fredag 9. oktober 2020

9. Har du tagit något test för covid19?



Det finnes per nå ingen vaksine og ingen spesifikk behandling for covid-19. Generelle smitteverntiltak som å holde avstand, vaske hender og ha god hostehygiene er viktige i arbeidet med å redusere spredningen.Koronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre koronavirus, men man har også påvist viruset i avføring. En kunnskapsoppsummering fra Folkehelseinstituttet viser at smitte i hovedsak kan spores tilbake til direkte eller indirekte fysisk kontakt. Per i dag ikke finnes grunnlag for å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for covid-19.

Beregninger gjort i Kina anslår at en person smittet med koronavirus i gjennomsnitt smitter 2–3 andre. Til sammenlikning vil en person med influensa smitte 1–2 personer. Beregningene for koronavirussmitte er på nåværende tidspunkt veldig usikre, og sannsynligvis vil tallet være lavere i Norge, fordi vi har en lavere befolkningstetthet og har iverksatt tiltak for å minske smitte. 

Nei jeg har ikke tatt noen test, men kjenner flere som har gjort det, men ingen som har testet positivt. Jeg er bare lei av begrensningene det setter på hverdagen. Jeg tror ikke det er så farlig heller, mye overhysteriske folk i samfunnet. Med litt sunn fornuft kommer man langt.

Jeg er med på den svenske bloggutmaningen til Orsakullan som jeg også var med på i juli. Høsten er en flott tid, men kan også bli lang når kveldene er blitt mye lengre på kort tid. Her ser du mine bidrag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...