tirsdag 21. april 2015

Blåveisen er kommet


Langs jordekanten oppe ved skauen er det fortsatt snø å gni seg rundt i for de som ikke har fått nok av vinteren ennå. 


Så må man riste seg skikkelig etterpå.


Til Malins store glede, så var det en stor vanndam på stien som går langs gjerde. 


Så bar det videre, siden både Tessy og Lady har løpetid så blir de med Malin på tusleturen oppe i havna. Ingen vits i å annonsere løpetid bygda rundt.


Nå har det jammen blitt vår på måsasia også, for nå har blåveisen kommet i havna.


Tessy graver i håp om å finne noe spennende.


Jeg hadde ikke tenkt å stå å vente til hun hadde funnet noe, så da valgte hun å bli med videre hun også.


Lady, Tessy og Malin


Mor og datter. Når løpetiden er over så er det bading og full klipp på alle sammen. Reine tepper og ut med alt på hunderommet, så blir det bra til valpene kommer i juni.


Malin fant mer snø oppe i skauen


Jeg må si det er godt å kunne gå tur etter jobb i solskinn og uten ullgenser. Herlig sommerfølelse med nærmere 20 varmegrader i skyggen. 



LINERLE

Utbredelse: Arten finnes utbredt i hele landet, fra kyst til høyfjell (1500 m.o.h.). Vi har en stabil bestand hos oss, på et sted mellom 100 000 – 500 000 par. Habitat: Det virker som om linerla trives i lag med mennesker, og er ofte å finne i nærheten av bebyggelse. Områder den unngår er homogene og ubebodde miljøer. Forflytninger: Linerla er et av de første sikre vårtegnene. De første kommer til Norge allerede i mars, men mesteparten ankommer i april. Om høsten drar de ut av landet i september og oktober. Noen få individer prøver å overvintre hvert år, men de fleste trekker nedover mot Sør-Europa og Nord-Afrika.

Næring: Maten består av insekter og andre småkryp. Hekkebiologi: Linerla gjemmer reiret sitt bort i hulrom. Den bygger reiret sitt av fjær, tørt gress og hår. Fem til seks hvite egg med brune flekker blir lagt mot slutten av april og i mai. I løpet av en hekkesesong kan de gjerne ha to kull. Eggene klekkes etter 14 dager, og ungene flyger ut etter to nye uker i reiret.

Det mange ikke vet er at det er fullt mulig å lage fuglekasser til linerla. Den finner normalt passende hekkeplasser overalt der den kan stikke seg litt bort, under takstein, i murer osv. En avlang kassetype med åpning helt opp under taket kan også fungere godt. De kan også bruke store kasser som er tilpasset ugler og ender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...