søndag 5. november 2017

Allehelgensdag



Idag er det Allehelgensdag, en dag vi minnes de som har forlatt oss ♥ Ofte tenker vi på dem... På morgenen... På natten når vi titter på stjernene... En dato... En låt... En plass... En duft... Til minne om dem som har forlatt oss .


Allehelgensdag, også kalt helgemesse, er en minnefest for alle helgener og martyrer. I den katolske kirken er allehelgensdag 1. november. Halloween feires alltid natten til 1. november. I Den norske kirke er allehelgensdag lagt til første søndag i november, og blir også kalt helgemesse. Det betyr at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som den amerikanske halloweenfeiringen. Allehelgensdag oppstod i den katolske kirken på 600-tallet, og på 800-tallet la Gregor 4 den til 1. november. I den gresk-ortodokse kirken feirer de allehelgensdag første søndag etter pinse.


Primstavmerket for allehelgensdag har vært ett eller flere kors, men også et skip. Skipet skulle symbolisere den kristne kirke, men i folkelig tradisjon ble det også oppfattet som et tegn på at skipsfarten skulle opphøre for året. I hele Sør-Norge ventet man helgemessflommen til allehelgensdag, en mildværsperiode med regn og sludd. Kom den ikke da, mente man i Solør at den kunne den ventes julekvelden, og i Telemark mente mat at den ville komme til våren. I Østfold mente man at hvis det regnet på allehelgensdag ville det vare i sju uker. I Hordaland mente man at hvis snøen seg før helgemesse, ville det bli sen vår. I Trøndelag mente man at solskinn på helgemesse varslet om et godt år. På Voss ble dagen kalt for aldersmesse, og var regnet som den første vinterdagen og den første jaktdagen. I Hordaland hadde den som fant husdyr i fjellet etter allehelgensdag rett til finnerlønn. I Nord-Norge het det at man var sanndrømt natten til helgemesse.


1 kommentar:

  1. Det är alltid en upplevelse att besöka kyrkogårdar kvällen före Alla Helgons dag. Det brinner ljus på nästan varenda grav. Så vackert, och det stämmer verkligen till eftertanke.
    Undrar hur de spådomar du nämner om kommande väder slår in. Men kanske gäller de bara för Norge, och även där lokalt som det tycks.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...