onsdag 3. juni 2020

Test av en sauebondes hverdag


Tre dager med sauepass er over, så da er det kanskje på tide med noen sauebilder også? Pinsefri og noen trengte litt pass, så da var det bare å svare at det kunne jeg tenke meg. Kjapp opplæring i det vesentligste og vips så var jeg overlatt til meg selv og ansvaret til mange firbeinte både store og små.


Jobben kunne sikkert vært unnagjort på en halvtimes tid på stellet, men når man drar med seg dette fotoapparatet til en hver tid så tar det litt tid. Ja også må man jo kose litt med dem også, så tar det litt tid.


Sauer har litt mer håndterlig størrelse enn kuene, men jeg trives med begge raser jeg. Kan vel ikke si jeg er direkte redd noe dyr, man må bare ha litt respekt for kreftene de har og kan bruke om de vil. Sauer kan protestere de også om de ikke vil, eller skal beskytte ungene sine.


Sauene var fordelt litt på forskjellige jorder, og når sola steika fra skyfri himmel og gradestokken nærmet seg 28 grader så måtte man inspisere skyggene for å se om alle var intakte. Nei jeg telte ikke og jeg visste ikke hvor mange som gikk hvor, men man får jo ett vist inntrykk om alt er i orden.


De aller fleste lå helt rolig og koset på kveldinga når jeg tok runden til de som ikke skulle ha hverken mat eller vann.


Litt spent lørdag ettermiddag når jeg skulle ta kveldsstellet, men det gikk over all forventning. Tror ikke jeg glemte å fylle opp noen bøtter eller gi de som var inne litt høy. Har kanskje en liten misstanke om at de fikk bitte litt mer høy enn de skulle, men det var liksom ikke så godt å vite hvor mye de små spiste. 


De spiste ikke mye, så der holdt det å fylle opp to ganger, men da hadde de tilbudet i det minste. Vannbøttene var nesten tomme og melkeautomaten trengte også påfyll. Men så lenge de ikke er tomme så er de ikke sultne. 


Søndag morgen var det litt leven når jeg parkerte og gikk inn porten. Tre stykker stakk hodet opp over gjerdet og klaget på at jeg var sein. Nå ja de hadde ikke fått så lite høy heller tenkte jeg, men kanskje de spiste såpass da. Eller kanskje de er som unger som manipulerer passerne når'a mor ikke er i nærheten?


Jeg ga dem et litt tjukkere flak med høy ved seinere måltider og de virket godt fornøyd. 


Rapport ble sendt etter hver sjekk, så Anne og Lars så at alt sto bra til med de håpefulle.


Det tok ikke lange tiden før alle oppdaget at jeg var på andre siden av gjerdet, slik at utsiktene for kos var innen rekkevidde.


Andre var litt mer avventende i sommervarmen.


Mens en var helt utslått. 


Jeg ble egentlig veldig overrasket hvor tungt sauene sov. For når jeg kom på mandags morgenen var det helt stille i fjøset. Ehh tenkte jeg, nå ligger de døde alle sammen inne her. I tankene var jeg vel allerede igang med hva jeg skulle si når jeg ringte til Anne. Jeg lukket opp porten og fremdeles var det ikke en lyd å høre.


Når jeg nærmet meg bingene og snakket til dem så tittet de opp, en etter en. Men ikke noe leven, bare et par av lammene som breket. Spørs om de forventet kraftfor dagen før, men skjønte at jeg ikke hadde utdeling av slike ting.


Men når jeg kom ut på beitet etter at mat og vann var fylt opp var det en god del som kom løpende.


Da hadde de nesten ikke tid til en liten matstopp engang.


Lamma ute var ikke fult så kjælene.


Men linselusa luktet meg fra andre siden av jordet hver gang. Hun kom i full galopp og ga seg ikke før hun fikk kosen sin. Og det var til hun var fornøyd.


Resten av flokken trodde sikkert jeg bød på mer enn kos, for det var både store og små som kom løpende.


At de små beina til lammungene kunne løpe så raskt hadde jeg ikke trodd. Jeg skulle absolutt ha filmet dem mer enn jeg gjorde. Men det er nå engang bilder jeg liker best da.


Søyene løp fra lamma sine, mens de prøvde å holde følge så godt de kunne.


Jeg måtte le litt av dem mer enn en gang. 


Sakket av litt på farten når de nærmet seg.


Skjer'a?


Når det ikke var mat å få så begynte de å spise gras igjen. Trenger ikke tvile på hvem som er moren her.


Her var det bare å stille i kø.


Det er vel ingen som nyter mat mer enn unger... de skikkelig koser seg.


Minner litt om Knoll og Tott, det formelig lyser hyss ut av øynene på dem.


Snart skal de til fjells og spise seg gode og feite før de skal slaktes til høsten.


Bare å takke for tilliten og for en skikkelig energiboost denne pinsen. Jeg kommer sikkert igjen om det trengs. 




1 kommentar:

  1. Ja, nu kan du kalla dig fårbonde också och det var säkert en väldigt uppskattad hjälp. Det är klart att man inte kan skynda sig när man har tillfälle att både gosa och fota alla fina får och lamm :D Det blev många fina bilder.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...