mandag 27. juni 2022

Svrthvit fluesnapper

 svarthvit fluesnapper

I den ene fugleskassa på garasjen har det bodd svarthvit fluesnapperpar i vår. De siste dagene nå har hun prøvd å lokke ut ungene sine. Hun sitter rundt omkring og synger den ene sangen etter den andre, uten at de kommer ut. Sspørs om hun vil passe på når kattene har tatt seg ferietur.

varthvit fluesnapper

I slutten av april og utover mai kommer svarthvit fluesnapperen tilbake fra sine vinterplasser i Vest-Afrika. Den har en vakker sang og er svært ivrig på å skaffe seg fuglekasser, noe som ender med slåsskamper mot meisene som ofte har en tragisk ende for en av partene. Svarthvit fluesnapper har sin utbredelse over hele landet fra kyststrøkene og helt opp til tregrensen, men er litt sparsomt utbredt nordover. Den er for mange en kjent fugl ettersom den er meget villig til å hekke i fuglekasser (hulldiameter 32mm).

svarthvit fluesnapper

Den er kjent for en svært vakker sang, men er også kjent for å kjempe en hard kamp mot kjøttmeis og blåmeis om å få tak i fuglekassene. Den bygger ofte sitt rede oppå eggene til disse meisene etter først å ha fått jaget dem bort. I enkelte tilfeller tar den også livet av meisene, men det hender at den også må bøte med livet selv. Det er ikke uvanlig å oppleve at fluesnapper ligger å ruge på egg med en død kjøttmeis ved siden av seg, eller omvendt! Godt jeg har mange kasser så det ble ei ledig til blåmeisen også.

svarthvit fluesnapper


3 kommentarer:

 1. Fina bilder på flugsnapparen och kul att ha den så nära. Jag hoppas att ungarna klarar sig från katterna och alla andra faror.

  SvarSlett
 2. Love your photos of the fly catcher. What cute birdie!
  Happy Tuesday, Lillian!

  SvarSlett
 3. Så fine bilder av fluesnapperen. De har vært her også i flere år.

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...