I dag blir det Taco til middag.
Den tradisjonelle meksikanske tacoen, en myk maistortilla fylt med kjøtt og bønner, ble oppfunnet for flere tusen år siden. Dette er historien om den «harde» tacoen, der tortillaer formes som en «u» og friteres før den fylles, kom til.
1920- og 30-tallet: Den meksikanskamerikanske tacoen utvikles i California. Meksikanske innvandrere tar i bruk amerikanske råvarer, og lager tacos av hvetetortillaer, kjøttdeig, issalat, hermetisert chili og cheddarost.
1947: Juvencio Maldonado oppfinner en maskin som gjør industrialisert fritering av tortillaer mulig.
1949: Fabiola Cabeza de Vaca Gilbert utgir kokeboken The Good Life. I en av oppskriftene blir u-formede tortillaer fritert før de fylles.
1952: Glen Bell begynner å selge tacos for 19 cent stykket i San Bernardino. Ti år senere starter han fastfoodkjeden Taco Bell. Kjeden besto av 868 restauranter da han solgte livsverket til Pepsi i 1978.
1955: Ashley’s Foods i El Paso, Texas, begynner å markedsføre de første tacosettene (taco kit).
1965: Taco kommer til Norge, da Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon begynner å importere varer for å tilfredsstille behovet til amerikanere som kommer til byen for å lete etter olje i Nordsjøen. Han tok inn maismel, Pampers-bleier med parfyme, kakemikser, ulike supper på boks, barbecuesauser – og taco-produkter, og solgte dette også videre til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo og Bang på Høvik i Bærum.
1968: Sommer-OL i Mexico fører til en spredning av meksikanske restauranter på verdensbasis, drevet frem av California-surfere og europeiske entreprenører. I 1970-årene ble meksikansk gryterett en sikker vinner på norske middagsbord.
1973: Oluf Lorentzen begynner å importere Old El Paso. Bedriften hadde drevet i grønnsaker siden første verdenskrig, men etter andre verdenskrig begynte den å selge hermetisert og tørket meksikansk mat,
1982: Den nederlandsk-indonesiske artisten Taco klatrer til annenplass på VGs singleliste med «Puttin’ on the Ritz». Old El Paso etablerer sitt første internasjonale salgskontor.
1985: Old El Paso får konkurranse når Haugen-Gruppen begynner å importere taco. Den meksikanske restauranten Acapulco åpner i Oslo.
1986: Haugen-Gruppen pusher taco i forbindelse med fotball-vm i Mexico
1987: Teamet bak Veiviseren feirer kinopremieren med champagne og taco. Restaurantene Cactus og Los Amigos åpner i Oslo.
1989: Fredhøis Forlag oversetter kokeboken 100 meksikanske retter.
1990: Nordmenn kjøper 10,5 millioner tacos, ifølge A-magasinet, som skriver at maten «roper på sterke farver, sombreros og rustikk keramikk».
1991: Det svenske firmaet Santa Maria lanserer egne texmexprodukter, og spiser seg raskt inn på det skandinaviske markedet.
1994: Norge møter Mexico i fotball-vm i USA, dette medfører nye butikkampanjer og -demonstrasjoner for og med taco i butikkene. Fastfoodrestaurantene El Taco og Tacoland åpner i Oslo. Sistnevnte holder ut helt til 2006. Casa del Toro åpner i Bergen, og serverer ifølge Bergens Tidende fortsatt byens beste texmex.
1995: NTB melder at «taco slår ut kjøttkaker». Over 60 prosent av befolkningen under 40 år kan tenke seg meksikansk mat dersom de får velge, ifølge en MMI-undersøkelse. Import av det meksikanske ølmerket Corona blir en umiddelbar suksess.
1996: Calmexrestauranten Mucho Mas åpner på Grünerløkka i Oslo.
1997: Dagbladet slår fast at taco er ut.
1998: Aftenpostens kulturkommentator Mari Lending omtaler «de tusen Grandiosa- og tacospisende hjem» i omtale av NRKs lørdagsunderholdning.
1999: Nordlys slår fast at Norge er blitt «verdens mestetende taconasjon».
2000: Aftenposten slår fast at taco er ut.
2001: Stabburet lanserer Grandiosa Mild Taco, som den første utveksten på «Grandis»-treet.
2003: NorgesGruppen lanserer «First Price Texmex».
2004: Sju norske, sju danske og sju svenske jenter kjemper om Patrik Nestlers gunst i tv-programmet Millionæren. Men Patrik var ikke millionær, han jobbet på en fabrikk som lager tacoskjell. Statoil-sjef Helge Lund gir ansikt til den moderne tacopappaen da Aftenpostens spør hva han gjør på fredagskvelden: «Da spiser jeg taco. Det er det beste ungene vet.»
2007: En tacomiddag blir sentral i innsiderettssaken mot Rune Brynhildsen. En person med kallenavnet «Storingen» fortærer 23 tacoskjell med kjøttdeig og tilbehør på en hyttetur. Mats-Eric Nilsson slår alarm om bruken av tilsetningsstoffer i tacoprodukter i boken Den hemlige kocken. Blant annet inneholdt Santa Marias guacamole 1,5 prosent avokado, mens Old El Pasos kryddermiks inneholdt 21 prosent salt.
2009: Knut Robberstad og Håvard Rosenberg skriver kokeboken Taco.
2010: 44 prosent av alle nordmenn spiser taco, enchiladas eller annen type meksikansk mat én gang i måneden eller oftere, ifølge Synovate-undersøkelsen «Norske spisefakta».
Jeg er med på den svenske bloggutmaningen til Orsakullan som jeg også var med på i juli. Høsten er en flott tid, men kan også bli lang når kveldene er blitt mye lengre på kort tid. Her ser du mine bidrag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...