tirsdag 15. september 2015

Litt varm på ryggen i kveld også


For å si det sånn, jammen er det godt en har noen avstressende å menge seg med når en har vært på foreldremøte om kvelden! For jeg sitter igjen med nesten samme følelsen som Ingentingodd, gjør etter et frisørbesøk.


I kveld var kvelden for det første foreldremøte på ungdomskolen for minstemann. Tenk at Patran blir tenåring iløpet av få dager og har startet på ungdomskolen. Skolen har eksistert siden 1959 uten noe vedlikehold, så nå er den rensket og alle elevene har flyttet inn i brakkerigg. 


Ikke skjønner jeg hvorfor de skal bygge ny stor fancy skole til mange millioner når brakker kan fungere så fint. Lyst og trivelig med bra luft. Jeg kom 10 minutter før det skulle starte, og da var jeg alene i 5 minutter. Det kom en mann til og han hadde også tenkt tanken på at det kanskje startet kl 19 og ikke kl 18.


Jeg satte meg bakerst på vindusrekka som jeg stort sett gjør når jeg havner i et klasserom. Jeg var vel en av de få som fikk sitte bakerst på vindusrekka et helt skoleår, i motsetning til de barske gutta som stort sett endte opp på første rad foran kateteret. Når jeg kikket litt rundt så jeg at jeg jammen hadde havnet der Patran satt.


Rart med den plassen der, da kan en falle litt ut og la seg dagdrømme litt ut av vinduet. Utsikten i dag var rett ut på kirkegården, så kanskje ikke så oppløftende. Apropos det så hadde bestefaren min blitt 100 år i dag om han hadde levd. Han døde tidlig på 1980 tallet etter 15 år med hjerteinfarkt og ut og inn av sykehus. 


For å være helt ærlig, så er jeg jammen glad at minstemann snart er ferdig med grunnskolen. Opplegget blir mer og mer merkelig og de "pedagogiskeinnfallene" er vel bare til å riste på hodet av. For ikke å snakke om ineffektive møter. 2,5 timer for å få tilnærmet 0 informasjon. Men en ny ting var en såkalt utvidet skoledag. Da skulle elevene komme kl 15 også skulle foreldrene dukke opp kl 18 så skulle vi ha 2-3 timer sammen med gruppearbeid. Poenget var at eleven og foresatte ikke skulle være på samme gruppe også skulle vi ha "dype samtaler" og gitte "skoletemaer" F.eks lekselesing, "oppdragelse" o.l formålet med møte var at vi skulle komme fram til felles regler for våre ungdommer. 

Og det er da jeg blir varm på ryggen for siste gang i kveld. Jeg klarer å ti hel stille, for jeg veit at om jeg først starter så klarer jeg ikke å stoppe før jeg har sagt akkurat hva jeg mener om det påfunnet! Jeg skal vel for F ikke sitte i gruppe med andres unger og snakke med dem om hvordan det er lurt å gjøre lekser, hvor leksene skal gjøres og når de skal gjøres. OM andre ikke mestrer sine unger så skal vel ikke jeg oppdra dem? Det interesserer meg midt i ryggen om de i det hele tatt gjør lekser, når dem legger seg om kvelden og hva de gjør etter skoletid. Har de ikke oppdragelse på ungene når de blir tenåringer så er dem nok noen år for seint ute til å lage et godt grunnlag. 

Argumentet "alle andre" har aldri fungert for meg, nei ungene har lært å være selvstendige og ta egne valg. Andre skal ikke bestemme hvordan jeg oppdrar mine barn. De to eldste har jeg nå lykkes bra med, en er ferdig med fagbrev for rørlegger og den andre er ferdig med første året som vernepleierstudent. Kommer ikke dit med å dilte etter andre og gjøre som de syns, tror og mener.

Ungene må faktisk skjønne at jeg har hatt mine 14 år på skolebenken og gjort mine lekser og lest til mine prøver, så det er ikke mitt problem om de ikke gjør sine. Du må ha lagt grunnlaget fra tidlig alder at det er faktisk de som må lære seg sine ting og gjøre sine lekser så de får seg en jobb når de blir store nok til det. Ungdom er ikke dumme, de skjønner at det er lurt å få litt mer ut av livet sitt enn å sitte på en fortauskant med en kopp foran seg resten av livet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...