. Det gjorde ingen ting at det låt hun sto like herlig, men dyrlegen mente at det var litt ugunstig arbeidsstilling, så han kjørte det opp igjen. 


Godt tak


Håper på litt bra vær i helga, så kanskje jeg får tatt en skikkelig tur en av dagene. Kanskje jeg skal ta sikte på Gyrihaugen eller Høgevarde...


Eller kanskje Ranten...


Men jeg bør vel kanskje gjemme noen av de skikkelige fjellturene til høstfargene kommer. Det er nok ikke lenge før de kommer nå. 


Neste helg er det EDS, da skal jeg kose meg med hunder hele dagen. Ronja skal være med, for vi skal hilse på en potensiell partner til det neste kullet hennes.


I en buske er det noen honningbier som har tatt plass.


Tessy, Malin, Lady og Mounty


Jeg sendte dette bildet til Merethe en kveld og lurte på om hun hadde hjemlengsel...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...