søndag 26. juni 2022

Feriens siste dag

 leonberger cocker spaniel sogna

Hva har du gjort i ferien da? Nei, jeg har koset meg. Seriøst, har du ikke gjort noe? Jo jeg har tatt bilder. Har du vært på tur da? Nja, jeg har vært å badet, jeg har spist jordbær i vannkanten, jeg har koset meg med venner og familie. Har du flere planer for sommeren da? Ja, bade og kose meg... Kanskje ta noen bilder...

leonberger cocker spaniel

Når man bor landlig til og har gangavstand til elva, må man gjøre så jævla mye da da? Må man dra noen steder? Kan man ikke bare kose seg og nyte late dager. 

øyenstikker

Elva er full av blåpraktvannymfe rundt sankthanstider hvert år. Det vrimler av dem og de skinner så flott i sola.

leonberger

Vi vabber nå litt rundt når vi er nede i elva. Nå er det så lite vann der vi pleier å være at det ikke går å svømme der.

cocker spaniel

Ja, Ronja er jo kortbeint nok til å svømme rundt i noen dammer. 

B⁠låpraktvannymfe

Kroppen er metallskinnende blågrønn (hanner) eller grønn (hunner). Vingene er brede med tett ribbenett. Kjønnsmodne hanner har metallblå vinger. Hunnen har gjennomsiktige, svakt bruntonede vinger. I flukten minner arten om en sommerfugl.

cocker spaniel

Ronja storkoser seg når vi er i elva når det er badevann.

blåpraktvannymfe

Blåpraktvannymfen forekommer ved rene elver med grus- og steinbunn og med noe kantvegetasjon av trær og busker, gjerne skyggefullt. De voksne svermer ofte flere sammen i evjer og bukter. Nymfen blir 30–35 mm og har utpregede lange bein og hode som ikke er bredere enn kroppen. Den lever på ulike vannplanter, tåler forurensing dårlig og vil helst ikke ha vanntemperaturer over 18 ºC. Utviklingen tar 2–3 år.

blåpraktvannymfe

De er ikke så enkle å komme tett innpå, da de er forholdsvis aktive.

blåpraktvannymfe

Det må jo være reint vann i elva i og med at det er slike mengder av dem og har vært det i flere år.

leonberger

Bella prøver å fange dem, men de bare erter henne.

leonberger

Hallo??? Hvor ble dere av???

blåpraktvannymfe

Forholdsvis store

elva

Lurven er lettere frustrert her nå. Både Daisy og Oliver ser ut til å ha dratt på sommerferie. Oliver har vært borte noen dager titt og ofte, men Daisy har vært ganske iherdig hver morgen for å komme inn for mat. Hun stakk innom en times tid for et par dager siden, men nå er hun borte igjen. Lurven er så avhengig av de andre at han går runde på runde både inne og ute og majuer. Sover litt ved siden av meg på verandaen og legger ut på ny runde etter noen timer.

vannlilje

Vannliljene blomstrer på toppen av fossen.

vannlilje

Sånne bilder gjør at jeg assosierer med Nøkken. Nøkken er i norsk folketradisjon en vette som holder til i elver og sjøer. Nøkken kan ifølge tradisjonen ta forskjellige skikkelser og opptre som blant annet menneske, hest og trestokk. Den er ondskapsfull og søker å lokke mennesker til seg i vannet, men man kan verge seg mot den ved å nevne den ved navn. Da mister den sin makt. Når nøkken huier, varsler det at et menneske skal drukne. Nøkken er særlig farlig etter solnedgang.8 kommentarer:

 1. Nei, hvorfor skal du gjøre noe mer? Det er jo din ferie.
  Flotte blåpraktnymfer. Jeg har noe lignende ved hagedammen min i juli, men de er mer turkis i fargen. Nydelige vannliljer.

  SvarSlett
 2. Man trenger ikke å farte av gårde for å ha ferie nei.. kose seg der en er kan være tipp topp det..og å ta bilder er en hyggelig hobby... mange flotte bilder her... Kos deg med sommer <3

  SvarSlett
 3. Ferie er å ha fri fra jobb og får du gjort det du liker i tillegg så er det en perfekt ferie. F.eks ta det med ro uten vekkeklokke som ringer om morgenen.

  SvarSlett
 4. Det finns väl inga måsten eller någon mall som alla ska följa när det är semester. Jag tycker att det låter skönt att ta det lugnt, njuta, bada och fota när du är ledig från jobbet. Sländor är vackra varelser men snabba och svåra att fota. Men ibland lyckas man och då känns det väldigt bra. Stackars Lurven som känner sig ensam. Men snart kommer nog kompisarna igen.

  SvarSlett
 5. Du har hatt en deilig ferie. Litt vemodig når det er over, for denne gang.

  SvarSlett
 6. So beautiful. It's good to get away from the rat-race and enjoy nature. You and your pups have the best of times.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous day, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...