onsdag 3. oktober 2018

Locus of Control


Locus of Control er et 13 punkts-spørreskjema utviklet av Rotter (1966). Det måler generaliserte forventninger til intern versus ekstern styring av forsterkning. Mennesker med et internt kontrollområde tror at deres egne handlinger bestemmer belønningene de oppnår, mens de med et eksternt kontrollsted tror at deres egen atferd ikke spiller mye ut, og at belønningene i livet generelt er utenfor deres kontroll. Scores varierer fra 0 til 13. En lav score indikerer en intern kontroll mens en høy score angir ekstern kontroll. 


Vår tilskrivningsstil bestemmer hvilke krefter vi holder ansvarlig for våre suksesser og fiaskoer. Både lokus for kontroll og tilskrivning stiler har en betydelig innvirkning på vår motivasjon, forventninger, selvtillit, risikobegivenhet og til og med på selve utfallet av våre handlinger. Hva er kontrollpunktet ditt? Hvilke krefter er ansvarlige for dine suksesser og fiaskoer? Er det noen områder i livet ditt hvor orienteringen din er mer intern eller ekstern enn andre? Et annet skjema med 47 spørsmål viser kanskje et bedre resultat. 13 VS 47...


4 grunner til å skrive lister

Det blir konkret: Når du skriver ned gjøremålene dine, blir ting konkret i stedet for bare å være tanker i hodet. De blir lettere å forholde seg til. Og får du det ned på blokka, er du ett skritt nærmere å utføre handlingen.


Du får kontroll: Mange undersøkelser viser at kvinner er mer stresset enn menn – kanskje fordi de i større grad tar ansvar for barn og husarbeid. Når kvinner lager lister, tar de kontroll over eget liv og egne aktiviteter og sørger for å få ting gjort, slik at det blir lettere å stresse ned. Det kan også hjelpe på følelsen og opplevelsen av nærvær i hverdagen. Når vi har planlagt det vi skal, og når vi sørger for å gjøre det på en personlig og effektiv måte, så slapper vi bedre av og blir mer nærværende etterpå. 


Du får tømt hodet: Når vi skal huske alt fra tannlegetimer til personer vi skal ringe, hjelper det å skrive det ned. Da får du tømt hodet.


Du får struktur: Mange kvinner sier at de får struktur i hverdagen ved hjelp av listene, for når de ikke bare har ti gjøremål kvernende i hodet, men har det på papir, klarer de å prioritere og bestemme hva som skal gjøres først.


2 kommentarer:

  1. Fina månbilder och tänkvärd text. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att göra testet :) Det blev ungefär som jag trodde. 67% och jag ger tydligen inte mig själv tillräckligt mycket ära eller tilltro ;) Listor skriver jag inte, med undantag för handlarlistor, men jag noterar alla bokningar och besök i min almanacka (som fortfarande är en pappersvariant på väggen).

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg fikk 59% så jeg er vel verre enn deg ;) Almanakker må være i papir, jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten min papiralmanakk som ligger på benken.

      Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!