tirsdag 13. november 2018

Overtale eller overbevise


«Pick your fights». Still deg spørsmålet – er det verdt det? Det kan være smart å velge sine kamper, tenk godt gjennom konsekvensene av å gå «all in», men også hvilke konsekvenser det kan få ved å av å la det være. Lag en t-konto. Bestem deg på forhånd for hva du vil oppnå. Still godt forberedt, hvilke argumenter har du? Hvordan vil du legge disse frem og hvilke motargumenter kan du tenkes å møte? Skriv ned – skriving hjelper deg å tenke klart og avdekke brister i egen logikk. Forutse motargumentene på forhånd. Sett deg på den andre siden av bordet og tenk gjennom hvilke motargumenter som mest sannsynlig vil komme og hvordan du vil møte disse. Bli ikke tatt på sengen, i en sak som er viktig for deg, på grunn av skyts du ikke forutså.


«Priming the brain». Er det gunstig for utfallet å forberede den andre i forkant? Vil muligheten for å komme til konklusjon og enighet øke dersom den andre er mentalt forberedt? Ved å dryppe informasjon og hint direkte eller direkte forut for samtalen vil ikke den andre føles seg overrumplet. Kommer du som ‘julekvelden på kjerringa’ kan du møte en type motstand som ikke tjener noen.


Finn balanse mellom fakta og følelser (logos, patos) som er best i situasjonen. Hvem har du foran deg og på hvilken måte tar vedkommende beslutninger? Tas de i hovedsak på et rasjonelt grunnlag eller på følelser og verdier? Sannsynligheten øker for å treffe bedre dersom du lager deg en hypotese i forkant.


Vis at du forstår utfordringen / dilemmaet hos den andre. Vær et medmenneske også i krevende samtaler og vis forståelse for eventuelle dilemmaer og utfordringer ditt forslag skaper. Forståelse for andre gjør at det ikke så lett ‘gripes til sverd’.  Vær bevisst maktforholdet – hvem er du? Kong Salomo eller Jørgen Hattemaker? Er du leder og samtalen er med din medarbeider eller omvendt? Vær bevisst og ikke misbruk maktbalansen. Selv når utfallet ikke er gunstig for den andre bør målet være en diskusjonen som oppleves real, redelig og ryddig.


Gjør forslaget ditt attraktivt for motparten – hva er fordelene for vedkommende? Det er lett å glemme, men sett deg inn i deres sted. Hva er fordelene og gevinstene? ‘What’s in it for you’? I noen tilfeller kan de være vanskelige å grave frem – men de finnes. Sørg for at de kommer opp i løpet presentasjonen / samtalen.


La personen selv komme til konklusjon gjennom dine argumenter. Dersom du har gjort hjemmeleksen din og lagt fram dine beste argumenter og fordeler for begge parter, er sannsynligheten større for at den andre selv vil komme til en konklusjon. Legg dine egne meninger til side (hvis du klarer), sitt stille i båten, ti stille og vent. Taushet kan være gull.


3 kommentarer:

  1. Beklager, men teksten blir litt borte formen når du legger ved disse fantastiske hund-og-katt bildene! Jeg syns det er helt utrolig å se hvordan hundene dine har tatt til seg kattungene. Love...

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...