søndag 10. desember 2023

Julemarked

 julemarked

Julemarked, også kjent som Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket, og Weihnachtsmarkt, er et gatemarked i tilknytning til julefeiringen i advent, hovedsakelig de fire ukene forut for julaften. Disse markedene oppsto i Tyskland og Østerrike, men blir nå holdt i mange andre land.

Julemarked

Jeg ba med meg Ingrid, Kenneth og Sofie på julemarkedet i Hønefoss. Kjersti skulle egentlig være med, men hun ble syk. Da er det jo greit å ha annet selskap på bytur.

Julemarked

Julemarkedenes historie strekker seg tilbake til senmiddelalderen i de tysktalende delene av Europa. Markedet i Dresden er et av de eldste og ble holdt første gang i 1434. Det tiltrekker seg mellom 1.5 og 2 millioner besøkende hvert år og har over 60 markedsboder. Bautzen-julemarkedet er enda eldre og er nevnt i arkiver allerede tilbake i 1384. Wiens «Desembermarket» var en slags forløper for julemarkedet og daterer seg tilbake til 1294. 

Julemarked

I mange byer i Tyskland og Østerrike starter gjerne markeringen av advent med åpningen av julemarkedet eller «Weihnachtsmarkt». I Syd-Tyskland og Østerrike kalles det noen ganger «Christkind(e)l(s)markt» på tysk, noe som helt bokstavelig betyr «Jesusbarnets marked». Markedet går som regel av stabelen fra byens torv og de tilstøtende fortau. Det blir solgt mat, drikke og andre sesongbetonte varer fra åpne boder og det er tradisjonell sang og dans. Enkelte steder er det tradisjon for at tilskuerne hilser markedet velkommen på åpningsdagen med «Christkind», eller Jesusbarnet, som spilles av et barn fra lokalmiljøet.

Julemarked

Populære attraksjoner på markedet inkluderer gjerne julekrybbe, Zwetschgamännla (figurer laget av dekorerte tørkede plommer), Nussknacker ( håndskårne nøtteknekkere), Gebrannte Mandeln (brente, ristede mandler), tradisjonelle julekaker slik som Lebkuchen og Magenbrot (begge en form for myke pepperkaker), Christstollen (eller Stollen), en kake med tørket frukt og gjerne strødd med melis utenpå, Bratwurst, og for mange selve høydepunktet på markedet; Glühwein, varm gløgg (med eller uten en dråpe brandy), eller Eierpunsch, eggpunsj (en eggbasert varm drikk med alkohol). Begge deler hjelper til med å holde kulda ute. Mange andre varer kan finnes på julemarkedet, slik som leker, bøker, juletrepynt og ornamenter.

Julemarked

Sofie fikk sin første kjerretur med hest og julenisse i Hønefoss i går. Vi hilste på hesten først og den var kosete og snuste på oss begge.

Julemarked

Julenissen var i nærheten også, og jammen ble han med oss en runde med hesten han også.

Julemarked

Berømte julemarkeder blir blant annet holdt i de tyske byene Erfurt, Lübeck, Nürnberg, Dresden (Dresdner Striezelmarkt), Stuttgart og Augsburg. Strasbourg Frankrike har hatt julemarked - Christkindelsmärik - rundt katedralen i byen siden 1570 Julemarkeder er tradisjon i Alsace (et område i Frankrike med sterk tysk innflytelse) og de fleste byene i området har sine egne lokale markeder. Store julemarkeder går av stabelen blant annet i Leeds og Birmingham, England. Det finnes også julemarkeder i Romania, og tyske immigranter har tatt med seg tradisjonen til USA.

Julemarked

Det arrangeres over 200 julemarkeder i Norge.Julemarkedet i Trondheim ble arrangert første gang i 2003 og foregår på Torvet og i Kongens gate. Julemarkedet i Trondheim var i 2016 med på Daily Telegraphs liste over de beste julemarkedene i Europa. Julemarkedet i Oslo ble arrangert første gang i 2007 på Rådhusplassen, deretter i Spikersuppa i årene 2012–2014 og fra 2015 på Youngstorget.[ Julemarkedet på Røros ble arrangert første gang i 2010 og avholdes andre helg i advent.

Julemarked

Sofie storkoste seg på rundturen og fulgte godt med på kuskens instruksjoner. Hun kikket like mye på julenissen som satt bak oss, så nå er ønskelista vel overbrakt til Nissen for oss begge to.

julemarked

Etter kjøreturen tok vi en runde i bodene for å se om det var noe som fristet å kjøpe.

julemarked

Det var mange som hadde laget utrolig flotte ting man kunne kjøpe.

julemarked

Kenneth fikk seg ny lue, da han hadde kjørt fra lua si hjemme. Det ble ingen hatt på Ingrid denne gangen.

julemarked

Jula er den aller fineste tiden på vinteren

julemarked

Det var ikke bare på torget det var arrangementer, i fengselshagen hadde de også utstillere.

julemarked

Turistforeningen hadde pinnebrød for grilling.

julemarked alpakka

Jeg og Sofie var veldig enige om at Moffa ikke kom til å merke om vi smuglet inn et par alpakkaer inn i saueflokken hans.

julemarked alpakka

Ja vi må nok nøye oss med en eller to, ellers blir de nok oppdaget...

julemarked smed

En bod med vikingsaker med egen smed.

julemarked

Nassif foto ville ta bilde av Pink, bildet hans ble nok betraktelig bedre enn mitt. Markedsføringen på sosiale medier hadde han nok ikke helt skjønt verdien av.

julemarked

Sofie fikk noen runder i sklia på leikeplassen, med litt hjelp av Ingrid. Det ble skikkelig fart med dressen hennes, så da er det greit med en hjelpende hånd.

julemarked

MER mamma!


Dua mi er ei skikkelig solstråle

julemarked

I år var det ikke noe pepperkakeby å titte på. Det var litt stusslig egentlig. Det gjør seg med litt ekstra rundt juletider.

julemarked

Kjempegøy å kunne leike litt og ikke bare sitte i vogna og titte på alt som skjedde.

julemarked

Deg begynte å mørkne, lyshimmelen over gågata ble tent og julemarkedet skulle snart avslutte. 

julemarked

Da tenkte vi det var greit å sette kursen mot bilen igjen.

julemarked

Flott tiltak å arrangere julemarked

julemarked

Gleder meg til en kveld til uka når Kjersti har blitt bedre, da blir det en ny runde med hunder i en julepyntet by.

julemarked

Det er ikke så mye som skal til for å skape litt stemning. Spørs om jeg må finne fram noen nisser hjemme her snart.

julemarked

Jeg var litt spent på skumringsbilder med det nye kamera, men det gikk over all forventning.

julemarked

Julesnø i gatene blir aldri feil

julemarked

Opp mot bilen så var det blitt såpass mørkt at lyset på jernbanebrua kom fram

julemarked jernbanebru

Jeg skulle nok tatt meg en tur på andre siden av elva her en kveld for å tatt noen bilder også. Må passe på før det blir for mye snø.

julemarked

Mye pent om man tar seg tid til å se seg litt rundt

julemarked

Takk for en flott ettermiddag på julemarked10 kommentarer:

 1. Vilken fin dag det blev och vad mysigt med julmarknad :D Sofie var nog helt rätt sällskap att ha med och tänk att ni båda fick umgås med Tomten i hästvagnen :D Alpackorna är otroligt söta och visst är det så att de är bra på att vakta får mot rovdjur. Det kanske kan vara en anledning att ta med en eller flera hem :D
  Väldigt fina bilder. Speglingarna från bron är såå fina.

  SvarSlett
 2. The Christmas Market sure looks like fun. I wish we had a nice one around here.

  SvarSlett
 3. Så fint julemarked det var der da. Det er så pent med alt lyset som er ute nå. Flott bilde av Pink.

  SvarSlett
 4. Wow and wow and wow again. This was a beautiful day with your delightful family.

  SvarSlett
 5. Mom lived in Germany for ten years. Every year, going to the Weihnachtsmarkt was a big thing. She went to them in lots of different towns and cities. They are a lot of fun and a great tradition. Love all the animals at the one you went to.

  SvarSlett
 6. What a wonderful day and your grand is ever so adorable. Looks so very cold though. I would have loved to tag along.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett
 7. Wow! What a beautiful place with the Xmas market ~ wonderful photos ~ sweet ones of Sophie and especially like the one with her and the horse ~ Magical day ~ Xo ~ Pink is a sweetie too ~ Xo

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 8. Sofie is beautiful, and so are your holiday photos!
  Thank you for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/12/a-living-nativity-at-nearby-church.html

  SvarSlett
 9. So festive! Thank you for taking us to the Christmas market. I thoroughly enjoyed it.
  Happy December to you, Lilian. Stay warm. :)

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...