torsdag 28. juli 2016

Hovsenga naturreservat


Hovsenga naturreservat utgjør en 337 dekar stor halvøy i utkanten og nord for Hønefoss by. Det er Randselva som omkranser Hovsenga. 


Hele Hovsenga ble tidligere benyttet som beitemarker for Hov gård. Hov Gård var en av Ringerikes eldste storgårder. Opprinnelig var gården bygd i laftet tømmer, men ble senere bygd om til Sveitserstil.


Det har vært gjort forsøk med kviger på området i håp om å kunne gjenåpne tidligere beitemark. Men da dette kun har vært en kort periode om sommeren, har andre redskaper vært nødvendige for å holde vegetasjonen nede. Som en del av verneplanen skal svært store og gamle trær bevares i området. Men Hovsenga er mye brukt og det tillates en viss grad av slitasje som følge av ferdsel og friluftsliv.


Infotavler er satt opp ved strategiske steder ved infart. Det skal lages plan for tilrettelegging på Hovsenga når det gjelder rydding, merking og tilrettelegging. I forhold til den opprinnelige Hovsenga slik den var på 1950-60-tallet, er området svært mye forandret. Deler av området fremstår nærmest som en park med oppsatte benker, gangbruer, griller og søppelspann. Mye av vegetasjonen er fjernet, det er kjørt på fyllmasse og foretatt nyplanting.


Mounty var heldig å fikk en tur etter jobben.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...