søndag 5. mai 2024

SAS museet på Gardermoen

 SAS museet Gardermoen

Museet er åpent på tirsdager og søndager. Scandinavian Airlines System – SAS – ble dannet i 1946 av de tre nasjonale flyselskapene SILA (Sverige), DDL (Danmark) og DNL (Norge) for å drive interkontinental trafikk.

SAS museet Gardermoen

I 1951 ble konsortiet SAS opprettet og overtok all trafikk for de tre nasjonale selskapene (SILA var da slått sammen med ABA). En felles SAS-aksje ble i 2001 innført i de tre skandinaviske land (SAS AB). SAS har gjennom årene hatt forskjellige organisasjonsformer. 

SAS museet Gardermoen

I 2009, etter milliard-underskudd året før, startet en fullstendig omstrukturering av konsernet med konsentrasjon om kjernevirksomheten, fokus på det nordiske hjemmemarkedet og salg eller avvikling av en rekke datterselskaper. De nasjonale SAS-selskapene ble forent til ett flyselskap med hovedkvarter i Stockholm. DNL / SAS Historielag ble stiftet 20. november 1989. Foreningen har flere aktiviteter gjennom året og står sammen med de historiske foreningen i Danmark og Sverige for driften av SAS Museet på Gardermoen.

SAS museet Gardermoen

DNL-SAS Historielags hovedoppgave er å ivareta SAS Museet på Gardermoen. Vi er per januar 2018 26 personer fra DNL-SAS Historielag som arbeider med en mengde saker på historielagets arbeidsdag, tirsdag, men også andre ukedager her på SAS Museet. Det kan være i forbindelse med utleie, omvisning av foreninger og grupper, fornying og vedlikehold av bygningen og utstillingen. Her legges det ned et betydelig antall timer.

SAS museet Gardermoen

Historielagets medarbeidere forestår alt musealt arbeid, tilrettelegging av all møtevirksomhet, omvisninger, serveringer og lignende. Det være seg på våre vanlige åpningstider, så vel som dager utover vanlige åpningstider. I tillegg er det stort behov for å bevare og å formidle SAS historien for media og våre etterkommere.

SAS museet Gardermoen

Bli medlem i dag av det norske historielaget, ditt medlemskap er med på å holde driften i gang av SAS Museet på Gardermoen. Ta kontakt med oss i dag så sender vi deg en giro på medlemskap, det koster 300,- i året.

SAS museet Gardermoen

​For meg virket det som de hadde modeller av alle flytyper selskapet har benyttet seg av, i flere størrelser.

SAS museet Gardermoen

Da vi hadde gjort en runde i museet i begge etasjene tok vi vindeltrappa opp på taket for å kunne se på flystripa. På Gardermoen er det en flyavgang hvert tredje minutt eller så, så det er stor mulighet for å få med seg et fly i lufta på nært hold.

SAS museet Gardermoen

Norges størsteflyplass, men en liten flyplass i verdenssammenheng.

SAS museet Gardermoen

Selv med dagens teknologi sitter det folk i tårnet.

SAS museet Gardermoen

Et SASfly i lufta. Så satte vi oss i bilen og satte kursen mot neste museum. Forsvarets flymuseum.


6 kommentarer:

  1. Dere er på mange spennende steder!

    SvarSlett
  2. Aviation museums can be fascinating.

    SvarSlett
  3. Dette var spennende lesning. Og litt oppdatering for min del som lærte om SAS for første gang i 1987, da jeg gikk reiselivslinja her i Trondheim. Jeg reiste forresten med SAS fra Gardermoen for to dager siden. :D

    SvarSlett
  4. What a wonderful walk down memory lane. Flying was such a treat back in the day. Now it's a zoo.

    Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

    Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes and a smooch to your grand. ♥

    SvarSlett
  5. Oh, the museum looks very interesting. If we ever make it to Norway (which I hope), it's definitely worth a visit. (We also visited an aviation museum in New Zealand, which we found very exciting.)
    All the best, Traude
    https://rostrose.blogspot.com/2024/05/rostrosen-alltag-nach-der-reise.html

    SvarSlett
  6. Trevligt med besök på museum och det finns säkert många att välja bland.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...