tirsdag 27. juni 2017

Halvveis i malingspannet


Det går forholdsvis raskt framover med maleprosjektet. Nå er vi halvveis i bøtta med maling, så da bør vi være halvveis med malingen også. Jeg har en magefølelse på at vi er over halvveis, for selv om noe er umalt ennå, så er det ganske mye som har fått to strøk. Satser på å være ferdige på torsdag regner jeg med.


Fugleungene trener iherdig på å bli gode flygere før høsten kommer. Nå hopper de mye fra kvist til kvist.


Villroser lukter mer og bedre enn andre roser synes jeg. Disse er dekorative på høsten også, da nypene kommer. 


Trosten jobber iherdig for å få klekket sine fire egg. Når en går forbi så stikker bare nebbet og halen opp fra redekanten. Når jeg var på tur i dag så var hun ikke der, da benyttet jeg anledningen til å ta en sniktitt med kamera. 


Prestekragene står i full blomst i veiskråningene, Mounty poserer villig i vei. Greit å ha litt avspredning når en har malt 6-8 timer om dagen. Rekkverk og vinduer er bare pirk med liten pensel. I morgen bør jeg vel litt tidlig opp for å få tatt noen vinduer før sola kommer på dem. Det skulle vel ikke bli så veldig stort problem, da både Leif og Merethe skal jobbe i natt. Da er de vel ikke helt stille når de kommer hjem tenker jeg. Hundene tror det er ny dag som er klar til oppstart i alle fall.


Bare å snu ryggen til og fortsette med sitt...


Prestekrage
Leucanthemum vulgare
Familie: Korgplantefamilien – Asteraceae (Compositae)
Høyde: 20–70 cm

Blomst: Mange hvite, tungeformede, små hunnstråleblomster og gule, tvekjønnede, rørformede skiveblomster gruppert sammen i blomsteraktige hoder (capitula), 3–6 cm brede. Bladtungen på stråleblomstene bøyer seg raskt nedover. Tuppen er utydelig tretannet. Kronen består av femflikete skiveblomster. Ingen eller uutviklet blomsterbeger. Pollenbærere fem, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med to koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hode (capitulum) støttet av tre kranser med dekkblader. Hodene (capitula) er enkeltsittende, i enden av stengelen og grenene.


Blader: Vekselvise, vanligvis spredt hårete på begge sider. Nedre blader langstilkede, bladskaft spadeformet, med langtannede kanter. Øvre uten stilk eller kortstilket, bladplate smalt elliptisk eller lansettformet til spadeformet, med stortannede kanter. Frukt: En sylindrisk, ca. 3 mm lang, 10-rillet frukt (cypsela), av og til kronet med en kronelignende, hinneaktig ring. Voksested: Enger, veikanter, åkrer, hager, skogkanter. Blomstringstid: Juni–september.


Prestekrage er en flerårig, sjeldnere toårig, plante som tidligere var svært vanlig i tørre enger, men som i dag oftere opptrer som ugress enn prydplante. Den kan også vokse i hager, der den ikke blir moden på grunn av regelmessig gressklipping. Prestekrage kan forveksles med balderbrå (Tripleurospermum inodorum). Sistnevnte har imidlertid finflikete, blondeaktige blader. Prestekrage er fylkesblomsten i Midt-Finland.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...