Med en lengde på 25 cm og en vekt på 80–130 gram er den også en av de største trosteartene. Den kjennes ved at den har askegrått hode, nakke og overgump, brun fremrygg, rustgult bryst med svarte flekker, og hvit buk. I motsetning til flere av de andre trosteartene er ikke gråstrostens sang særlig melodisk. Det er snarere en litt ensformig skvatring med innlagte «sjæk-sjæk-sjøl»-lyder.
Gråtrosten spiser insekter og edderkoppdyr, men er først og fremst kjent for å være en meitemark-spesialist. Den hopper gjerne rundt på jorder og plener, stopper opp, legger hodet på skakke og drar opp en feit meitemark. Gråtrosten er en trekk- og streiffugl, og mange overvintrer langs norskekysten, helt til Troms, spesielt i år med mye rognebær. De trekkende gråtrostene tilbringer gjerne vinteren i Storbritannia og Vest-Europa.
Gråtrosten hekker gjerne i kolonier, og forsvarer seg aggressivt, spesielt mot kråkefugler og rovfugler, i hekketiden. Det er flere eksempler på at man har funnet døde, nedskitnede rovfugler under koloniene.
Fuglene plasserer reiret i greinkløfter i trær, i treløse områder i busker, på fjellavsatser, bygninger og lignende. De 5–6 grågrønne eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen i 13–14 dager. Ungene forlater reiret 12–15 dager gamle. I Sør-Norge kan fuglene få to kull per år.
Gråtrosten hekker over store deler av Europa med unntak av Sør-Europa og Storbritannia, og utbredelsen strekker seg østover gjennom hele Russland, helt til nord-Kina. I Norge hekker den over hele Norge, og den kan være særlig tallrik enkelte år i bjørkeliene på fjellet. De oppsøker ofte hager på jakt etter bær på ettersommeren og høsten, og er i de senere år blitt en mer vanlig hekkefugl i byer og tettbebyggelser på Østlandet.
Den norske hekkebestanden er i følge Norsk Ornitologisk Forening anslått til mellom 0,35 til 0,9 millioner par. I følge Artsdatabanken viser hekkefugltakseringer en nedgang i den norske hekkebestanden for perioden 1996–2013, og da særlig for perioden etter år 2000, med omtrent tre prosent årlig bestandsnedgang. Det er rapportert om en tilsvarende nedgang i den svenske hekkebestanden, mens for Finland er det rapportert om økning. Det er imidlertid vist at hekkebestanden kan variere mye over tid, så derfor anses den norske bestandsnedgangen å være en del av artens naturlige bestandsdynamikk. Arten er derfor ikke klassifisert som rødlistet.
Men det er fredag i dag og det betyr Fem en fredag med Elisa Matilda. Om du går inn på hennes side så kan du se flere som er med på dette her, kanskje det frister deg også? Det er fem spørsmål om deg og livet ditt som du noen ganger må tenke litt over før du svarer. Da er det bare å slå seg løs på dagens spørsmål...
Hur märker du av sommaren utanför?
Det er mellom 25 og 30 varmegrader siste uka. Blomstene og gresset vokser. Jeg må vanne blomstene hver kveld og snart er det på tide å luke litt ugress. Plenen er blitt klippet et par ganger allerede og jeg må nok klippe litt i helga også. Vannet i elva begynner å bli varmere, ikke badetemperatur, men det går fint ann å vasse. Vårblomstene begynner å bli avblomstret og ferien nærmer seg.
Vad ser du fram emot i sommar?
Jeg skal på ferietur i august. Bare jeg og Bella. Reiseruta er planlagt i hovedtrekk, med mye slingringsmon og tid for å stoppe der det høver seg. Jeg har litt ferie i både juni, juli, august og september, så jeg tror dette blir en veldig bra sommer.
Vad saknas i ditt närområde?
Ingenting egentlig. Jeg bor ikke så sentralt så jeg er vant til å måtte kjøre litt bil for å komme både på jobb og butikken. Jeg liker å ha plass rundt meg og lite naboer. Så jeg har det egentlig helt ypperlig her jeg bor.
Hur långt behöver du ta dig för att komma till närmaste turistattraktion?
En halv time med bil kommer jeg til Kistefossmuseet som jeg har vært flere ganger. Der er det statuer og skulpturer som står ute og et eldorado å fotografere i både sommer som vinter.
Hur njuter du av sommaren där du bor?
Nyter lange varme kvelder på verandaen med ei god bok. Soler meg på dagen på plenen og går i elva for av kjøle meg og hundene når det trengs.
Visst är det härligt med sommarkvällar när man sitta ute.
SvarSlettJag njuter av dina underbara naturbilder på fåglar mm.
SvarSlettSomrigt!
Önskar dig en skön fredag!
gråtrosten ser ut som vår björktrast som varit borta några år men nu kommit tillbaka. "går i elva" låter mycket trevligare än att bada. gräset växer ovanligt fort i år och konvaljerna är ovanligt stora
SvarSlettVilka härliga bilder på fågeln. Fantastiskt fint fångat när h*n äter en daggmask. Å fyra månaders semester - det är ju otroligt! Hur lyckades du med det? Förstår att du ser fram emot långledigheten. Önskar dig massvis med sol och värme!
SvarSlettBjörktrasten, som är det svenska namnet, syns överallt nu och de har definitivt inte den vackraste vårsången :D
SvarSlettSkönt att kunna se fram emot semester i alla tre sommarmånader men det blir kanske augustisemestern du kommer att njuta mest av. Bara du och Bella och massor av natur :D
Fint med fågelbildena, timat bra! Inte dumt att ha semester i alla tre månaderna, blir lite så för mig också, brukar ha det och det är skönt, blir mer i vissa månader men lite i alla tre. ;) Ha en skön helg!
SvarSlettFina fågelbilder. Så härligt med en lång skön semester! Så fint att få njuta av sommaren i närområdet där man bor.
SvarSlettMå så gott!