tirsdag 19. april 2022

Norsk Maritimt Museum

Maritimt museum

Når vi var ferdige med Teknisk museum var det ennå noen timer til Merethe var ferdig på jobb. Vi googlet litt når vi spiste og fant ut at vi skulle ta en runde på Bygdøy og båtmuseumene som ligger der. Vi gikk først inn på Maritimt museum da det stengte en time tidligere enn de to andre som ligger der. Frammuseet og Kon-Tiki museet.

Maritimt museum

Norsk Maritimt Museum ble stiftet under navnet Norsk Sjøfartsmuseum i 1914, fikk sitt nåværende navn i 2010 og er siden 2015 en avdeling av Stiftelsen Norsk Folkemuseum. Museet samler, forsker på og formidler kunnskap om maritime kulturminner og kystkultur. Gjennom utstillinger, arrangementer og andre aktiviteter er vi en arena for opplevelser. 

Maritimt museum

Norsk Maritimt Museum er dessuten på oppdrag fra staten arkeologisk forvaltningsmuseum med ansvar for forvaltning av maritime kulturminner og andre kulturminner under vann i landets 10 sørligste fylker, både langs kysten og i innlandet. Da Norsk Maritimt Museum første byggetrinn stod ferdig i 1958, representerte bygningen et nytt, frisk pust i norsk arkitektur. Gjennom fem bygningstrinn ble det et markant og viktig byggverk.

Maritimt museum

Arkitektene Trond Eliassen & Birger Lambertz-Nilssen og medarbeider Stein Nord viste med bygningene for Norsk Maritimt Museum at utsøkt materialfølelse og sans for tradisjonsrikt murerhåndverk kunne kombineres med moderne form og rasjonell organisering av utstillingsrom, restaurant og kontorer.

Maritimt museum

Håndslått tegl, kobber og oljet furu var materialer som arkitektene ”gjenoppdaget” etter en lang periode da arkitekturen var dominert av bygninger i betong, stål og glass. Skråstilte veggfelt, spennende vinduskarnapper og murte terrasser myket opp bygningen og bandt den til bakken.

Maritimt museum

Arkitektene ville for all del unngå at bygningen fremstod som en kjedelig ”boks på en gressplen”. Etter Båthallen (1958) fulgte første trinn av hovedbygget med Sentralhallen, kontor, arkiv, bibliotek og publikumsfasiliteter (1964).

Maritimt museum

Triangelbygget med de store utstillingssalene kom i 1974. Skjult for øyet er byggetrinn fire (1988), som rommer dykkergarasje, konserveringsverksted og magasiner. Over dette bygget man museets malerisamling "Gramsalen" og Sal for skiftende utstillinger i 2000.

Maritimt museum

Navnene på krigsseilerne på norske skip som omkom i årene 1914-1918

Maritimt museum

Litt utvikling på båtfronten gjennom årene

Maritimt museum

Uthulet trestamme var en av de første båtene som fantes


1 kommentar:

  1. Ännu ett trevligt museum. Det verkar inte vara svårt att fördriva tiden medan man väntar :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...