onsdag 23. juni 2021

Snublestein

Søndre torg Hønefoss

På siden til snublestein sto det at det skulle være steiner på torget i Hønefoss. Når noe er så nære da blir jeg nysgjerrig. Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig, støpt ned i fortauet på steder der jøder og andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept. På snublestein kan du se en oversikt over alle steinene som finnes i Norge.

Steiner i Hønefoss
snublestein

Steiner i Jevnaker
snublesteiner

Hver snublestein (på tysk: "Stolpersteine") representerer ett enkeltmenneske, og er belagt med en inngravert messingplate med personens navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted. I Oslo er det 393 slike steiner per september 2020. Om snublesteiner-prosjektet
Stolpersteine-prosjektet ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1994, da han la det første minnesmerket i Køln. Siden da er det lagt ned over 60 000 snublesteiner i 22 land i Europa.

I 2010 tok Jødisk Museum prosjektet til Norge og la de første snublesteinene ved Calmeyers gate 15, der museet ligger i en forhenværende synagoge. I leiegården foran synagogebygget bodde det 28 jøder i 1942, og 19 av dem, flere av dem barn, ble deportert og drept i Auschwitz. De 19 minnes med hver sin snublestein utenfor museet.

2 kommentarer:

  1. A horrible time in history and this is a wonderful thing to do. Beautiful.

    Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

    Have a fabulous Wordless Wednesday. ♥

    SvarSlett
  2. Fruktansvärda händelser men bra att vi blir påminda om det. Jag önskar att alla kunde tänka att det aldrig får hända igen men tyvärr är det ju inte riktigt så.

    SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...