tirsdag 15. august 2023

Eidsvoll verk del 1

 eidsvoll verk

Det hele startet med en bomtur til Feiring jernverk. Der var bommen stengt. Det sto det ingenting om på nettet. Området kan da ikke bare være oppe på jernverkhelga som er ei helg i året. Smaragdgruvene var stengt på grunn av flommen. Så da var det google er min venn for å finne et alternativ. Det var ikke mange av dem i nærheten, så vi endte opp i Eidsvoll bygningen. Der hadde ingen av oss vært inne tidligere.

eidsvoll verk

Det viste seg å bli en skikkelig vellykket dag. Vi koset oss og det ble som vanlig seint når vi er ute på vift.

eidsvoll verk

Året 1814 er det mest dramatiske året i norsk historie. Fra å være del av et enevelde med hovedstad i København, var vi en selvstendig stat i få måneder om sommeren, før vi gikk inn i en politisk union med Sverige før året var omme. På tross av krig og omveltninger skapte hendelsene i 1814 varig fred og stabilitet i Norden og indre selvstyre i Norge. Det viktigste dokumentet som sikret norsk selvstendighet og demokratisk utvikling var grunnloven som ble skapt på Eidsvoll.

eidsvoll verk

Det er et veldig flott område, sist jeg var der i 2017 regnet det, så da ble det ikke tittet noe rundt. Ikke var vi inne der heller.

eidsvoll verk

1814 var et år spekket med politiske begivenheter: Fra å bli forsøkt overgitt fra den danske til den svenske konge, fulgte opprør mot kongemakt og Kieltraktaten. Den norske eliten godkjente opprøret i stormannsmøtet på Eidsvoll i februar, som ga fullmakt til å lyse ut valg og at en riksforsamling med grunnlovsutforming og fritt kongevalg skulle finne sted her på Eidsvoll i april og mai. Da den norske grunnloven var vedtatt og Christian Frederik valgt som norsk konge, fulgte stormaktforhandlinger på norsk jord, krig, fredsforhandlinger, nye valg og til slutt en ny nasjonalforsamling (kalt for Stortinget) som godtok en union med Sverige. Det endret holdninger her til lands, og skapte nye perspektiver på Norge i resten av verden. Det som skjedde var en politisk revolusjon i Norge.

eidsvoll verk minnesmerke 22. juli

Jeg ble litt overrasket over at de har et eget 22. juli minnesmerke. Men det var kanskje mange fra Eidsvoll som ble skutt?

eidsvoll verk

Grunnloven som ble skapt på Eidsvoll (og tilpasset union med Sverige på høsten 1814) dannet grunnlaget for en rettsstat og et folkestyre i Norge. Folkesuverenitet og maktfordeling var nye elementer som preget den norske grunnloven. I sin samtid var den blant de mest radikale i hele verden. Den norske grunnloven er den nest eldste som fortsatt er i bruk – bare den amerikanske fra 1787 er eldre. Én ting er å vite hva som skjedde i 1814. En annen ting er å forstå hvorfor det skjedde.

eidsvoll verk

Det er stor vannføring på de kanter også. Tømmerstokker har kilt seg fast i dammen.

eidsvoll verk

Men dro vi til Eidsvoll verk for å se på vannmassene? Nei egentlig ikke. Det var jo så mye annet å se på.

eidsvoll verk

Når man ser et slikt åpent hull i veggen... ja da må man vel sjekke det ut?

eidsvoll verk

Det var flere kunstverk på området.

eidsvoll verk

En tror en veit mye, men den dagen på Eidsvoll verk lærte jeg faktisk endel. Jeg har faktisk aldri koblet Napoleonskrigen med unionen med Sverige.

eidsvoll verk

Så spørs det da om de kommer ut igjen...

eidsvoll verk

Med en så leiken pappa kommer Sofie til å få en begivenhetsrik oppvekst.

eidsvoll verk

Ingen tvil om at hun koser seg på utflukt.

eidsvoll verk carsten anker

Carsten Tank Anker, født i Halden. Anker var en norsk forretningsmann, embetsmann og politiker. Under sitt opphold i København i perioden 1774–1811 ble han god venn med prins Christian Frederik. Da prinsen kom til Norge våren 1813 som stattholder, ble Anker hans nærmeste rådgiver. Notabelmøtet 16. februar 1814 og Riksforsamlingen ble holdt på Ankers eiendom Eidsvold Værk, som han eide i perioden 1794–1822.

eidsvoll verk

Eidsvoll verk er en nydelig eiendom. 

linnealle eidsvoll verk

Det er en lang alle av linn inn mot Eidsvoll bygningen.

eidsvoll verk

Seinere på dagen hadde vi omvisning inne i bygningen. Jeg skulle ønske vi hadde fått sett mer av bygningen enn vi fikk. Mye var sperret av. Men guiden vi hadde var utrolig flik. Helt utrolig genuint interessert i det han fortalte.

eidsvoll verk

Huset hadde innganger på alle sider.

eidsvoll verk carsten anker gravsted

Carsten Ankers siste hvile

eidsvoll verk

En modell av gamle Eidsvoll jernverk.

eidsvoll verk

Staslig velholdt bygning, ligger mange ildsjeler bak for å få det så pent.



5 kommentarer:

  1. Takk for mye info om norsk historie. Jeg elsker nemlig historie 😊Fossen og vannet var flott å se på der også.

    SvarSlett
  2. Det blev inte som det var tänkt men ändå blev det väldigt bra :D Ett spännande ställe med mycket historia. Sverige och Norge har haft en hel del ihop och Jämtland, där jag bor, tillhörde Norge till 1645 (freden i Brömsebro). Det finns de som gärna skulle vilja att det blev så igen :D Jag tycker att det är bra som det är nu.
    Vilken härlig dag och vilka fina bilder :D

    SvarSlett
  3. That was so interesting about the history and the photos were terrific. I do enjoy seeing that happy Sophie smile!

    SvarSlett
  4. Such history and great photos ~ Beautiful baby 'steals the show', though ~

    Wishing you good health, laughter and love in your days,
    A ShutterBug Explores,
    aka (A Creative Harbor)

    SvarSlett
  5. I lovely place. Beautiful too, but my favorite shot is your grand. What a smile she has. It made me smile from ear to ear.

    Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

    Have a fabulous Wordless Wednesday, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...