mandag 25. april 2022

Hjemmelaget roseduft

roser

Rose har blitt brukt i århundrer for sin himmelske duft. Bare å lukte på rose vil roe nervene. Rosekronblad er beroligende og humørløftende! Det beste er å bruke villroser, men alle roser med duft kan brukes.

 roser

Plukk noen velduftende nydelige rosa roseblader. Hell en passe slump med vann oppi en kjele. Ikke for mye og ikke for lite - med tanken på at jo mer vann jo svakere parfyme. Videre helles det oppi litt sitronsyre (sitronsaft til te) som konserveringsmiddel. (Pass på å ikke ta alt for mye - da lukter parfymen sitron istedet for rose!) Så la vi bladene oppi og kokte opp på svak varme med lokket på. Det bør stå til bladene var blitt nesten hvite og det dufter godt av vanndampen. Den godgjør seg kanskje i 15-30 minutter før det blir helt over i en liten flaske. Parfymen får en fin lys rosa farge og lukter deilig! Sto det på nettet, så da var det bare å prøve dette da. Ut å plukke roser i veikanten for å koke det opp inne.

roser

Roser er en av de mest fantastiske, vakreste blomster som finnes, med en lukt som kan være helt himmelsk. Den egner seg veldig godt til hudpleieprodukter. Rosevann kan brukes som en ansiktstoner, som kjøler, renser og styrker huden. Og den virker betennelsesdempende.

roser

Roseolje
Bruk et sterilisert syltetøyglass. Fyll opp 3/4 med tørkede rosekronblad. Fyll på med olje (feks kaldpresset, ektra virgin olivenolje). Rør for å få bort luftblemmer. Pass på at oljen dekker bladene. Sett på lokk. Plasser glasset på et mørkt sted. Rist på glasset av og til. La stå i 4-6 uker. Sil fra og oppbevar mørk og kjølig. Oljen kan brukes som massasjeolje, eller påføres huden som en fuktighetslotion, eller den kan brukes videre som ingrediens til salver, såper og lipbalm.

roser

Rosevann
Ha friske rosekronblad i et glass og hell på kokende vann. Akkurat som om du lager en sterk te. La trekke i noen timer. Må oppbevares i kjøleskap, brukes opp innen kort tid. Kan brukes som hudvann. Den er fin for å rense og stramme opp huden.

roser

Rose-isterninger
Hell rosevannet i en isterningform. Du har tilgang på rosevann i lengre tid. Tas opp ved behov. Kan også brukes som dekorative isterninger i en mugge med vann.

roser

Rosetinktur
Hell friske eller tørkede rosekronblad på et glass og dekk urtene med vodka 40%. La stå på et mørkt sted i 4-6 uker. Rist på glasset av og til. Sil fra urtene. Oppbevares mørkt og kjølig. Kan tas som en styrkende helsedrikk, eller brukes som ingrediens i hudpleie.

roser

Lotion-bar
Stryk denne på tørre områder som albuer og hæler og den smelter på huden. Hudpleieprodukter med rose er populære gaver.

roser

Basis urtesalve oppskrift
7 deler urteolje
1 del bivoks

7:1 oppskriften av olje:bivoks gjør salven hard nok til å stå solid i krukken i normal romtemperatur.
Det du trenger for å sette oljen er en god baseolje, for eksempel ekstra virgin, kaldpresset olivenolje, urter, sterilisert glass med lokk, tålmodighet. Fyll opp glasset med urter og hell over oljen til det dekker urtene. Sett på lokk. La stå å trekke i 4-6 uker. Sil fra urtene gjennom et klede. Gjør salven enkel å påføre, den vil smelte i kontakt med huden. Hvis du ønsker en hardere salve må du tilsette mer bivoks. Salven blir hardere jo mer bivoks du bruker.

4 kommentarer:

  1. What a timely post about the roses. Just yesterday on my walk I saw one rose bush with both yellow and white roses on it. I had no idea one bush could bloom two colors.
    The sun was just shining on the bush and it was so pretty
    Hugs cecilia

    SvarSlett
  2. Det er litt dårlig med roser her nå, men utover sommeren kan jeg jo prøve en av oppskriftene dine. Roser med skikkelig duft lukter utrolig godt.

    SvarSlett
  3. Roses are so beautiful indeed. Yellow is such a happy color too. Beautiful.

    Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday. ♥

    SvarSlett
  4. Rosor är ljuvliga och dessutom väldigt användbara. Jag är alldeles för lat för att själv prova men jag önskar dig lycka till med allt du ska göra av rosor :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...