søndag 4. oktober 2020

4. Kanelbullens dag idag, blir det någon bulle?



Det er igjen duket for kanelbollens dag. I dag er det 4. oktober og det er tid for å lage boller. Det er jo helt nydelig at vi lager en dag for både det ene og det andre. Da har man en unnskyldning for å spise masse god mat. Og i dag er kanelboller som står i fokus. For noen en ganske vanlig dag, for andre en høytidsdag. En dag feiret stort sett i Norge og Sverige og resten av Norden 4. oktober, hvert eneste år. Dagen for fråtsing av det søte, fløyelsmyke bakverket, syndig fullt av smør, sukker og kanel. Kan en bolle egentlig bli bedre?

Vel, det finnes det sikkert ganske mange ulike meninger om, men det som er helt sikkert, er at kanelbollen først kom til Norge via hanseatene i Bergen. Den gang gikk den under navnet skillingsbolle, og historien hevder at navnet, ikke uventet, stammer fra prisen, altså en skilling. 



Kanelbolle, skillingsbolle, kanelknute eller kanelsnurr, du kan kalle den hva du vil, men konseptet er det samme. Den allerede søte og gode bolledeigen får ekstra drahjelp av den uslåelige blandingen i svingene. Og det er noe helt spesielt med lukten av kanelen som varmes opp og flyter litt utover bakebrettet sammen med smøret og sukkeret som smelter sammen.

Her i Norge er det ikke helt uvanlig å toppe det hele med melisglasur eller perlesukker. I Sverige har de lenge hatt det fine sukkeret som holder seg helt hvitt tilgjengelig i butikk for alle, mens vi i Norge har måttet ta til takke med det som smelter og nærmest forsvinner. Heldigvis har tidene forandret seg, og nå kan også vi dekorere våre deilige kanelboller med ekte perlesukker! 
  
Jeg er med på den svenske bloggutmaningen til Orsakullan som jeg også var med på i juli. Høsten er en flott tid, men kan også bli lang når kveldene er blitt mye lengre på kort tid. Her ser du mine bidrag.

4 kommentarer:

  1. Åhh jeg kjenner lukten av dine virituelle skillingsboller!De Bergenske er best heh heh
    Flott innlegg:))

    SvarSlett
  2. Kanelbullar är värda att ha en egen dag och de smakar (oftast) fantastiskt :D Men jag har inte ätit någon i dag. Men för bara någon dag sedan åt jag den sista bullen i en påse jag hade köpt. Det visade sig att ett av de största bagerierna i Sverige bakar veganska bullar och det tackar jag för :D

    SvarSlett
    Svar
    1. He he et øyeblikk tenkte jeg vegetarboller og kunne ikke skjønne at det pleide å være kjøtt i kanelbollene :D

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...