fredag 30. november 2018

Morgenstemning ved Gjersjøen


Stille og rolig kveld med kylling og fløtegratinerte poteter til middag, besøk av Merethe og Marius som skal være her i helga.., Ingen paner egentlig, men jeg skal få brent opp noe av alt som har hopet seg opp i garasjen i høst. Også dukker det sikkert opp en ting eller to til før helga er over. 


En blir vel litt preget av hobbyen sin når en vrenger bilen inn på en busslomme og ser etter en vei for å komme ned til vannet. For det var ikke alle steder som egnet seg for å stoppe, men da var det knallutsikt til Gjersjøen. Så da må man stoppe der det egner seg. Det er ikke alltid jeg har med meg fotoapparatet når jeg er ute og kjører, men det skulle en absolutt hatt. 


Vann som hovedsakelig ligger i Oppegård kommune. Den aller sydligste delen ligger i Ås kommune. Navnet kommer av det norrøne ordet "Gerðasjor", som igjen kommer fra elvenavnet "Gerð(r)", avledet av garðr, "gjerde", dvs. "elven som danner grense". Gjersjøen er drikkevannskilde for Oppegård og Ås. Vannet har et areal på 2,6 kvadratkilometer og er ca. 5,5 km langt fra nord til sør. Største dybde er 63,5 meter. Fra nordenden av vannet renner Gjersjøelva ut i Bunnefjorden. Den sørøstlige delen av Gjersjøen, Slorene, er naturvernområde. Det er flere fiskeslag i vannet, blant annet abbor, gjedde, mort og gjørs (utsatt), brasme, sørv. ørekyte og ål. Fisken blir stor her! Det finnes også kreps i Gjersjøen.


Gjett hva, nå er det helg og i morgen kan ungene starte på adventskalenderen sin. Åpne første pakke, så får jeg se på reaksjonen. Samtidig så må jeg starte på min. Fortsettelse følger... er det ikke det de sier da, for å bygge opp stemningen?


Spørs om jeg skal innføre juleønsker i adventslukene heretter... første ønske er vel julesnø. Og den kan godt komme i morgen.


Solskinn og tåke gir en trolsk stemning.


1 kommentar:

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...